Η ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αναδημοσίευση άρθρου από την Εφημερίδα «Αυγή», 08.03.2020.

Η ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η 8Η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα με πολλά μηνύματα και με κύριο στόχο την ανάδειξη της πάγιας διεκδίκησης για ουσιαστική Ισότητα των γυναικών, καθώς και για ισότιμη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το γυναικείο «ζήτημα», είναι γεγονός ότι διαπερνά, οριζόντια, όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και πολιτικών. Το παγκόσμιο πρόβλημα της Κλιματικής Κρίσης που βιώνουμε ως Ανθρωπότητα σήμερα, έχει σαφή έμφυλη διάσταση.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ. Καθώς η Κλιματική κρίση έχει σαφή ταξικό χαρακτήρα πλήττοντας ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα φτωχότερα στρώματα και τους ευάλωτους πληθυσμούς, τα παιδιά και, βέβαια, τις γυναίκες.

Μπορεί στις λεγόμενες δυτικές κοινωνίες να έχει επιτευχθεί με συνεχείς αγώνες του φεμινιστικού κινήματος, «σχετική» ισότητα σε πολλούς τομείς, δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 1,5 δις κατοίκων της γης αμείβονται με 1 δολάριο ή και λιγότερο την ημέρα, η πλειοψηφία των οποίων είναι γένους θηλυκού. Η γυναίκα βιώνει περισσότερο τον κοινωνικό αποκλεισμό, ιδιαίτερα λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων ή και θρησκευτικών απαγορεύσεων. Έτσι, δεν έχει ίση δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, την πληροφόρηση και την ενημέρωση, ενώ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, αφού, υπολογίζεται ότι, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ζωή τους σε μια φυσική καταστροφή. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι γυναίκες, λόγω των πολλαπλών ρόλων τους ως παραγωγών, παρόχων τροφίμων, μέριμνας και διαχείρισης της οικιακής οικονομίας ασχολούνται κύρια με τη γεωργία. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή τους στη διαχείριση, άντληση και μεταφορά του νερού, αφού, συχνά, οι γυναίκες είναι επιφορτισμένες με την συλλογή και την διανομή και την διαχείριση, καθαρού νερού, όχι μόνο για οικιακή χρήση, αλλά και στις γεωργικές δραστηριότητες. Έτσι, η ξηρασία και οι πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι δασικές πυρκαγιές, οι φυσικές καταστροφές, τις πλήττουν ιδιαίτερα.

Η διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος (IPCC) υπολογίζει ότι το 75% των κλιματικών προσφύγων θα είναι γυναίκες που είναι πιθανότερο να αποτελούν τα «παράπλευρα» θύματα των πολέμων για πόρους και της βίας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος.

Η Ε.Ε. από το 2012 έχει ασχοληθεί με το θέμα και με Έκθεσή της έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμβολή της Γυναίκας στην προσαρμογή και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Ο δε ΟΗΕ στις ετήσιες Διεθνείς Συνδιασκέψεις του για το Κλίμα (COP), αφιερώνει ειδικές εκδηλώσεις και δράσεις στην έμφυλη διάσταση της Κλιματικής Αλλαγής. Η πρόταση αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. μεταξύ άλλων αναφέρει:

«1.Μεγάλη η σημασία των γυναικών στην υλοποίηση μέτρων μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινότητα π.χ. μέσω πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας, μέτρων ανακύκλωσης και της χρήσης φιλικών για το Περιβάλλον και βιολογικών προϊόντων.

2.Πρέπει να ενισχυθεί η κατάρτιση των γυναικών όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, δεδομένου ότι αποτελούν τους βασικούς διαχειριστές των πόρων αυτών στα νοικοκυριά.

3.Οι Κυβερνήσεις να προωθήσουν  τη χειραφέτηση των γυναικών μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις καταστροφές που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, καθώς και την ενεργό συμμετοχή τους στην σχετική με καταστροφές πρόνοια, έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη, ως μέρος της ενίσχυσης της αντοχής τους.

  1. Καθώς η αύξηση του πληθυσμού έχει επίπτωση στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να ικανοποιηθούν επαρκώς οι ανάγκες για αντισύλληψη ανδρών και γυναικών σε όλες τις κοινωνίες.
  2. Απαιτείται η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για αποφυγή διαχωρισμού και διακρίσεων λόγω φύλου στην Πράσινη Οικονομία, όπου οι νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της Επιστήμης και της τεχνολογίας ήδη ανδροκρατούνται. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα της Πράσινης οικονομίας ισότιμα σε άνδρες και γυναίκες είναι απαραίτητο.

6.Είναι ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να εξασφαλισθεί η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην Κλιματική Διπλωματία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, ιδίως στις διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του κλίματος, ει δυνατόν και 40% συμμετοχή των γυναικών στις αντιπροσωπείες.»

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι οι γυναίκες είναι από τα πρώτα θύματα της Κλιματικής Κρίσης, παράλληλα, όμως, είναι και βασικός συντελεστής λύσης. Οι διεθνώς όμως εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν εστιάζουν σε αυτό. Ας κάνουμε, λοιπόν, τον φετινό «εορτασμό» της 8ης Μάρτη αρχή μιας «εκστρατείας» ανάσχεσης της Κλιματικής Αλλαγής με την ουσιαστική συμβολή της Γυναίκας.

Χαρά Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δυτικής Αθήνας

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: