Χαρά Καφαντάρη προς Κυβέρνηση: Ακούστε τους φορείς των ΜμΕ, των Επιμελητηρίων, ακούστε την Κοινωνία.

Η Δευτερολογία στην Ερώτηση της Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: «Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 Δυστυχώς, ο κύριος Υπουργός όξυνε τη συζήτηση. Εγώ ήρθα εδώ με προτάσεις συγκεκριμένες και ερωτήματα, γιατί μας ακούει κόσμος αυτήν τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, και ξέρει πολύ καλά τι χρήμα έχει πέσει στην αγορά. Άλλο εξαγγελίες και άλλο πραγματικότητα.

Λοιπόν, δεν απαντήσατε σε ερωτήσεις, όσο και να θέλατε να κάνετε μια επίθεση επικοινωνιακή στον ΣΥΡΙΖΑ, που μην ξεχνάτε πως το ότι είμαστε αυτήν τη στιγμή εδώ οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άφησε και ένα αποθεματικό συγκεκριμένο -37 δισεκατομμύρια- το οποίο αναγκαστήκατε κι εσείς να αναγνωρίσετε. Πρέπει να ξέρετε ότι άλλες χώρες έδωσαν μέχρι και το 20% του ΑΕΠ τους για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων κ.λπ., ενώ στην Ελλάδα αυτό δεν έχει γίνει. Και επειδή πολύ ωραία είναι τα μεγάλα λόγια, πείτε μας τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν, όταν είναι, παραδείγματος χάριν, μέσα σε προγράμματα εγγυήσεων από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν μας είπατε για τα ενοίκια, τι θα γίνει για τους ιδιοκτήτες συγκεκριμένα.

Αναφερθήκατε στα θέματα των τραπεζοκαθισμάτων και της εστίασης. Σας τονίζουμε ότι εμείς κάναμε αυτήν την ερώτηση και την άλλη μέρα ο κ. Θεοδωρικάκος έβγαλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου λέει «δύνανται», δεν υποχρεώνει τους δήμους. Πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, και για τους δήμους σε όλη την Ελλάδα να διεκδικήσουν αυτό το ποσό για να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη όσοι ασχολούνται με την εστίαση και τέλος πάντων ενοικιάζουν δημοτικούς χώρους.

Όσον αφορά τα στοιχεία που αναφέραμε, είναι συγκεκριμένα στοιχεία για χθες. Κι εγώ μίλησα πραγματικά ότι δεν έχει πέσει αυτό το χρήμα στην αγορά. Τώρα, «θα» πέσει; Μακάρι να το δούμε, κύριε Υπουργέ. Μακάρι να το δούμε. Και ο κόσμος που μας ακούει και ο μικρομεσαίος, πραγματικά, το περιμένει. Αλλά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Για το θέμα των επιταγών δεν απαντήσατε τι γίνεται με αυτούς που κατέχουν επιταγές και πώς θα το λύσετε. Επίσης, σχετικά με το θέμα της εστίασης ακούγονται κάποια πράγματα. Πρέπει με προσοχή να γίνει το άνοιγμα και η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων γιατί υπάρχουν και άλλοι μικρομεσαίοι. Από την άλλη μεριά, υπάρχει το θέμα του προσωπικού για τις επιχειρήσεις εστίασης που θα λειτουργούν με κάποιους συγκεκριμένους όρους, γιατί το υγειονομικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να τηρηθούν κάποιοι όροι. Τι θα γίνει; Εμείς μιλάμε για επιδότηση εισφορών των εργαζομένων. Επίσης, όποια μέτρα έχουν παρθεί να παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Επίσης, μπαίνει ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τον κλιματισμό, που οι επιστήμονες λένε κάποια πράγματα. Πρέπει να δούμε σχετικά με τις επιχειρήσεις εστίασης τι πακέτα θα υπάρξουν ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τον κλιματισμό τους και για υγειονομικούς λόγους.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο, κύριε Υπουργέ, είναι ότι μέχρι στιγμής χρήμα ικανοποιητικό στην αγορά δεν έχει πέσει. Οι επιστήμονες ακόμα περιμένουν. Εξαγγείλαμε, κάναμε πλατφόρμες, το αποτέλεσμα όμως ποιο είναι; Και μας ακούει κόσμος. Όποια μέτρα παρθούν από δω και πέρα και για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην εστίαση, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι συγκεκριμένα, με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα και να χρησιμοποιείται η πειθώ και όχι όποιες αυθαιρεσίες του κράτους -και νομίζω ότι είναι κατανοητό. Και να μας πείτε πώς βλέπετε και τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων, ειδικά στην εστίαση. Κάποιες προτάσεις έχουν οι μικρομεσαίοι ακόμα και για μείωση ΦΠΑ στα ελληνικά προϊόντα.

Το κοινωνικό σας πρόσωπο, κύριε Υπουργέ, και της Κυβέρνησης σας, δεν πρέπει να τελειώσει εδώ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία, δηλαδή στο έλεος της αγοράς. Διότι, δεν νομίζω να συμφωνείτε με δήλωση Υπουργού σας που είπε χθες, προχθές, ο Υπουργός Εσωτερικών «καπιταλισμό έχουμε, κάποιοι θα ζήσουν, κάποιοι όχι». Λοιπόν, εμείς θέλουμε να υπάρχει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία τουλάχιστον στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικονομία. Και φαντάζομαι στη συνάντηση που θα κάνετε σήμερα με το Βιοτεχνικό Εμπορικό Επιμελητήριο –γιατί έτσι ενημερώθηκα- να είστε σαφής στις προτάσεις που θα κάνετε. Και να ακούτε τους φορείς, τα επιμελητήρια, τους συλλόγους, γιατί δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει η κοινωνία με τα όργανά της.

Ευχαριστώ.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: