«Έτσι, χωρίς πρόγραμμα» η απολιγνιτοποίηση για τη ΝΔ

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».

 

ΧΑΡΑ (ΧΑΡΟΥΛΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, «Έτσι χωρίς πρόγραμμα» για τους πιο παλιούς από μας, πιο μεγάλους, πρέπει να θυμόμαστε μια ραδιοφωνική εκπομπή τη δεκαετία του 1990. Έτσι, λοιπόν, θα έλεγα και εγώ σήμερα χωρίς πρόγραμμα μοιάζει το σχέδιό σας για τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση. Η Κυβέρνησή σας έβαλε την απολιγνιτοποίηση σαν έναν φιλόδοξο στόχο. Αντί της σταδιακής ορίζεται καταληκτική ημερομηνία νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές προτάσεις.

Ωστόσο εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, σαν ιστορική οικολογική δύναμη, θα έλεγα, δεν θα διαφωνούσα με αυτό. Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την αποανθρακοποίηση της οικονομίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είναι ένας αναγκαίος και απαραίτητος ο στόχος και με βάση το Σύμφωνο του Παρισιού για το κλίμα, αλλά βέβαια και με την πρόσφατη «πράσινη» συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά πώς θα γίνει αυτό; Η πρότασή σας κρίνεται έωλη, αφού στο ΕΣΕΚ, δεν έχετε βασικό προγραμματισμό μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή ή ο προγραμματισμός τον οποίο έχετε ουσιαστικά δεν είναι αποανθρακοποιημένος, να το πω απλά. Δεν έχετε εξασφαλίσει συγκεκριμένη χρηματοδότηση, πόρους και τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι ανεπαρκή.

Εγώ εδώ, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι Βουλευτές, θα έλεγα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, για παράδειγμα στη Γερμανία όπου η γερμανική απολιγνιτοποίηση, με βάση στοιχεία της εταιρείας ενέργειας της Γερμανίας, θα κοστίσει 1,2 δισεκατομμύρια για χίλια μεγαβάτ λιγνίτη που αποσύρονται. Έχουν προγραμματισμό οι άνθρωποι. Εμείς εδώ τι έχουμε; Αυτό περιμένουμε να ακούσουμε από σας.

Εδώ εσείς, ουσιαστικά, στο νέο ενεργειακό μίγμα που προτείνεται, αντικαθίσταται λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, αν θυμηθούμε και την παρουσία του κυρίου Πρωθυπουργού στα εγκαίνια μονάδας φυσικού αερίου γνωστής εταιρίας.

Και εδώ θα ήθελα να βάλω ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Μήπως το φυσικό αέριο που κατά κόρον προτείνεται στην πρότασή σας, μιλάει και για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου, που πρόσφατα υπονόησε Υπουργός σας στον Έβρο αναφερόμενος στο γνωστό fracking; Ένα ερώτημα είναι αυτό.

Η υπερβολική, λοιπόν, αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο συνεχίζει την εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα και μάλιστα εισαγόμενα, επιδοτώντας χώρες και θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, ενώ δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας. Έτσι, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Οι διεθνείς διασυνδέσεις παραμένουν υψηλές, συνεχίζοντας και αυξάνοντας την εξάρτηση και, επιτρέψτε μου, την έμμεση επιδότηση μονάδων καύσης άνθρακα στο εξωτερικό.

Επίσης, δεν υπάρχει πουθενά μια στρατηγική μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Παλιά είχε προταθεί η αντικατάσταση ατμοηλεκτρικών σταθμών με άνθρακα ή λιγνίτη, με μονάδα καύσης φυσικού αερίου. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόσφατα, σε έκθεσή τους στο Σεπτέμβρη απορρίπτουν τέτοιες λύσεις και ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από το 2021 δεν θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών φυσικού αερίου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια προσφιλής τακτική της Κυβέρνησής σας, κύριοι Υπουργοί, και από τη δεκαετία του 1990 και των Κυβερνήσεων που κυβέρνησαν μέχρι το 2015 ήταν: Όταν θέλω κάτι να ξεπουλήσω, το δυσφημώ, το υποτιμώ, το υποβαθμίζω. Αυτή την τακτική μας θυμίζετε με αυτό που κάνατε σε σχέση με τη ΔΕΗ. Βέβαια, κάποιοι θυμούνται και την τακτική που ακολουθήθηκε και στην Ολυμπιακή.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι έχει πρόβλημα η ΔΕΗ και κανείς δεν το αρνήθηκε. Αλλά η λύση δεν είναι η εκποίηση, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων και η πολιτική που υλοποιείτε. Εδώ θα θυμίσω ότι στα δύσκολα χρόνια 2015 με 2019 η τιμή του ηλεκτρικού επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε 12%, το 2011 με 2015 αυξήθηκε 60% και είχαμε εκείνη την τρομερή ενεργειακή φτώχεια.

Και λυπάμαι που το λέω από το Βήμα της Βουλής, αλλά και σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας στους οποίους κόβεται το ρεύμα και είναι ουσιαστικά ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τώρα οι λύσεις ποιες είναι; Συγκεκριμένες προτάσεις, νέες τεχνολογίες, άλλη εντελώς λογική, νέες τεχνολογίες και καινοτομία.

Αυτό είναι και το μέλλον, ακόμα και τεχνολογίες αποθήκευσης της απορριπτόμενης ανανεώσιμης ενέργειας, γιατί αυτό θα το αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.

Θα κλείσω με το εξής, κύριοι Υπουργοί, και αυτό είναι η πρόσφατη έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκθεση χώρας «Ελλάδα 2020», στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020, η πέμπτη πρόσφατη έκθεση, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Το πρόσφατο εξαγγελθέν σχέδιο για παροπλισμό λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα ως το 2028 θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, θα προκαλέσει όμως σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στις δύο περιοχές, Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία. Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο για τα μέτρα κοινωνικής και περιφερειακής ανάπτυξης προς όφελος θιγόμενων περιοχών. Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα πρέπει να είναι δίκαιη, βοηθώντας περιφέρειες που θίγονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.».

Επίσης, αναφέρει η ΕΕ: Σχεδιασμός πολιτικών για την αγορά εργασίας, κοινωνική ένταξη, κανένας να μη μείνει στο περιθώριο. Ο σχεδιασμός ειδικά προσαρμοσμένης στήριξης για τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις που θα θιγούν άμεσα και έμμεσα από την παύση λειτουργίας του κλάδου λιγνίτη είναι ζωτικής σημασίας. Άμβλυνση αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων. Από την άποψη της ασφάλειας εφοδιασμού, η μείωση παραγωγής λιγνίτη υποδηλώνει την ανάγκη αντικατάστασής της με επαρκή εναλλακτική ικανότητα, όπως είναι οι ΑΠΕ. Κοινωνικός διάλογος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, και βέβαια βάζει και τη διάσταση του φύλου -και σήμερα είχαμε και μία εκδήλωση εδώ στη Βουλή- για να μετριαστούν οι προϋπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των φύλων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, αυτά ακριβώς που λέει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς ως Κυβέρνηση δεν έχετε σχέδιο. Περιμένουμε να το ακούσουμε, ένα σχέδιο που θα μας οδηγεί στην απανθρακοποίηση της οικονομίας και βέβαια ουσιαστικά θα λαμβάνει τον παράγοντα άνθρωπο σαν κυρίαρχο σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά όχι εις βάρος του, των εργαζομένων και όλων όσων ζουν στις δύο συγκεκριμένες περιοχές.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: