Μόνη και απομονωμένη η ΝΔ από Φορείς, Επιστημονική Κοινότητα και Αντιπολίτευση, ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Συνέντευξη της Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, στο ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5», και στον Α. Πετρόπουλο, για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μόνη και απομονωμένη από φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία και την Αντιπολίτευση, ψήφισε ένα νόμο του κράτους που το χαρακτηρίζει σαν εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ο κ. πρωθυπουργός λέει ότι είναι ένας «πράσινος πρωθυπουργός» με καινοτόμες απόψεις, προχωρά στην απολιγνιτοποίηση της χώρας νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι για το οποίο δεν είμαστε αντίθετοι, το κλίμα και οι εξελίξεις της κλιματική κρίσης επιτάσσουν αυτή την διαδικασία, στην πράξη όμως γίνονται ακριβώς τα αντίθετα», τόνισε η κα Καφαντάρη.

Συνέχισε η βουλευτής λέγοντας «ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρόκειται για εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αντιδημοκρατική. Μέσα στην πανδημία η Κυβέρνηση έφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δείχνει την αντίθεσή της και την δυσφορία της απέναντι σε ότι δημοκρατικό και συμμετοχικό υπάρχει.

Η συμμετοχή της κοινωνίας είναι κάτι που πιθανόν δεν θέλει η κυβέρνηση και αυτό φαίνεται στο νομοσχέδιο με την κατάργηση ουσιαστικά των ΦΔΠΠ. Οι ΦΔΠΠ έπαιζαν αξιόλογο ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας και στην ήπια τοπική ανάπτυξη. Με την νέα ρύθμιση οι φορείς αυτοί μεταφέρονται σε μια δομή υπουργοκεντρική. Από 36 φορείς που ήταν δημιουργούνται 24 μονάδες φορέων διαχείρισης, χάνεται όλη η υπεραξία στις τοπικές κοινωνίες αλλά και γενικότερα στο περιβάλλον της χώρας μας. Στην διαβούλευση που έγινε οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ δεν κλήθηκαν και οι περισσότεροι φορείς ήταν αντίθετοι. Ο Συνήγορος του Πολίτη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις – παρατηρήσεις για θέματα αντισυνταγματικότητας και θέματα παραβίασης Κοινοτικών Οδηγιών».

Για το θέμα των δασικών χαρτών η αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε «ότι σημερινή κυβέρνηση πήρε μια παρακαταθήκη από την προηγούμενη, 45% κυρωμένους δασικούς χάρτες. Τώρα, όλη αυτή η σημαντική δουλειά που έγινε ανατρέπεται. Στον τομέα αυτό υπήρχε ένσταση από πολλούς φορείς σχετικά με νομιμοποιήσεις, έλλειψη ελέγχων, κανόνων. Διαφορετικά υπόβαθρα που ενσωματώνονται και στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της πάταξης της γραφειοκρατίας παραβλέπονται περιβαλλοντικοί κανόνες και όροι. Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας»

Συνεχίζοντας η Χαρά Καφαντάρη επεσήμανε: «Σημαντικό είναι το θέμα της ενέργειας και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τα δίκτυα τα οποία είναι ένα περιουσιακό στοιχείο. Σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει ένα τέτοιο σχήμα ώστε να συμμετέχει ιδιώτης με 24% αλλά το 51% να ανήκει στο δημόσιο, αυτό ανατρέπεται. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο ΑΔΜΗΕ ιδιωτικοποιείται τη στιγμή που έχει μεγάλα έργα, όπως η διασύνδεση των νησιών και άλλα ενεργειακά έργα που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η ιδεοληψία της ΝΔ ότι κάθε τι που είναι δημόσιο είναι κακό εμφανίζεται και υλοποιείται πλήρως στον εν λόγω νόμο».

Η Βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στα ζητήματα που προκύπτουν στις Ανανεώσιμες πηγές, στην έλλειψη χωταξικού σχεδιασμού, στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Αδειοδότησεων, στο οποίο ο προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμμετέχουν και 4 άτομα από αναπτυξιακά υπουργεία.

Για τις προστατευόμενες περιοχές, τόνισε ότι «είναι η κληρονομιά μας, η περιουσία μας. Το καινούργιο που εισαγάγει το νομοσχέδιο είναι οι εξορύξεις υδρογοναθράκων στις προστατευόμενες περιοχές. Σε περιοχές NATURA και ότι ισχύει για τέτοιου είδους εργασίες προϋποθέτουν αυστηρό έλεγχο, κανόνες και όρους. Το πρόβλημα στην χώρα μας σε όλα τα επίπεδα είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις ανέλαβε, υποβάθμισε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ανάπτυξη χωρίς όρια, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον με κύριο κριτήριο το κέρδος.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στο νόμο. Η υλοποίηση είναι ένας άλλος τομέας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης Ευρωπαϊκών Κανόνων και Οδηγιών. Οι Ευρωβουλευτές μας κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο σχετική ερώτηση.

Όλα αυτά είναι σε αντίθεση με αυτά που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση, ο κ. Γκουτιέρες είπε ότι χρειάζεται μια πράσινη έξοδος από την πανδημία και εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε τι υλοποιεί και τι νομοθετεί η κυβέρνηση, ο αγώνας συνεχίζεται».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: