Κλιματική αλλαγή και όξυνση ανισοτήτων απειλούν την ανθρωπότητα

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

06.02.2020

Χαρά Καφαντάρη: Κλιματική αλλαγή και όξυνση ανισοτήτων απειλούν την ανθρωπότητα

 Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην τοποθέτησή της, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΙΔΑΡΪΟΥ, στις 5/2/2020, με θέμα «Κλιματική αλλαγή επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή μας», μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Είμαστε σε μια καινούργια εποχή, μια εποχή που τα κύρια χαρακτηριστικά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κλιματική κρίση και η όξυνση των ανισοτήτων. Σε μια οργανωμένη κοινωνία οι φτωχές γειτονιές βιώνουν έντονα την κλιματική κρίση. Η ταξική διάσταση μπαίνει σε όλα τα επίπεδα.

20200206_165228

Η Ε.Ε. προσπαθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, – ενώ ρυπαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω στο 9%,  συνεισφέρει γύρω στο 40% στο ταμείο για το κλίμα και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ε.Ε. έχει στόχο το 2050 να είναι η πρώτη ουδέτερη κλιματικά ήπειρος και πρόσφατα ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το «new green deal».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης για την Ελλάδα θα είναι τραγικές. Ήδη, απειλείται το 40% της χώρας μας με ερημοποίηση, με επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία.

Θα πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης μαζί με αλλαγή στον τρόπο παραγωγής, στον τρόπο διαχείρισης φυσικών πόρων.

Ως κυβέρνηση διαχειριστήκαμε 4,5 χρόνια μια κρίση και προσπαθήσαμε να βάλουμε την διάσταση της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος στο επίκεντρο σε όλες τις πολιτικές. Ψηφίσαμε νόμο για την κυκλική οικονομία, καταθέσαμε νέο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, άρχισαν να διαμορφώνονται Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής, ολοκληρώθηκαν τα εθνικά σχέδια πλημμυρών, νομοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες κλπ..

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νέο ΕΣΕΚ, μιλούν για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα ανέφερε και το 2023. Καύσιμο μετάβασης είναι το φυσικό αέριο, το νέο ΕΣΕΚ το περιλαμβάνει γύρω στο 80%. Σημειώνουμε ότι το φυσικό αέριο δεν είναι ουδέτερο περιβαλλοντικά, έχει αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, ενώ είναι εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο. Κάποιες εταιρείες φυσικού αερίου θα κερδίσουν από αυτό.

Η διαδικασία της μετάβασης δεν είναι απλή, η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και αγνοεί την κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενεργειακή φτώχεια, να μην πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, ενώ υπάρχει και η Αξιοπρέπεια της εργασίας. Στην μεταβατική περίοδο, ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης;

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρεί σε ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των ενεργειακών επιχειρήσεων (ΔΕΗ ΔΕΠΑ), ενώ η ευρωπαϊκή τάση είναι η επανακρατικοποίηση και επαναδημοτικοποίηση όλων των δικτύων ενέργειας.

Είναι χρέος μας, όλων των δημοκρατικών αριστερών δυνάμεων, να συνεργαστούμε και να επιβάλλουμε και με κινηματικές διαδικασίες την ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έντονη τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής και των αναγκών που αυτή δημιουργεί.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: