Ο εκσυγχρονισμός τους, «οικολογικό πραξικόπημα»

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συνέντευξή της στο ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» και στη Ντίνα Μπατζιά σχετικά με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος.

«Το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι οικολογικό πραξικόπημα» τόνισε η Χαρά Καφαντάρη. «Χαρακτηρίζουμε κάτι έτσι όταν γίνεται αντιδημοκρατικά. Αντιδημοκρατικά έγινε, όσον αφορά στην διαδικασία του ν/σ, αφού τα 66 άρθρα του ν/σ ήταν σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα Μαρτίου και στη Βουλή ήρθαν 130 άρθρα, χωρίς δημόσια διαβούλευση. Αντιδημοκρατικό είναι επίσης γιατί συμμετοχή της κοινωνίας δεν υπάρχει ή περιορίζεται στο ελάχιστο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι συνδέονται με την τοπική κοινωνία, προστάτευαν τις περιοχές με δράσεις, με αποφασιστική δυνατότητα στην διαδικασία αδειοδοτήσεων έργων αλλά συγχρόνως αποτελούσαν και αναπτυξιακό παράγοντα της περιοχής για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ενώ το 2020 έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ έτος βιοποικιλότητας, η Κυβέρνηση υποβαθμίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της πλούσιας βιοποικιλότητας της πατρίδας μας.

Υπάρχει μία σοβαρή αντίφαση, συνέχισε η Βουλευτής, που είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου: «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», τίτλος που παραπέμπει σε απλούστευση νομοθεσίας. Αντίθετα, έχουμε συνεχείς αναφορές σε προηγούμενους νόμους και καμία σχέση δεν έχει με εκσυγχρονισμό, μάλλον περισσότερο με «κατάργηση» περιβαλλοντικής προστασίας. Δώσαμε μια μάχη οι δύο Βουλευτές που ήμασταν στις επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου, να το αποσύρει η Κυβέρνηση. Φυσικά και δεν ακουστήκαμε γιατί ή Κυβέρνηση έχει ειλημμένες αποφάσεις και αυτό το νομοσχέδιο εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα. Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε κάποια σημεία. Είναι σημαντικό το ότι δεν προσκλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς όπως οι εργαζόμενοι που τους αφορά άμεσα το θέμα.»

Στη συνέχεια, η Χαρά Καφαντάρη ανέφερε: «Ο κ. Υπουργός είπε ότι δημιουργούμε περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις. Εγώ θα συμπλήρωνα «καταστρέφοντας το περιβάλλον». Η λογική και η ιδεοληψία της ΝΔ, που φαίνεται σε πολλά, είναι ότι το περιβάλλον εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το περιβάλλον είναι ένας αναπτυξιακός πόρος, εξαρτάται όμως από το πώς βλέπει κάποιος την ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη, απολιγνιτοποίηση, σχέδιο, αλλά την ίδια στιγμή ανακοινώνουν ότι για την τηλεθέρμανση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά φυσικό αέριο. Σε Σύνοδο που έγινε στην Γερμανία, ο κ. Γκουτιέρες έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, τι μέτρα πρέπει να πάρει η παγκόσμια κοινότητα και πως πρέπει να δούμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του κλίματος. Η Κυβέρνησή μας καταστρέφει την βιοποικιλότητα, ενώ ξέρουμε τι σημασία της για τους κλιματικούς στόχους αλλά και για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Μια τραγική αντίφαση λόγων και έργων αυτής της κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου η Βουλευτής αναφέρθηκε στα εξής:

«Για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, από 36 γίνονται 24 μονάδες διαχείρισης σε ένα καθαρά υπουργοκεντρικό σχήμα και ιδρύεται ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ένα συγκεντρωτικό κρατικό μοντέλο ελέγχου που δεν έχει σχέση με την Ε.Ε. Χάνεται η αμεσότητα με την τοπική κοινωνία και δεν υπάρχει η ουσιαστική γνωμοδότηση σε μεγάλα έργα που γίνονται. Οι εργαζόμενοι στους φορείς παραμένουν σε αβέβαιο καθεστώς εργασίας. Δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο, όταν θα μεταφερθούν στις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, πως θα αξιολογηθούν, μέσω ΑΣΕΠ;.

Για θέματα παρατάσεων  αδειών, αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δίνεται παράταση 5 χρόνια και αυτό είναι ενδεικτικό ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Για τις ρυθμίσεις για σχεδιασμούς διαχείρισης αποβλήτων ανατρέπεται ο Εθνικός Σχεδιασμός. Κατά παρέκκλιση του Εθνικού Σχεδιασμού με τον εν λόγω νόμο θα μπορούν με Υπουργικές Αποφάσεις να παίρνονται και άλλες αποφάσεις που δεν έχουν σχέση με τον εθνικό και τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Ανατροπή υπάρχει και στην δασική Νομοθεσία. Όσον αφορά στους Δασικούς Χάρτες, τώρα που φτάσαμε στο 50% της χώρας, με τις νέες ρυθμίσεις αναιρείται η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Το έργο που έγινε με λεφτά της Ε.Ε. και όλη η δουλειά, ουσιαστικά ανατρέπεται.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων γίνεται Συμβούλιο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ συμμετέχει σε αυτό το συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όλα αυτά δείχνουν μια άλλη λογική, τη θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει ένα τέτοιο σχήμα ώστε να συμμετέχει ιδιώτης με 24% αλλά το 51% να ανήκει στο δημόσιο. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι πολύ σημαντικά. Μην ξεχνάμε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει να κάνει και με την διασύνδεση των νησιών, ένα ζήτημα εθνικό. Τα δίκτυα είναι περιουσία του δημοσίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα όμως γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Σημασία έχει στην κοινωνία τι γίνεται; Στο όνομα της διευκόλυνσης αδειοδοτήσεων, (το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης ήταν ένας προάγγελος του τι πρόκειται να έρθει), παραβλέπονται πλήρως οι περιβαλλοντικοί όροι και έλεγχοι. Ο επιστημονικός κόσμος είναι αντίθετος. Η κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί. Υπάρχουν διάφορα νομικά εργαλεία. Θα μπορέσει να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο; Ο αγώνας είναι και στην εφαρμογή» .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: