Κύριε Χατζηδάκη, δεν είμαστε με τα «κεριά», θέλουμε ΑΠΕ με χωροταξικό σχεδιασμό

Δευτερολογία της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σήμερα 14/05/2020 στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

 

ΧΑΡΑ (ΧΑΡΟΥΛΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά το συμπέρασμα είναι ότι ο EastMed -και σε αυτό συμφωνούμε οι περισσότεροι- έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες που αναφέραμε, είναι ένα έργο που εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελλάδα και βέβαια, συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Φτάσαμε εδώ σήμερα να ψηφίζουμε και να κυρώνουμε τη διεθνή αυτή Συμφωνία με συμμετοχή πολλών κυβερνήσεων. Από το 2013 είχε ξεκινήσει η συζήτηση, όπως είπαμε, αλλά ήταν καθοριστική η συνεισφορά στην πραγματοποίηση και το να φτάσουμε μέχρι εδώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015-2019, διότι ακολουθήθηκε μία ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, κύριε Υπουργέ. Θα ήθελα να πω ότι και από σας αυτό περιμένουμε. Μπορεί να μην είστε ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών, αλλά επειδή η ενέργεια είναι ένας πολύ σοβαρός τομέας και για τον εν λόγω αγωγό, που υπάρχουν κάποια ζητήματα, και γενικότερα, πρέπει να έχουμε μία πολυδιάστατη, αλλά κυρίως ενεργητική εξωτερική πολιτική. Να μη μας θεωρούν δεδομένους.

Υπάρχουν δύο θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την Ιταλία και τη συμμετοχή της κι έχει κάνει με τη χρηματοδότηση, που κι εκεί χρειάζεται διπλωματία και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Επίσης, έχει να κάνει και με την ουσιαστική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό το λέω γιατί; Γιατί ό,τι αφορά και συμφέρει τη χώρα και την πατρίδα, δημιουργείς συμμαχίες, δημιουργείς σχέσεις, γιατί το όφελος είναι για τον τόπο σου.

Δεύτερον, έρχομαι τώρα σε σας, κύριε Υπουργέ, επειδή στην τοποθέτησή σας αναφερθήκατε ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερθήκατε στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθήσαμε, αναφερθήκατε στον νόμο εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας -εμείς λέμε τον αντιπεριβαλλοντικό αυτό νόμο- και στα δίκτυα.

Θα σας πω με δυο κουβέντες ότι ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία συμμετείχατε, είχε περάσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%, εμείς, σε σκληρές συνθήκες, καταφέραμε τα δίκτυα υψηλής τάσης να είναι υπό δημόσιο έλεγχο κατά 51% και από την άλλη μεριά, να συμμετέχουν και ιδιώτες, μία μεγάλη κινεζική εταιρεία. Χθες βγήκαν τα αποτελέσματα του έτους 2019 και η κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ είναι πολύ σημαντική. Το λέω αυτό γιατί δείχνει πραγματικά ότι υπάρχει και αποτέλεσμα. Δεν είμαστε κρατιστές. Απλά θέλουμε τη συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, με συγκεκριμένους όρους και διαφάνεια και τα δίχτυα μεταφοράς υπό δημόσιο έλεγχο.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κάτι αντίστοιχο κάνατε και στα δίκτυα του φυσικού αερίου, με την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά -να μην πω ξεπούλημα- και της ΔΕΠΑ κλπ., ενώ εμείς είχαμε περάσει μία συγκεκριμένη ρύθμιση που πάλι τα δίκτυα ήταν υπό δημόσιο έλεγχο.

Κύριε Χατζηδάκη, δεν είμαστε με τα κεριά. Γιατί αναφερθήκατε στην τοποθέτησή σας: «Εσείς με ποιους είστε; Μας κάνετε κριτική για το ΕΣΕΚ. Είστε με τα κεριά;» Όχι, δεν είμαστε με τα κεριά. Είμαστε με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των εναλλακτικών μορφών, αλλά με σχεδιασμό, με όρους και κανόνες. Εσείς φέρατε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο. Ο καθένας μπορεί να πάρει άδεια για ΑΠΕ, δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΠΕ και είπατε ότι σε δύο χρόνια θα υπάρχει.

Όσον αφορά το ΕΣΕΚ που αναφερθήκατε πάλι, η χρήση του φυσικού αερίου, έτσι όπως είναι διατυπωμένο στο ΕΣΕΚ που καταθέσατε, είναι μέχρι το 2050 στην ηλεκτροπαραγωγή. Εμείς μιλάμε για χρήση, σταδιακή απεξάρτηση γιατί είναι ορυκτό καύσιμο, χρησιμοποιείται ουσιαστικά στις μεταφορές και τη θέρμανση, είναι ένα καύσιμο μετάβασης και ανάπτυξης των άλλων μορφών. Εδώ πέρα βλέπουμε ότι πιθανόν να δημιουργούνται με την πολιτική σας και με όλα αυτά και καινούρια τζάκια στον ενεργειακό τομέα.

Τον περιβαλλοντικό νόμο, λοιπόν, που ψηφίσατε δεν είναι ανάγκη να τον αποσύρετε. Γιατί κάποιος συνάδελφός της αντιπολίτευσης είπε αυτό. Κρίνεται κάθε μέρα στην εφαρμογή του και ήδη έχουν ξεκινήσει οι κοινωνικές διεργασίες, οι οποίες θα βγάλουν ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι εις βάρος του περιβάλλοντος. Εξάλλου, μας έχετε συνηθίσει να νομοθετείτε και να αναιρείτε. Κραυγαλέο παράδειγμα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακούσαμε, όμως, πολλά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για τα θέματα του διεθνούς δικαίου, για ΑΟΖ, για κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση.

Εγώ θα καταθέσω ένα πόνημα -έχει δημοσιευθεί σε μια εφημερίδα από την πλευρά μου, πριν από κάποιον καιρό- για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως, θα πω δυο πράγματα να ακουστούν. «Η ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ΑΟΖ προϋποθέτει σχέσεις καλής γειτονίας, αποφυγή διενέξεων, διμερών και περιφερειακών διασκέψεων για τον καθορισμό της ΑΟΖ και των ορίων της, μέσα στο πλαίσιο σεβασμού των διεθνών συνθηκών και των αποφάσεων των διοικητικών οργάνων. Το Διεθνές Δίκαιο έχει καθιερωθεί από το 1982. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ το έχουν υπογράψει και επικυρώσει,  μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί οι ΗΠΑ και η Τουρκία να μην έχουν υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο, εντούτοις το εφαρμόζουν και οι ΗΠΑ σε νησιωτικές κτήσεις και η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα».

Και κλείνω. Οφείλετε, λοιπόν, σαν Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, -γιατί εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή- να συνεχίσετε την πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που κατακτήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ. Κερδίσαμε νέους συμμάχους στην περιοχή. Να επικυρώσετε, όπως είπαμε και στην τοποθέτησή μας, διεθνείς συνθήκες προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος -ακόμα δεν έχουν επικυρωθεί- ώστε η χώρα μας απρόσκοπτα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: