Συνέπειες του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου

Συνέντευξη της Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, στο ρ/σ FLASH 99.4 Θεσσαλονίκης, για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
«Το αντι – περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, μας απασχόλησε ιδιαίτερα σε συνεδριάσεις, σε εκδηλώσεις, έχουν γίνει πάρα πολλές τηλεδιασκέψεις με φορείς που τους αφορά. Στη Βουλή οι δύο βουλευτές που συμμετείχαμε στην διαδικασία συζήτησης ο κ. Φάμελλος ως τομεάρχης και εγώ ως αναπληρώτρια, προσπαθήσαμε να πείσουμε την Kυβέρνηση να το αποσύρει, όχι για ιδεοληπτικούς λόγους όπως μας κατηγορεί η ΝΔ αλλά για λόγους ουσίας», τόνισε η κα Καφαντάρη. «Εν μέσω πανδημίας η Kυβέρνηση έφερε εσπευσμένα το νομοσχέδιο. Ενώ στην δημόσια διαβούλευση ήταν τα 66 άρθρα του ν/σ, στη Βουλή ήρθαν 130 άρθρα, χωρίς δημόσια διαβούλευση. Η κοινωνία, οι ενδιαφερόμενοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις πανεπιστημιακά τμήματα είναι αντίθετοι, για αυτό επιμείναμε για την απόσυρσή του  μέχρι την τελευταία στιγμή.»

Στη συνέχεια η Βουλευτής ανέφερε: «Το χαρακτήρισα ως «οικολογικό πραξικόπημα» με την έννοια ότι είναι κάτι ξαφνικό και αντίθετο στη δημοκρατική διαδικασία αλλά είναι και η ουσία του νομοσχεδίου έχει αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά Οι ενστάσεις μας  εστιάζονται στα εξής:
Υποβαθμίζονται φορείς οι οποίοι έχουν να κάνουν με συμμετοχικές διαδικασίες της κοινωνίας και τοπικών φορέων – αναφέρομαι στους ΦΔΠΠ – που έχουν παρουσιάσει αξιόλογο έργο όχι μόνο για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος αλλά συνεισφέρουν και στη λογική της ήπιας τοπικής ανάπτυξης. Οι φορείς αυτοί καταργούνται ουσιαστικά, μεταφέρονται σε ένα νέο σχήμα, τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Η δυνατότητα γνωμοδοτήσεων σε μεγάλα έργα που γίνονται σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές NATURA δεν υπάρχει».
Ιδιαίτερη  βαρύτητα έχουν οι θέσεις του Συνήγορου του Πολίτη, έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις εντόπισε θέματα αντισυνταγματικότητας και θέματα παραβίασης Κοινοτικών Οδηγιών. Ο συγκεκριμένος φορέας προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή και μετά από την επιμονή των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην διαδικασία.
«Είναι πολλά ζητήματα σε αυτό «πολυνομοσχέδιο» θα έλεγα», συνέχισε η Χαρά Καφαντάρη, «Ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ΑΔΜΗΕ. Σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει ένα τέτοιο σχήμα ώστε να συμμετέχει ιδιώτης με 24% αλλά το 51% να ανήκει στο δημόσιο, αυτό ανατρέπεται τώρα. Επίσης, η διαδικασία των αδειοδότησεων των μεγάλων έργων χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, τα θέματα των αποβλήτων και η διαχείριση των απορριμμάτων, εγκεκριμένοι περιφερειακοί σχεδιασμοί και ο εθνικός σχεδιασμός θα μπορεί να ανατρέπεται με υπουργικές αποφάσεις.
Για το θέμα των δασικών χαρτών η αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι  σημερινή κυβέρνηση πήρε μια συγκεκριμένη παρακαταθήκη από την προηγούμενη το 50% αναρτημένων δασικών χαρτών και θα μπορούσε να συνεχίσει με διορθώσεις όπου χρειαζόταν. Τώρα, όλη αυτή η σημαντική δουλειά που έγινε ανατρέπεται. Και για το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων είχε γίνει μια προετοιμασία από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπήρξε συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκειμένου να διορθωθούν κάποια ζητήματα. Κάποια από αυτά συμπεριλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις αλλά αυτό δεν είναι ικανοποιητικό.
Όλο το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια ιδεοληπτική αντίληψη της ΝΔ ότι το Περιβάλλον είναι αντίθετο στην ανάπτυξη. Αντίθετα το Περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι έχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και η ανάπτυξη δεν μπορεί να μην έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας με βάση τους 17 στόχους του ΟΗΕ  και λαμβάνοντας υπόψη την διάσταση της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, η Χαρά Καφαντάρη, αναφερόμενη στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, τόνισε: «Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Χατζηδάκης μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη για διαδικασία  απολιγνιτοποίησης δεν υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο σχέδιο το πώς θα γίνει αυτό. Υποκατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο και μόνο; ή είναι ένα μεταβατικό καύσιμο; Πρέπει να βρούμε άλλο μοντέλο ανάπτυξης και ενεργειακής μετάβασης. Αρχικά η Κυβέρνηση είπε ότι το 2028 θα τελειώσουμε με την απολιγνιτοποίηση και ο κ Μητσοτάκης σε συνοδό του ΟΗΕ έφερε την απολιγνιτοποίηση το 2023 πιο μπροστά από όλη την Ευρώπη. Εμείς μιλάμε για δίκαιη μετάβαση, ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης. Ήδη, υπάρχουν στο πράσινο ταμείο περίπου 60 εκατ. που έχουν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα οποία μπορούν άμεσά να αξιοποιηθούν με συγκεκριμένες επενδύσεις σε περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης. Ένα μοντέλο διαφορετικό από αυτό που προτείνεται τώρα, το μοντέλο της βίαιης μετάβασης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: