Δελτίο Τύπου: East med αποτέλεσμα ενεργητικής πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να συνεχιστεί

Εισήγηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα 14/05/2020, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με θέμα το Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

newlogosyriza_2019

Δελτίο Τύπου

14.05.2020

 Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: East med αποτέλεσμα ενεργητικής πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να συνεχιστεί.

Στη σημερινή της ομιλία ως εισηγήτρια, η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με θέμα το Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές» ανέφερε :

«Σήμερα κυρώνουμε την σύμβαση Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ για την πρόθεση κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, αγωγό που συνδέει την Ευρώπη με νέες ενεργειακές πηγές.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει αφενός την ενεργειακή ασφάλεια της ένωσης και αφετέρου να διαφοροποιήσει ακόμα περαιτέρω την προμήθεια των ενεργειακών ορυκτών. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο υπό συζήτηση αγωγός. Μπορεί η συμμετοχή του αγωγού east-med να είναι περιορισμένη στην συνολική κατανάλωση της ΕΕ, αφού μεταφέρει μόνο 10 bcm από τα 450 bcm της κατανάλωσης της ΕΕ, αλλά η κατασκευή του σηματοδοτεί την διαφοροποίηση των πηγών προμηθείας.

Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό τεχνικά – αγωγός μήκους 1900km (1300km υποθαλάσσια + 600 km σε ξηρά) θα διασχίζει το βαθύτερο σημείο 3,544 m του Αιγαίου Πελάγους, και θα είναι αγκυρωμένος στα πρανή της ηπειρωτικής κατωφέρειας σε βάθος περίπου 3.000 m.»

Αναφέρθηκε, στο ιστορικό της σύμβασης, στις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συνολική πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, με συναντίληψη – συνανάπτυξη των γύρω χωρών.

Επίσης στην ανάγκη, στήριξης του έργου από ΗΠΑ, επικύρωσης ορισμένων ακόμα διεθνών συμβάσεων (το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 7 για την βιοποικιλότητα και τις ειδικά προστατευόμενες περιοχές, το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 8 για τις υπεράκτιες δραστηριότητες, το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 9 για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών) καθώς και στην ανάγκη ξεκάθαρης συμμετοχής της Ιταλίας και άμεσης ενίσχυσης του ΕΔΕΥ με το ανάλογο προσωπικό, ώστε να παίξει επάξια τον πολλαπλό ρόλο που αναλαμβάνει (διαχειριστής υδρογονανθράκων, ελεγκτής περιβάλλοντος offshore εγκαταστάσεων, midstream-upstream αγωγών κλπ)

Κατέληξε λέγοντας ότι, θεωρούμε το έργο στρατηγικής σημασίας, στα πλαίσια της αναγκαίας ενεργητικής, πολυπαραμετρικής και πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής, – με ισότιμες σχέσεις, αξιοποίηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ευκαιριών – , και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με κλιματική ουδετερότητα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: