Η διάσωση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας συμβάλλει στη διατροφική ασφάλεια

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σήμερα, 28.05.2020, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προστασία βιοποικιλότητας και αγροτική παραγωγή: Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και Στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην μείνει μόνο στη συζήτηση, αλλά να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει το 2020 με το 2030 μία δεκαετία βιοποικιλότητας. Είναι μέσα στο πλαίσιο και δεν έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για ουδέτερη από άνθρακα Ευρώπη, κλιματικά ουδέτερη το 2050. Εκτός των άλλων της κλιματικής αλλαγής και η κρίση του COVID-19 μας οδήγησε να βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την σημασία που έχει η βιοποικιλότητα, η προστασία της, αλλά και η αποκατάστασή της. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η δεκαετία αυτή, η εθνική στρατηγική, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιοποικιλότητα, την προστασία, την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που έχουν καταστραφεί, γιατί η κλιματική αλλαγή παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των οικοσυστημάτων, παράλληλα βέβαια με πολιτικές, δηλαδή, τον ανθρωπογενή παράγοντα που είναι πολύ σημαντικός.

Ο κύριος Υπουργός περιέγραψε κάποια πράγματα στον αγροτικό τομέα. Θα ξεκινήσουμε από το κομμάτι «νερά», την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και σύμφωνα και με την οδηγία 60 του 2000, που αφορά διαχείριση των νερών, ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες πολιτικές. Ένα ζήτημα αυτό. Τα θέματα της καταστροφής -επιτρέψτε μου- αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας και υπήρχε και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αυτής, σε σχέση με αυτό, με την εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε, γιατί η διατροφική επάρκεια της χώρας είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, σήμερα.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η δεκαετία για τη βιοποικιλότητα και η εθνική στρατηγική που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητηθεί και στη Σύνοδο των Μερών υπό τον ΟΗΕ το 2021, που έχει χαρακτηριστεί και σαν έτος βιοποικιλότητας. Είναι δηλαδή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που μιλάει ουσιαστικά για το 30% εδαφών και θαλασσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι προστατευόμενες περιοχές, διαχειριζόμενες σωστά και επαναφορά τουλάχιστον του 10% των γεωργικών εκτάσεων σε χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και η πολιτική. Υπάρχει η πολιτική και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση ψήφισε -μόνο από τους κυβερνητικούς Βουλευτές ψηφίστηκε- το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, μέσα στο οποίο καταργούνται ουσιαστικά οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Κάτι που δείχνει ότι αλλού κατευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και με την εθνική στρατηγική, που συζητάμε σήμερα και δυστυχώς η Κυβέρνησή μας κατευθύνεται κάπου αλλού.

Σήμερα, 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε μία ερώτηση για το μέλλον των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Αυτό έγινε μετά από δική μου πρωτοβουλία και θα είναι θετικό αυτό που είπατε, κυρία Πρόεδρε, ότι θα συζητήσουμε σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας το μέλλον των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Διότι πέραν της προστασίας της βιοποικιλότητας που είναι και το θέμα μας υπάρχει τοπική σύνδεση και με τον αγροτικό τομέα και με την τοπική οικονομία και αναπτυξιακή πορεία της όποιας περιοχής.

Θα θέσω κάποια ερωτήματα. Να αναφερθώ πρώτα απ’ όλα -αναφέρθηκε ο κύριος υπουργός- στην Ψηφιακή Γεωργία. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τον Απρίλη του 2019, ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Παππάς, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχε κάνει μνημόνιο συνεργασίας με τέσσερα πανεπιστήμια, το Γεωπονικό το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την Ψηφιακή Γεωργία, για την εγκατάσταση 6.500 σταθμών στη μισή αγροτική περιοχή, αν θέλετε, της χώρας με συγκεκριμένους τρόπους εφαρμογής της έξυπνης, της ευφυούς γεωργίας.

Θα ήθελα να ρωτήσω για τον αγροδιατροφικό τομέα και στο συγκεκριμένο κομμάτι, αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός του Υπουργείου; Θα συνεχιστεί μία προσπάθεια ή κάποιες κινήσεις που έγιναν από το 2019 από την προηγούμενη Κυβέρνηση; Τι σχεδιάζετε;

Τέλος, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή η οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, έχει να κάνει πολύ και με το κομμάτι της αγροτικής οικονομίας. Ας ακολουθήσουμε και αυτά τα οποία επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και με την εθνική στρατηγική της, ούτως ώστε να καταλήξουμε στην αποκατάσταση, θα έλεγα, του πρωτογενούς τομέα. Γιατί οι διάφορων ειδών κρίσεις πέραν της κλιματικής, ακόμα και η κρίση που περάσαμε, -θεωρούμε ότι περάσαμε και όλοι ευχόμαστε να είναι μέχρι εδώ-, του Covid-19, βάζει άλλες προτεραιότητες που μπορεί αυτού του είδους οι κρίσεις να επηρεάσουν και την διατροφική επάρκεια της χώρας μας.

Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη βιοποικιλότητα και δεν αφορά μόνο τα δάση. Αφορά και τις θάλασσες. Υπάρχουν και ιχθυαποθεμάτα όπως ξέρουμε και έχει να κάνει η προστασία των θαλασσών και με αυτό που λέμε επάρκεια διατροφική. Αφορά την υγεία και τα καθαρά νερά των ποταμών και των λιμνών, τα οποία δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Φυσικά τα δάση, που φοβάμαι πολύ ότι και πάλι θα επανέλθω στο νόμο τον αντιπεριβαλλοντικό που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία ουσιαστικά, δίνει ένα χτύπημα στο δασικό πλούτο της χώρας μας.

Για την ανάγκη αποκατάστασης του εδάφους. αναφέρθηκε ο κύριος Υπουργός και στα νιτρώδη και στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα, αλλά τι συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει; Γιατί τώρα είναι 10 μήνες αυτή η Κυβέρνηση και περιμένουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, αν υπάρχει, για την λεγόμενη νιτρορύπανση.

Περιμένουμε και την συνεδρίαση, κυρία Πρόεδρε, για το μέλλον των φορέων διαχείρισης, όπως είπατε.

Ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: