Συζήτηση Επίκαιρης Χαράς Καφαντάρη «Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων».
13/05/2020 Σχολιάστε
Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χαρούλας (Χαράς) Καφαντάρη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: «Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων».
Ερώτηση της Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χαρούλας (Χαράς) Καφαντάρη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: «Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων».
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Καλημέρα σας, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ. Χαιρόμαστε που είστε εδώ στη Βουλή για να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα έλεγα λοιπόν, πρώτα από όλα, ότι η ερώτηση την οποία συζητάμε αφορά κατάθεση ως επίκαιρης μιας αναπάντητης ερώτησης που είχε γίνει τέλη Μαρτίου, στην οποία απάντησε μόνο ο κ. Θεοδωρικάκος και όχι το Υπουργείο σας. Έτσι ήρθε σαν επίκαιρη.
Όμως, θα μας δοθεί η αφορμή να κάνουμε μία κουβέντα για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως όλοι λέμε, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ζήτημα είναι αν με τις πολιτικές μας εξυπηρετούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι θεωρούμε πως η μικρομεσαία επιχείρηση έχει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Πρώτα από όλα, οδεύουμε προς μία νέα κανονικότητα πλέον, με τη μερική και σταδιακή άρση της καραντίνας και όσον αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι, τις επιχειρήσεις, αυτή η νέα κανονικότητα μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά.
Θα έλεγα, πρώτον, ότι ο κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν είναι ορατός και αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Καφαντάρη, το λένε τα αρμόδια όργανά τους, όπως είναι η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αναφέρει και συγκεκριμένους αριθμούς, περίπου για εκατό χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν.
Η δική μας λογική από την πρώτη στιγμή ήταν, κύριε Υπουργέ, ότι εμπροσθοβαρώς έπρεπε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να στηριχθεί γιατί αν κλείσει μία επιχείρηση, δεν ξανανοίγει μετά. Μιλήσαμε για τρία δισεκατομμύρια επιπλέον, άμεσα, μη επιστρεπτέας προκαταβολής στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σας παρακολουθήσαμε από τις απαντήσεις που δώσατε στον συνάδελφο. Όλες οι ερωτήσεις όσες συζητούνται σήμερα σχετικά είναι συναφείς. Μιλήσατε πριν για εκατομμύρια, μιλήσατε για χρήμα που έχει πέσει, για μέτρα, «για, για».
Πρώτα απ’ όλα, θα σας πω ότι υπάρχει μία διαφορά στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο δόθηκε και δίνεται, αυτό είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με άλλες χώρες. Εμείς υπολογίζουμε ότι με τα χρήματα που έχουν πέσει στην αγορά –όποια έπεσαν- και αφορούν – προσέξτε – κυρίως τους εργαζόμενους, το ποσό δεν ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 0,7% του ΑΕΠ. Λέω για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα.
Ας μην λέμε για εκατομμύρια και τι θα γίνει από τον Ιούνιο που η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αρχίσει να δίνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως και γι’ αυτό εδώ έχουμε στοιχεία. Δηλαδή τα στοιχεία λένε ότι τα 55 εκατομμύρια που εξαγγείλατε, μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν για 8.600 επιχειρήσεις από τις 140.000 που έκαναν αίτημα, σε σχέση με τις 205.000 που είναι σε αναστολή. Αυτά είναι τα στοιχεία.
Και αυτά τα λεφτά, κύριε Υπουργέ, προσέξτε, θα τα πάρουν από Ιούνιο, δηλαδή τρεις μήνες μετά από την αρχή της πανδημίας. Ωραία, τα εκατομμύρια, ωραία τα προγράμματα και καλά κάνετε και εξαγγέλλετε, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχει και μία υλοποίηση.
Τώρα έρχομαι σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μιλήσω για τον τραπεζικό δανεισμό. Κύριε Υπουργέ, εξαγγείλατε 55 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν και θα δοθούν σε επιχειρήσεις με βάση το 25% του τζίρου του προηγούμενου χρόνου. Όμως, το ζήτημα είναι ότι αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που είναι ενήμερες τραπεζικά μέχρι το τέλος του 2019. Ωστόσο, γνωρίζετε σαν αρμόδιος Υπουργός, ότι το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι σε αυτή την κατηγορία, γιατί, όπως σωστά είπατε, περάσαμε από μία δεκαετή κρίση.
Επίσης, μιλήσατε και για δυνατότητα δανεισμού, αλλά από την άλλη μεριά όταν πηγαίνουν να κάνουν τα αιτήματα οι μικρομεσαίοι αφαιρούνται προηγούμενα δάνεια στο ποσό.
Δεν νομίζω ότι είναι για γέλια. Με συγχωρείτε, είναι σοβαρά θέματα για τις επιχειρήσεις αυτά. Επιτρέψτε μου.
Εν τω μεταξύ, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεν λαμβάνεται υπόψη, με την έννοια ότι υπάρχουν δάνεια –και μιλάω για τα δάνεια που είναι με εγγύηση ευρωπαϊκών ταμείων και πόρων- που δυσκολεύουν την όλη διαδικασία.
Τώρα, για την εστίαση, αυτό το οποίο θα πω, κύριε Υπουργέ, και αφορά γενικά τους μικρομεσαίους είναι ότι πρέπει να εξαγγείλετε και κάποια μέτρα γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν εκδώσει κάποιες επιταγές. Δόθηκε μία αναστολή για την πληρωμή τους, αλλά υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι περιμένουν να εισπράξουν γιατί έχουν επιταγές στο χέρι. Και αυτοί είναι πάρα πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και πρέπει να το δείτε. Αυτήν τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα πρέπει να δανειοδοτήσει, με βάση αυτές τις επιταγές αυτών που τις κατέχει –να το πω έτσι- και από εκεί και πέρα να δοθεί μία τραπεζική ρύθμιση μέσω αποπληρωμής πιθανόν και σε δόσεις.
Τέλος, επειδή μιλήσαμε και για τα ενοίκια, υπάρχουν εξαγγελίες και γενικότητες. Εντάξει 40% μείωση μέσα στην κρίση, στην καραντίνα και λοιπά, αλλά υπάρχει και κόσμος, ο οποίος περιμένει να ζήσει από ένα ενοίκιο. Οπότε πέρα από τις εξαγγελίες, πρέπει άμεσα να συγκεκριμενοποιήσετε τα μέτρα και για τους ιδιοκτήτες. Ακούστηκαν θέματα για τον ΕΝΦΙΑ, για φορολογική ρύθμιση, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσετε και σε αυτό.
Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου και ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, γιατί υπερέβην τον χρόνο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Έχω ανοίξει το κινητό μου για τα διαβάσω γιατί δεν θέλω να κάνω λάθος.
Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας μιλήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Χθες το βράδυ βγήκε ανακοίνωση του κ. Παππά για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Πολύ γρήγορα ο κ. Παππάς κατάλαβε ότι αυτή ήταν κάποιου είδους αστείο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι την έγραψε ο ίδιος ο κ. Παππάς. Αυτός που την έγραψε πρέπει να απολυθεί αμέσως γιατί εξέθεσε το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φοβερά. Εγώ δεν τη σχολίασα από συναδελφικότητα και με έκπληξη σας άκουσα να την επαναλαμβάνετε!
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Δεν καταλάβατε τι είπα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Κατάλαβα πολύ καλά τι είπατε. Είπατε επί λέξει αυτό που έγραψε χθες η ανακοίνωση του κ. Παππά που είναι –με συγχωρείτε που θα το πω- για γέλια!
Γράφει, λοιπόν, ο κ. Παππάς χθες: «Σήμερα ανακοινώθηκε ότι την επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις από τις 140.000 που κατέθεσαν σχετική αίτηση και τις πάνω από 200.000 που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, δηλαδή μόλις το 6% όσων αιτήθηκαν και το 4% όσων ανέστειλαν τη λειτουργία τους». Και λέει επίσης ότι «η ενίσχυση είναι ψίχουλα, καθώς, για παράδειγμα, για επιχείρηση με τζίρο 400.000 ευρώ και τέσσερις εργαζομένους δεν ξεπερνά τα 933 ευρώ», αυτά που είπατε κι εσείς προηγουμένως.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Δεν είπα το τελευταίο, όμως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Μόνο το τελευταίο δεν είπατε και είπατε για τον Ιούνιο. Δεν είπατε ότι θα τα δώσουμε τον Ιούνιο;
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Θα απαντήσω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Πάμε, λοιπόν, τώρα για να καταλάβουμε τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, διότι αν δεν έχετε καταλάβει αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ –εσείς που είστε και τραπεζικός- έχουμε φοβερό πρόβλημα.
Πρώτα απ’ όλα, δεν θα δώσουμε τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιούνιο -πάμε στα βασικά-, τον Ιούνιο θα δώσουμε άλλο ένα δισεκατομμύριο. Ένα δισεκατομμύριο θα δοθεί τον Μάιο και άλλο, επιπλέον, συν ένα δισεκατομμύριο τον Ιούνιο, που δεν έχει ανακοινωθεί.
Δεύτερον, στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Λέγεται «My Business Support». Μπαίνετε μέσα και βλέπετε. Τι γίνεται από αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα; Κάθε λεπτό που περνάει μετράει το ρολόι πόσες επιχειρήσεις εγκρίνονται και παίρνουν τα λεφτά. Την ώρα που έβγαλε την ανακοίνωση ο κ. Παππάς, είχαν πάρει τα λεφτά 8.600 επιχειρήσεις. Μέχρι να του απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας μία ώρα μετά, στις 8 το βράδυ, οι επιχειρήσεις είχαν γίνει 22.400. Σήμερα, αν πατήσετε Google στο κινητό σας στο «My Business Support», θα έχουν πάει σχεδόν 35.000 και μέχρι το βράδυ 60.000! Δεν το έχετε καταλάβει ακόμα αυτό! Δηλαδή, είστε παντελώς άσχετοι!
Πάμε λίγο να το εξηγήσουμε: 91.000 επιχειρήσεις από τις 110.000 που έκαναν αίτηση θα πάρουν τον μήνα Μάιο, μέσα στην εβδομάδα, 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τον Ιούνιο θα πάρουν άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ!
Πάμε τώρα, στο παράδειγμα, να το εξηγήσουμε. Μία επιχείρηση με τέσσερις εργαζόμενους δεν θα πάρει 933 ευρώ, που γράφει κ. Παππάς, θα πάρει by default, από τον αλγόριθμο, τέσσερα χιλιάρικα κατ’ ελάχιστον! Αυτά τα γράφει η πλατφόρμα, μπαίνεις, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, δεν χρειάζεται να είσαι Βουλευτής, δεν χρειάζεται να είσαι τομεάρχης, δεν χρειάζεται να είσαι τραπεζικός. Απλώς χρειάζεται να ξέρεις το Google search και να μπεις στην πλατφόρμα.
Εάν αυτά, κυρία Καφαντάρη, δεν τα έχετε καταλάβει στον ΣΥΡΙΖΑ και έχετε κυβερνήσει την Ελλάδα τεσσεράμισι χρόνια, είναι θαύμα που έχει μείνει το κτήριο της Βουλής όρθιο!
Άρα, επανέρχομαι για να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση σοβαρών ανθρώπων. Όλα όσα είπατε στην πρωτολογία σας, πεντέμισι λεπτά, διαγράψτε τα. Αν θέλετε να κάνουμε καλόπιστη συζήτηση καλόπιστων ανθρώπων, θα μιλάμε στα σοβαρά, γι’ αυτά που είναι αλήθεια και να μας κρίνετε γι’ αυτά που κάνουμε λάθος. Καμμία αντίρρηση. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα τέλεια.
Θα ήθελα να σας ζητήσω και συγγνώμη που δεν απήντησα στην ερώτηση που με ψέξατε, εν μέρει, στην αρχή. Πράγματι, μου καταθέσατε μια γραπτή ερώτηση. Με συγχωρείτε, αλλά μέσα στις 25 – 26 Μαρτίου δεν πρόλαβα να απαντήσω σε μία ερώτηση. Εγώ, όπως ξέρετε, κύριε Πρόεδρε -και τα στατιστικά της Βουλής το αποδεικνύουν- είμαι από τους πιο συνεπείς στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Δεν χάνω ποτέ ερώτηση. Προηγουμένως ακούσατε ότι στην ερώτηση του συναδέλφου από το ΚΚΕ δεν απαντάμε γιατί ο συνάδελφος είχε κώλυμα. Ο Υπουργός είναι εδώ, αλλά ο συνάδελφος δεν μπόρεσε να έρθει. Ε, ωραία, μία ερώτηση δεν απαντήθηκε και πέρασε στη διαδικασία της επίκαιρης, η οποία είχε απαντηθεί από τον συναρμόδιο Υπουργό, τον κ. Θεοδωρικάκο.
Να απαντήσω, λοιπόν, σχετικά με την ερώτηση για να μην φανεί ότι το αποφεύγω και να πάμε μετά στη δευτερολογία, όπου ελπίζω να είστε πιο διαβασμένη, εν πάση περιπτώσει, γιατί η πρωτολογία ήταν τραγωδία, πραγματικά.
Πάμε, λοιπόν, να το εξηγήσουμε λίγο και να μιλήσουμε για το μείζον που ενδιαφέρει τώρα τους καταστηματάρχες, για τα τραπεζοκαθίσματα, για τα δημοτικά τέλη και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία σωστά τα ρωτάτε, γιατί έχουν σημασία. Σας το διαβάζω για να μην κάνω λάθος: Στην παράγραφο 8 του άρθρου 37 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ημερομηνία 20/3/2020 γράφουμε –είναι ακριβώς για την ερώτησή σας- «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13, μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών κλπ». Το διαβάζω γιατί μου γράφετε στην ερώτηση εάν θα προβλέψουμε νομοθετικά να υπάρχει απαλλαγή των τελών των επιχειρήσεων που κλείνουν. Και αυτό το προβλέψαμε.
Και μάλιστα –μια και έχουμε περάσει στα διαδικτυακά, κύριε Πρόεδρε- ο Δήμος Αθηναίων, παραδείγματος χάρη και πρέπει να τον συγχαρούμε γι’ αυτό τον κ. Μπακογιάννη, έχει φτιάξει μια πολύ εύχρηστη πλατφόρμα όπου μπαίνουν οι επιχειρήσεις και απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ακριβώς γιατί έχουν κλείσει λόγω του COVID-19. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι δήμοι, αλλά λέω για τον Δήμο Αθηναίων, επειδή είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας και αφορά κατά τεκμήριο της περισσότερες επιχειρήσεις.
Άρα, αυτά που με ρωτάτε στην ερώτηση, μεταξύ της καταθέσεως της ερωτήσεως και της σημερινής συζητήσεως -από δική μου καθυστέρηση, το ξεκαθαρίζω, για να μην σας αδικήσω σε αυτό- έχουν ήδη απαντηθεί από την Κυβέρνηση. Έχουν νομοθετηθεί, έχουν γίνει ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχουν απαλλαγεί από τα τέλη οι επιχειρήσεις.
Το λέω γιατί θέλω να σας πείσω ότι εγώ είμαι εξαιρετικά πρόθυμος να κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ μια συζήτηση λογικών ανθρώπων και αν έχετε πραγματικά μια καλή ιδέα που δεν την έχουμε σκεφτεί, όχι μόνο πρόθυμος είμαι να την υιοθετήσω, αλλά να το διαφημίσω κιόλας ότι αυτή είναι ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να μιλάμε επί πραγματικών γεγονότων -και θα κλείσω με αυτό- και όχι με χαιρεκακία.
Γιατί, κυρία συνάδελφε -και θέλω να το πω στη Βουλή, γιατί πρέπει να ακούγονται αυτά, υπάρχουν και τα Πρακτικά- όταν έβγαλε η Κομισιόν τις προβλέψεις για την ύφεση του 2020, πράγματι, είχε την Ελλάδα ως τη χώρα με την πιθανότητα να έχει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη, ύψους -9,7% για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως στον κ. Μπογδάνο, να μην επαναλαμβανόμαστε. Δεν πέρασε μία ώρα από την ανακοίνωση της Κομισιόν και χαιρέκακα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Οι καταστροφικές επιλογές της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη οδηγούν την Ελλάδα σε 9,7% ύφεση κ.λπ.» και δεν πρόσεξε αυτός που έγραψε το δελτίο Τύπου ότι κάτω από την Ελλάδα ακριβώς, ήταν η Ιταλία και η Ισπανία οι τρεις τελευταίες χώρες. Κάτω από την Ελλάδα, δηλαδή, ήταν η Ισπανία. Ξέρετε πόσο προβλέπει η ίδια ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ισπανία; -9,4%. Δεν κατάλαβα, κυρία Καφαντάρη, για το -9,7% στην Ελλάδα φταίνε οι καταστροφικές επιλογές της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη, αλλά για το -9,4% της Ισπανίας δεν φταίνε οι Podemos, του Ιγκλέσιας, του φίλου του Τσίπρα και του αδελφού κόμματος των κομμουνιστών της Ισπανίας; Δηλαδή μονά ζυγά δικά σας;
Λοιπόν, μην είστε χαιρέκακοι με το γεγονός ότι έχει ενσκήψει μια μεγάλη παγκόσμια κρίση, ούτε να ελπίζετε ότι επειδή θα επέλθει οικονομική καταστροφή θα ξαναπάρετε την εξουσία. Ούτε οικονομική καταστροφή θα έρθει, μια χαρά θα πάμε και σε αυτόν τον τομέα, όπως τα πάμε μέχρι τώρα και ο Έλληνας με αισιοδοξία θα αντιμετωπίσει και αυτήν την κρίση.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Δυστυχώς, ο κύριος Υπουργός όξυνε τη συζήτηση. Εγώ ήρθα εδώ με προτάσεις συγκεκριμένες και ερωτήματα, γιατί μας ακούει κόσμος αυτήν τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, και ξέρει πολύ καλά τι χρήμα έχει πέσει στην αγορά. Άλλο εξαγγελίες και άλλο πραγματικότητα.
Λοιπόν, δεν απαντήσατε σε ερωτήσεις, όσο και να θέλατε να κάνετε μια επίθεση επικοινωνιακή στον ΣΥΡΙΖΑ, που μην ξεχνάτε πως το ότι είμαστε αυτήν τη στιγμή εδώ οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άφησε και ένα αποθεματικό συγκεκριμένο -37 δισεκατομμύρια- το οποίο αναγκαστήκατε κι εσείς να αναγνωρίσετε. Πρέπει να ξέρετε ότι άλλες χώρες έδωσαν μέχρι και το 20% του ΑΕΠ τους για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων κ.λπ., ενώ στην Ελλάδα αυτό δεν έχει γίνει. Και επειδή πολύ ωραία είναι τα μεγάλα λόγια, πείτε μας τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν, όταν είναι, παραδείγματος χάριν, μέσα σε προγράμματα εγγυήσεων από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν μας είπατε για τα ενοίκια, τι θα γίνει για τους ιδιοκτήτες συγκεκριμένα.
Αναφερθήκατε στα θέματα των τραπεζοκαθισμάτων και της εστίασης. Σας τονίζουμε ότι εμείς κάναμε αυτήν την ερώτηση και την άλλη μέρα ο κ. Θεοδωρικάκος έβγαλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου λέει «δύνανται», δεν υποχρεώνει τους δήμους. Πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, και για τους δήμους σε όλη την Ελλάδα να διεκδικήσουν αυτό το ποσό για να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη όσοι ασχολούνται με την εστίαση και τέλος πάντων ενοικιάζουν δημοτικούς χώρους.
Όσον αφορά τα στοιχεία που αναφέραμε, είναι συγκεκριμένα στοιχεία για χθες. Κι εγώ μίλησα πραγματικά ότι δεν έχει πέσει αυτό το χρήμα στην αγορά. Τώρα, «θα» πέσει; Μακάρι να το δούμε, κύριε Υπουργέ. Μακάρι να το δούμε. Και ο κόσμος που μας ακούει και ο μικρομεσαίος, πραγματικά, το περιμένει. Αλλά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;
Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Για το θέμα των επιταγών δεν απαντήσατε τι γίνεται με αυτούς που κατέχουν επιταγές και πώς θα το λύσετε. Επίσης, σχετικά με το θέμα της εστίασης ακούγονται κάποια πράγματα. Πρέπει με προσοχή να γίνει το άνοιγμα και η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων γιατί υπάρχουν και άλλοι μικρομεσαίοι. Από την άλλη μεριά, υπάρχει το θέμα του προσωπικού για τις επιχειρήσεις εστίασης που θα λειτουργούν με κάποιους συγκεκριμένους όρους, γιατί το υγειονομικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να τηρηθούν κάποιοι όροι. Τι θα γίνει; Εμείς μιλάμε για επιδότηση εισφορών των εργαζομένων. Επίσης, όποια μέτρα έχουν παρθεί να παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Επίσης, μπαίνει ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τον κλιματισμό, που οι επιστήμονες λένε κάποια πράγματα. Πρέπει να δούμε σχετικά με τις επιχειρήσεις εστίασης τι πακέτα θα υπάρξουν ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τον κλιματισμό τους και για υγειονομικούς λόγους.
Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο, κύριε Υπουργέ, είναι ότι μέχρι στιγμής χρήμα ικανοποιητικό στην αγορά δεν έχει πέσει. Οι επιστήμονες ακόμα περιμένουν. Εξαγγείλαμε, κάναμε πλατφόρμες, το αποτέλεσμα όμως ποιο είναι; Και μας ακούει κόσμος. Όποια μέτρα παρθούν από δω και πέρα και για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην εστίαση, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι συγκεκριμένα, με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα και να χρησιμοποιείται η πειθώ και όχι όποιες αυθαιρεσίες του κράτους -και νομίζω ότι είναι κατανοητό. Και να μας πείτε πώς βλέπετε και τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων, ειδικά στην εστίαση. Κάποιες προτάσεις έχουν οι μικρομεσαίοι ακόμα και για μείωση ΦΠΑ στα ελληνικά προϊόντα.
Το κοινωνικό σας πρόσωπο, κύριε Υπουργέ, και της Κυβέρνησης σας, δεν πρέπει να τελειώσει εδώ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία, δηλαδή στο έλεος της αγοράς. Διότι, δεν νομίζω να συμφωνείτε με δήλωση Υπουργού σας που είπε χθες, προχθές, ο Υπουργός Εσωτερικών «καπιταλισμό έχουμε, κάποιοι θα ζήσουν, κάποιοι όχι». Λοιπόν, εμείς θέλουμε να υπάρχει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία τουλάχιστον στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικονομία. Και φαντάζομαι στη συνάντηση που θα κάνετε σήμερα με το Βιοτεχνικό Εμπορικό Επιμελητήριο –γιατί έτσι ενημερώθηκα- να είστε σαφής στις προτάσεις που θα κάνετε. Και να ακούτε τους φορείς, τα επιμελητήρια, τους συλλόγους, γιατί δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει η κοινωνία με τα όργανά της.
Ευχαριστώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Κατ’ αρχάς, κυρία συνάδελφε, συγγνώμη αν το ύφος μου σας φάνηκε οξύ. Δεν είχα αυτή την πρόθεση. Πράγματι ανέβασα λίγο τα ντεσιμπέλ, κυρίως όταν συνειδητοποίησα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρετε ακόμα τι είναι το Google. Ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Είναι απολύτως προφανές ότι το κόμμα το οποίο αντιτίθεται στο e-learning στα σχολεία, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν έχει καταλάβει ακόμα πως δουλεύει το διαδίκτυο.
Ξαναλέω, λοιπόν. Βγήκε χτες μια ανακοίνωση από τον τομεάρχη οικονομικών, τον κ. Παππά, για την επιστρεπτέα προκαταβολή που αποδεικνύει ότι ο κ. Παππάς, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, και εσείς ως Βουλευτής δεν είχατε καταλάβει ούτε τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή ούτε πως λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εγώ το αφήνω στους πολίτες να το κρίνουν, όπως μας κρίνουν όλους.
Πάω στο δεύτερο. Δεν μπορώ να το προσπεράσω. Μάλιστα, κυρία Καφαντάρη, ζείτε σε καπιταλισμό. Δεν ξέρω αν το ξέρετε. Έτσι είναι. Και απ’ ό,τι θυμάμαι, η τελευταία σας απόπειρα να τον συντρίψετε το 2015 οδήγησε στην περίφημη κωλοτούμπα. Μετά ζήσατε κανονικά σε καπιταλισμό. Άρα κι εσείς σε καπιταλισμό ζείτε. Κι εγώ σε καπιταλισμό ζω. Αφήστε τώρα τα υπόλοιπα, τις ονειρώξεις των νεανικών σας χρόνων.
Πάμε τώρα στο μείζον. Ποτέ ο κ. Θεοδωρικάκος δεν είπε «όποιος θέλει θα ζήσει κι όποιος θέλει θα πεθάνει». Στην ερώτηση αν θα παρέμβει νομοθετικά το κράτος να ρυθμίσει πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις απήντησε το προφανές: Στο σύστημα που έχουμε, που μάλιστα λέγεται καπιταλισμός, το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει νομοθετικά στο πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και ευτυχώς, είναι η απάντηση.
Ως προς το αν είμαστε εδώ λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μόνο στο οποίο θα έχουμε μια κάποια συμφωνία. Πράγματι εν μέρει είμαστε εδώ λόγω του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, είμαι εγώ Υπουργός λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αν δεν είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ζωή τόσο τοξική, δεν θα είχαμε μπορέσει να κερδίσουμε στη μάχη των ιδεών και άνθρωποι σαν κι εμένα να είναι σ’ αυτούς τους υπουργικούς θώκους. Αυτό σας το χρωστώ.
Δεύτερον, είχατε καταστρέψει την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και είναι κι αυτή επίκαιρη συζήτηση μετά την ανανέωση της θητείας του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα και τη χτεσινή, θα έλεγα, γλαφυρή ως χιουμοριστική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποτε θα ξαναβρεθείτε στα μαρμαρένια αλώνια με τον Διγενή Ακρίτα. Εν πάση περιπτώσει, για να έρθω στο μείζον, πράγματι ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2015, απεδείχθη ένας από τους πιο σοβαρούς πυλώνες της αστικής δημοκρατίας της χώρας. Είναι λογικό να τον μισείτε. Σας εμπόδισε να φάτε τα λεφτά της Τραπέζης Αττικής και να κάνετε ρεσάλτο στο νομισματοκοπείο. Αυτό δεν του συγχωρέσατε. Στείλατε έλεγχο στη γυναίκα του, προσπαθήσατε να τον κλείσετε φυλακή με ψεύτικες κατηγορίες για τη Novartis και τώρα βγάζετε τη χολή σας που ανανεώνεται η θητεία του για άλλα έξι χρόνια. Δεν πειράζει. Θα σας περάσει κι αυτό. Τι να κάνουμε; Τα έχει αυτά η ζωή.
Πάμε τώρα στο μείζον. Το ξαναλέω. Όταν έρχεστε στη Βουλή θα πρέπει να είστε διαβασμένη ως Βουλευτής. Μου λέτε: «Λέτε για χρήματα, κύριε Υπουργέ, αλλά οι πολίτες μας θέλουν να ακούσουν πράξεις. Κάνατε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Και το αποτέλεσμα;». Λέω τη φάση της κυρίας συναδέλφου. Πάμε στο αποτέλεσμα.
Ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας πήραν τα 800 ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα;
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Μα, το είπα στην πρωτολογία μου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Εκατόν εξήντα χιλιάδες επιστήμονες πήραν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα 600 ευρώ. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα; Τι είναι; Θεωρία είναι; Είπατε ψευδώς ότι η Ελλάδα έχει το 0,7% του ΑΕΠ σε μέτρα και είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Δεν είπα αυτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Κυρία συνάδελφε, υπάρχει ένα όργανο που λέγεται Ecofin. Είναι όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί βγήκε ο πίνακας με τα μέτρα ανά χώρα. Η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πάνω από το 2%. Είμαστε από τις χώρες προς τα πάνω, όχι από τις χώρες προς τα κάτω. Αυτό είναι και ολίγον θαύμα, αν σκεφτείτε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα με τα χειρότερα οικονομικά απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Πάρα ταύτα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, όχι μόνο να συντρίψει τον κορωνοϊό, κατά την έκφραση του Πολ Κρούγκμαν για το ότι η Ελλάδα αυτό το κατάφερε, αλλά κατάφερε παράλληλα να κινηθεί η οικονομία κατά πολύ ταχύτερα. Όπως ακούσατε πριν, είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που πήρε έγκριση του εγγυοδοτικού της προγράμματος από την κ. Βεστάγκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρώτη χώρα. Κινηθήκαμε ταχύτερα απ’ όλους τους άλλους και στην οικονομία.
Άρα, όλα αυτά που λέτε δεν ξέρω από πού τα βγάζετε και πού τα βρίσκετε. Ούτε το 0,7% του ΑΕΠ έχουμε δώσει, ούτε μόνο 1,4 δισεκατομμύριο έχουμε δώσει. Όλα τα νούμερα που είπατε είναι λάθος. Ένα νούμερο σωστό προσπάθησα να δω αν είπατε. Ένα σωστό δεν είπατε.
Αν απαιτείτε και διεκδικείτε να κάνουμε μια συζήτηση πολιτισμένη και αξιόπιστη, την οποία θα ήθελα κι εγώ, θα πρέπει να έρχεστε με τα σωστά νούμερα στη Βουλή. Και επαναλαμβάνω, εκεί που έχουμε κάνει λάθος να ζητήσουμε συγγνώμη και να πούμε ότι έχουμε κάνει λάθος. Παραδείγματος χάριν, στο κομμάτι των δικηγόρων και των επιστημόνων κάναμε λάθος. Το αναγνωρίσαμε. Είπαμε και συγγνώμη. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνουμε όλα τέλεια. Ισχυρίζομαι όμως ότι έρχεστε στη Βουλή παντελώς αδιάβαστη.
Γιατί έρχεστε αδιάβαστη; Γιατί το κόμμα σας δεν έχει μπορέσει να χωνέψει ακόμα ότι χάσατε τις εκλογές. Δεν έχετε ακόμα μπορέσει να χωνέψετε ότι ο ελληνικός λαός σάς καταψήφισε σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έχετε ακόμα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο ελληνικός λαός δεν σας θέλει. Και αυτό το βγάζετε με όλη αυτή την τραγελαφική εικόνα ανακοινώσεων σαν αυτή που λέγαμε –να μην την επαναλάβω- ή με δελτία Τύπου κατά Στουρνάρα που αγγίζουν τα όρια του κωμικού, επαναλαμβάνω.
Θα κλείσω λέγοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο τόπος δεν χρειάζεται ούτε κωμικό από την Αντιπολίτευση, ούτε τραγέλαφο από την Αντιπολίτευση. Χρειάζεται μια σοβαρή Αντιπολίτευση, όπως χρειάζεται μια σοβαρή Κυβέρνηση. Αν προτίθεστε να παίξετε αυτόν τον ρόλο και να έρχεστε στη Βουλή ή στη δημόσια σφαίρα με συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν νόημα, αυτό θα έκανε και καλό απέναντι στην κοινή γνώμη και θα πηγαίνατε λίγο καλύτερα στις δημοσκοπήσεις. Θα έκανε όμως πολύ καλό στον ελληνικό λαό, γιατί θα βοηθούσε κι εμάς να κάνουμε πράγματα που πιθανώς δεν έχουμε σκεφτεί.
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, επαναλαμβάνω. Είμαστε στην εβδομάδα που προχωρούμε στη μερική άρση της καραντίνας. Η οικονομία εξελίσσεται ομαλά στα πλαίσια της μερικής άρσης της καραντίνας. Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι δεν έχουμε μεγάλη επανεμφάνιση της νόσου, όπως δυστυχώς συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν προχώρησαν σε μερική άρση της καραντίνας. Προχωράμε με αισιοδοξία με τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία για να παράσχουμε στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα να πάρει μπρος.
Τέλος, είπατε κάτι που πρέπει να απαντηθεί. Το είχα απαντήσει στην προηγούμενη ερώτηση του κ. Κατρίνη. Γιατί αποκλείονται απ’ όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία οι επιχειρήσεις που είναι «κόκκινες». Είναι μια μεγάλη συζήτηση, γιατί πράγματι πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι σ’ αυτή την κατηγορία. Νομίζω όμως ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι όσοι χειριζόμαστε δημόσιο χρήμα πρέπει να το χειριζόμαστε με ευθύνη και κυρίως με την αίσθηση ότι αυτά είναι χρήματα των συμπολιτών μας κι όχι δικά μας. Άρα, δεν μπορούμε να τα δίνουμε ξέροντας εκ των προτέρων ότι δεν θα τα δοθούν ποτέ πίσω.
Άρα, πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να δώσουμε κι ένα μήνυμα ότι ο συνεπής επιχειρηματίας, ο συνεπής δανειολήπτης, ο νοικοκύρης –όπως απαξιωτικά τον λέγατε για πάρα πολλά χρόνια- μπορεί να τύχει από το κράτος της τιμής και της αναγνώρισης που του αξίζει. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε με αυτόν με προσοχή για το δημόσιο χρήμα.
Ασφαλώς θα υπάρξουν και μέτρα στην πορεία –όχι βεβαίως τόσο γαλαντόμα- και για εκείνους που δεν είχαν βεβαίως την ανάλογη τύχη. Όχι για εκείνους που ήταν απατεώνες, αλλά για εκείνους που η συγκυρία του ιού και της κρίσης τους έφτασε σε πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Αλλά πρώτα θα ξεκινήσουμε με αυτούς που έκαναν τη δουλειά τους σωστά και με αυτούς που με μεγάλο προσωπικό κόστος και θυσία ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί πρέπει να τιμηθούν και σε αυτούς θα στηριχτούμε πρώτα για να πάμε μπροστά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Απαντήσεις όμως δεν δώσατε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Θέλετε να πάρω και τριτολογία; Να πάρω. Δεν έχω αντίρρηση.