Ενεργειακή διπλωματία και EastMed

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, στο Κανάλι της Βουλής στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις κάμερες στα σχολεία, τον EastMed και την Τουρκία. (15.05.2020)

«Τα προβλήματα της Κοινωνίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των ανέργων είναι πάρα πολλά. Απαιτούνται απαντήσεις και λύσεις. Δυστυχώς, ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε ύβρεις και χαρακτηρισμούς αντί απαντήσεων στα ερωτήματα που του έθεσα. Και μάλιστα ήταν ερωτήματα που αφορούν άμεσα Επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους ΜμΕ. Δεν απάντησε σε τίποτα, αντίθετα χρησιμοποίησε μία τακτική σπίλωσης και επίθεσης καθόλου κομψής – για να το πω ευγενικά – ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχε απαντήσεις γιατί η Κυβέρνηση, και λυπάμαι που το λέω, φοβάμαι ότι θέλει να παραδώσει τους μικρομεσαίους στο έλεος των αγορών. Αντί να πάρουν κάποια μέτρα στήριξης της εργασίας, επιδοτούν την ανεργία όπως την επιδοτούν (αυτοί που πήραν ένα βοήθημα δεν είναι πάνω από 160000 ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν τις 550000), οι ΜμΕ έχουν πολλά προβλήματα και πολλές από αυτές δεν θα ξανανοίξουν. Η ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι πέρα από τις απολύσεις οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τις 250000, θα κλείσουν πάνω από 100000 μαγαζιά. Γι’ αυτό ζητάμε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Στο πρόγραμμά μας μιλάμε για 8δις για την εργασία και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για περίπου 3δις άμεσης, μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο κ. Γεωργιάδης ούτε για τα ενοίκια απάντησε, ούτε για φορολογικά ζητήματα και σε πολλά άλλα που του θέσαμε. Είναι και το ζήτημα της πρόσβασης στις τράπεζες που είναι πολύ περιορισμένη όσον αφορά το αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει πέσει χρήμα στην αγορά ώστε να υπάρξει κίνηση.

Για το θέμα των σχολείων, η Επιτροπή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει δώσει κάποια έγγραφη απάντηση σχετικά με όσα αναφέρει η Υπουργός Παιδείας. Εμείς πιστεύουμε, και το ίδιο πιστεύουν και τα αρμόδια όργανα των εκπαιδευτικών, ότι με τον τρόπο αυτόν, με τις κάμερες, υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων. Άλλο το διαδικτυακό μάθημα και άλλο η καταγραφή και η χρήση κάμερας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Στο ν/σ Παιδείας που έρχεται υπάρχουν πολλές αντιφάσεις, πχ. ενώ παίρνονται μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όποια εξέλιξη το φθινόπωρο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Μπορεί να χαλαρώσαμε ως προς τα μέτρα αλλά το πρόβλημα παραμένει και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες.

Την γνωρίζουμε την Τουρκία. «Νευρική δύναμη» όπως είχε χαρακτηριστεί από υπουργό μας. Χρειάζεται να έχουμε ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και όλα να λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Για τον EastMed, Συμφωνία που ψηφίστηκε χθες και για την οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι όταν υπάρχει διπλωματία, διαπραγμάτευση και ενεργητική εξωτερική πολιτική επιτυγχάνονται συγκεκριμένα αποτελέσματα. Υπάρχουν, όμως, ακόμη ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η συμμετοχή της Ιταλίας που απλώς έστειλε επιστολή με την οποία χαρακτηρίζει τον EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., αλλά και με την ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ. Είναι ένα έργο γεωπολιτικής σημασίας κυρίως γιατί αναβαθμίζεται και η χώρα μας. Πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική πρέπει να έχουμε και απέναντι στα ζητήματα της Τουρκίας, σε όλα τα όργανα της Ε.Ε. να τίθενται τα θέματα. Γιατί γνωρίζετε ότι τον περασμένο Ιούνιο σε Σύνοδο της Ε.Ε. ψηφίστηκαν μέτρα για την Τουρκία, τα οποία πρέπει η Κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει ως σοβαρά εργαλεία πίεσης για τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: