Η προστασία των υδάτων της Μεσογείου πεδίο συνεργασίας των λαών της.

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Παρουσίαση του έργου του διακυβερνητικού Οργανισμού Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership Organization – G.W.P.O.) και του Μεσογειακού Τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού για το Νερό (GWP Mediterranean) – Ακρόαση της Εκτελεστικής Γραμματέως, κυρίας Monika Weber-Fahr». (27.02.2020)

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, για την ενημέρωση που μας έδωσαν, για τη δράση αυτού του δικτύου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα του νερού, ειδικά σήμερα, την εποχή της κλιματικής κρίσης, πλέον. Διότι δεν έχουμε μόνο κλιματική αλλαγή, όπως λέγαμε μέχρι πρότινος. Το νερό είναι ένας πόρος σε ανεπάρκεια και οφείλουμε να το προστατεύσουμε.

Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και με βάση απόφαση του ΟΗΕ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε κάνει πρόταση να υπάρχει μέσα στο Σύνταγμα, ότι το νερό και η ενέργεια είναι δημόσια αγαθά και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Καθένας μπορεί να σκεφτεί και να βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι γίνεται σήμερα.

Η Μεσόγειος είναι μία θάλασσα που μας ενώνει, ενώνει πολλούς λαούς και είναι πηγή ζωής για τις χώρες που βρέχονται από αυτήν και η προστασία της Μεσογείου είναι πολύ σημαντική.

Αν σκεφθούμε ότι το νερό της Μεσογείου ανανεώνεται κάθε εκατό χρόνια, ότι είναι μια κλειστή θάλασσα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, ούτως ώστε να διατηρούνται τα ύδατα της Μεσογείου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Κινδυνεύουν, εκτός από αυτά που ακούσαμε και γνωρίζουμε, είτε από την παράκτια ρύπανση, είτε από τη διαχείριση των αποβλήτων, -ακόμη και ο μαζικός τουρισμός έχει σημαντικές συνέπειες στη ρύπανση της Μεσογείου- και από τα καινούργια είδη, όπως οι ξενιστές, οι οψιανοί μετανάστες και άλλα, για τα οποία πρέπει όλοι να συνεργαστούμε.

Είχε ξεκινήσει, από το 2017, μια τριμερής συνεργασία για το θέμα της Μεσογείου, όσον αφορά στη θαλάσσια ρύπανση, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Είχαν γίνει σημαντικές συμφωνίες και σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Οδηγία-πλαίσιο 60/2000, στην οποία, μάλιστα, αναφέρεται ιδιαίτερα ότι τα νερά της Μεσογείου πρέπει να αποκτήσουν καλή ποιότητα, που πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυστηρά οικολογικά και χημικά πρότυπα. Μάλιστα, αναφέρθηκε και ο κ. Σκούλλος, σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων, διαχείριση σε επίπεδο υδρολογικής  λεκάνης.

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό τώρα έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση-πρόταση της Κυβέρνησης να ανασύρει και το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Πέρα από το νομικό κομμάτι, καθότι υπάρχουν επτά αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα και σχετική γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επανέρχεται αυτό το ζήτημα, που δεν συνάδει με τη διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης. Αυτό είναι ένα ζήτημα σοβαρό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι οι συνεργασίες και οι πολιτικές στη διαχείριση των υδάτων είναι πάρα πολύ σημαντικές και σε επίπεδο διακρατικών. Διότι, ξέρουμε ότι έχουμε και διακρατικά νερά και επιμέρους συμφωνίες, οι οποίες γίνονται με χώρες της βαλκανικής, όσον αφορά στην Ελλάδα, για πολλούς ποταμούς και για λίμνες. Θα ήθελα να πω ότι η συμφωνία που επετεύχθη πέρυσι, η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση της καλής ποιότητας και την ορθολογική διαχείριση και των νερών των συγκεκριμένων λιμνών.

Άρα, είναι ένα σοβαρό θέμα και κάτω από τον άξονα της κλιματικής κρίσης, οφείλουν οι χώρες να συνεργάζονται και εμείς βέβαια, ως Ελλάδα, και με τα επιστημονικά δεδομένα και με τα πολιτικά κριτήρια, να προχωρούμε στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

Ευχαριστώ.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: