Κύριε Μπακογιάννη, τι προτείνετε για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν στην Αθήνα;

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στις 28.05.2020, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: Περιβαλλοντικές διαστάσεις του ιού COVID-19.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

 Να καλωσορίσω κι εγώ στην Επιτροπή μας το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, καλή επιτυχία στο έργο του.

Ακούσαμε πολύ ωραίους σχεδιασμούς σε σχέση με την Αθήνα. Πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να υλοποιηθούν, γιατί είναι ένας διάλογος και μια ιστορία, η οποία συζητιέται χρόνια, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και νομίζω όλοι συμφωνούμε σ’ αυτό.

Το θέμα μας σήμερα, κυρία Πρόεδρε, είναι η μετά κορονοϊό, εποχή και οι πόλεις πάνω σ’ αυτό θα ήθελα να προσθέσω και εγώ δυο – τρεις προβληματισμούς.

Υπάρχουν κάποια δεδομένα συγκεκριμένα τα οποία επιβεβαιώθηκαν και, μάλιστα, μας στείλατε και αντίστοιχα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην αντίστοιχη διεύθυνση και κάποια στοιχεία, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Την εποχή αυτή της πανδημίας, λόγω του περιορισμού και της μείωσης της κίνησης των αυτοκινήτων κ.λπ. και το ότι κλειστήκαμε στο σπίτι μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση και στην Αθήνα μειώθηκε. Μειώθηκε και για NOx, τα οξείδια του αζώτου, αλλά, φυσικά, και για τα μικροσωματίδια. Αυτό είναι ένα δεδομένο σημαντικό, γιατί δυστυχώς την Αθήνα τη ζούμε χρόνια τώρα, ειδικά τα καλοκαίρια, με μεγάλα προβλήματα στην ατμοσφαιρική της ρύπανση. Μιλάω για το όζον, το κακό όζον το λεγόμενο, το οποίο αναπτύσσεται το καλοκαίρι και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Κάποια μέτρα παίρνονται, θα έλεγα περιορισμού, ουσιαστικά, της κυκλοφορίας. Αυτά τα μέτρα νομίζω ότι οφείλουν να απασχολούν και το τι πρέπει να γίνει και το Δήμαρχο αντίστοιχα της πρώτης πόλης της Ελλάδας.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ένα θέμα που βγαίνει μετά από αυτή τη διαδικασία της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι, είναι τα ζητήματα του δικτύου δημόσιων μεταφορών. Φάνηκε ότι πρέπει να περιοριστεί η κυκλοφορία με Ι.Χ.. Αυτό, όμως, απαιτεί και ενίσχυση της συγκοινωνίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και της τοπικής, της δημοτικής μεταφοράς. Νομίζω ότι αυτό πρέπει, εάν δεν το έχετε δει, πιστεύω ότι θα το έχετε δει, άμεσα να δουν και οι Αθηναίοι κάποια συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής χρήσης των Ι.Χ.

Από την άλλη μεριά, όμως, κύριε Δήμαρχε, θα έλεγα, πιθανόν να το γνωρίζετε, ότι οι μεγάλες πόλεις, όπως η Ρώμη, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και της μείωσης αναγκαστικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω εγκλεισμού, μη κυκλοφορίας αυτοκινήτων κ.λπ., απαγόρευσαν τη χρήση πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μέσα στη Ρώμη και σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Μήπως πρέπει να δούμε και κάποια τέτοια μέτρα; Να δούμε τέτοια ζητήματα και πώς ο Δήμος θα τα διεκδικήσει κι εάν σκέφτεστε, γι’ αυτό το τοποθετούμε εδώ, ό,τι προβλέπεται με το λεγόμενο Πράσινο Δακτύλιο, πώς, δηλαδή, μπορεί να αλλάξει αυτό. Τέτοιου είδους μέτρα είναι μέσα στο πρόγραμμά σας; Γιατί έχετε χρόνια μπροστά σας να υλοποιήσετε πράγματα και θέματα τα οποία επιβεβαιώθηκαν και με την πρόσφατη κρίση της πανδημίας. Βγάζουμε συμπεράσματα και μιλάμε γι’ άλλα μοντέλα, όπως είναι αυτό το οποίο μας ανακοινώσατε πριν, το σχεδιασμό το συγκεκριμένο, που είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί. Τι πρωτοβουλίες θα πάρει ο Δήμος σ’ αυτή την κατεύθυνση; Επίσης, όταν λέμε ρύποι, δεν είναι μόνον αυτά τα οποία ανέφερα, είναι και ο θόρυβος. Υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας και το γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Δήμαρχε, που ο θόρυβος ταλαιπωρεί και τους μόνιμους κατοίκους. Είναι ένας ρύπος και αυτός. Άρα, στην κατεύθυνση αυτή, πώς βλέπετε το συγκεκριμένο ζήτημα; Υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν, όπως είναι τα άλση, το πράσινο, αναφέρατε κάποια πράγματα. Μακάρι, εύχομαι όλα αυτά να υλοποιηθούν πραγματικά.

Ένα άλλο θέμα είναι και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αναφέρθηκε, που είναι πάρα πολύ σημαντικό μιας και το έχει και η Αθήνα. Μεγάλα νοσοκομεία, και ερχόμαστε τώρα και στο κομμάτι των νοσοκομειακών αποβλήτων, που ανέφερε και ο συνάδελφος πριν, που νομίζω και εκεί έχει λόγο ο Δήμος.

Τι σκέφτεστε για τα «Προσφυγικά» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας; Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας, από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, σε σχέση με αυτό; Έχουν γίνει πάρα πολλά και σοβαρά βήματα για το πώς θα αξιοποιηθούν. Είναι ένα κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτό της πόλης μας.

Θα ήθελα να κλείσω με το ότι υπάρχει μία διάσταση συγκεκριμένη στις επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού, μία θα έλεγα εγώ, ταξική διάσταση σε σχέση με τις γειτονιές της Αθήνας,  γιατί, η Αθήνα δεν είναι μόνο το Σύνταγμα, δεν είναι μόνο η Πλατεία Ομονοίας και οι πέριξ δρόμοι. Αθήνα είναι και υποβαθμισμένες γειτονιές και μιλάω εγώ, σαν γέννημα θρέμμα της Κυψέλης. Είναι και η Κυψέλη, είναι ο Κολωνός, είναι και όλες αυτές οι περιοχές, οι οποίες, δεν είναι Σύνταγμα, δεν είναι Ομόνοια, ούτε Κολωνάκι. Άρα, τι σχεδιασμοί υπάρχουν και όποια μέτρα πάρετε στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας στις περιοχές που είναι πιο υποβαθμισμένες. Ευχαριστώ.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: