Κατώτερο των αναγκών και των σύγχρονων απαιτήσεων το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία
04/02/2020 Σχολιάστε
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
04.02.2020
Κατώτερο των αναγκών και των σύγχρονων απαιτήσεων το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία
Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως εισηγήτρια στο σ/ν Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις», ανέφερε:
«Η Πολιτική Προστασία είναι Εθνική υπόθεση, υπόθεση όλων των Υπηρεσιών, όλων των Φορέων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και όλων των πολιτών.
Ένα σύγχρονο Μοντέλο Π.Π. απαιτείται να απαντά σε τρία βασικά ζητήματα: Επιτυχής συντονισμός δράσεων, διαδικασία λήψης απόφασης (ποιος αποφασίζει), εξάλειψη γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε την εποχή της Κλιματικής Κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του 2019 κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου στην Βουλή, που είχε διαμορφωθεί –και δεν προλάβαμε να ψηφισθεί πριν τις εκλογές- μετά από σοβαρή διαβούλευση και με θετικά σχόλια από την ΚΕΔΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ΠΠ, τη Μόνιμη επιτροπή ελέγχου αρμοδιοτήτων ΟΤΑ., ενσωμάτωνε επιστημονική τεκμηρίωση και υιοθετούσε τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ και τον Καναδά (με ενιαίο φορέα για τις έκτακτες ανάγκες, με διοικητή πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επάρκειας, με διαρκές επιτελείο διοίκησης από την πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνομία, λιμενικό, ΓΕΝ, ΓΕΣ, δασική υπηρεσία κλπ, με αξιοποίηση και ανανέωση των μέσων και του προσωπικού και των ενόπλων δυνάμεων, λαμβάνοντας υπ΄ όψη τους εθελοντές, με ενδυνάμωση του θεσμού των διοικητών συμβάντος).
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση της ΝΔ και έρχεται στην Ολομέλεια, δεν λύνει υπάρχοντα προβλήματα, δεν λαμβάνει υπ’ όψη την εμπειρία από τις φυσικές καταστροφές της χώρας, ούτε τη διεθνή εμπειρία και είναι δυσκίνητο, δυσλειτουργικό, πολυδαίδαλο και με νέα «γραφειοκρατία», με αντιφατικές και αντικρουόμενες διατάξεις που δείχνουν προχειρότητα και αρκετές επισημάνθηκαν και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Δίνει υπερεξουσίες στο Γ.Γ, αναθέτει πολλές αρμοδιότητες σε μετακλητό, δεν ξεκαθαρίζει τους ρόλους Περιφερειών και ΟΤΑ, δεν λέει ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για την ενημέρωση και προειδοποίηση των πολιτών, ποιος κύρια συντονίζει, που; χρειάζονται ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ.
Όσον αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφαιρώντας ελάχιστες διατάξεις προς θετική κατεύθυνση, υποσκάπτει την αυτοτέλεια του, υποβαθμίζει τη Πυροσβεστική Ακαδημία, δημιουργεί ένα κανονισμό μεταθέσεων πελατειακό, δημιουργεί ένα κομματικό στρατό για το μέλλον, δεν λύνει ζητήματα σε σχέση με τους εθελοντές , ούτε για τους 5 ετείς της πυροσβεστικής.
Με τα άρθρα για τη μεταφορά φυλακών, ανησυχούμε για ιδωτικοποίηση και πιθανές νέες «μπίζνες», ενώ με τη χτεσινοβραδινή τροπολογία για το μεταναστευτικό, διαφωνούμε με τα κλειστά κέντρα –φυλακές. Φαίνεται η σταδιακή προσγείωση της Κυβέρνησης στην πραγματικότητα, όπως έγινε και με την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στηρίξτε τους δήμους ,σκεφτείτε τη τοπική κοινωνία και αρχίστε επιτέλους να δίνετε λύσεις.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ