Και Green Deal και αξιοπρέπεια στην Εργασία

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατά τη συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Τοποθετήσεις διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών εκπροσώπων στη θεματική: Περιβαλλοντικές, Κλιματικές και Υπεύθυνες Επενδύσεις». (31.01.2020)

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):

Καλησπέρα και από μένα, με την ιδιότητά μου, ως Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και εκπροσωπώντας και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την αξιωματική αντιπολίτευση. Καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου τους εκλεκτούς καλεσμένους, εδώ σήμερα στην Επιτροπή, στην διοργάνωση αυτής της συνεδρίασης που έγινε και από την Πρόεδρο της επιτροπής, κυρία Αυγερινοπούλου.

Λυπάμαι, όμως, που κάποια ερωτήματα που θα βάλω, δεν είναι εδώ ο Υπουργός για να απαντήσει.

Καταρχάς, πράγματι, καλό είναι και θετικό το New Green Deal της Ε.Ε. και η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος το 2050.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό και οι στόχοι τους οποίους βάζει η Ε.Ε., και για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όλα αυτά.

Θα ήθελα να πω, όμως, δύο πράγματα, επειδή ακούστηκε εδώ, ότι το περιβάλλον δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό κλπ. Η κλιματική κρίση πλέον – γιατί δεν είναι μόνο κλιματική αλλαγή – επιβάλλει πολιτικές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πολιτικές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Να προσθέσω, και στην οικονομία, που είναι και το θέμα μας σήμερα, επενδύσεις, τι επενδύσεις; Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτές οι πολιτικές με βάση την κλιματική αλλαγή, επιβάλλουν και αντίστοιχες πολιτικές μέχρι και το μεταναστευτικό.

Τα λέω αυτά, γιατί η διάσταση του κλίματος της κλιματικής αλλαγής διαπερνά όλες τις πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.

Η Ε.Ε., είναι εκείνη η οποία ενώ συνεισφέρει το μέγιστο, γύρω στο 40%, σε παγκόσμιο επίπεδο για το κλίμα, αντίστοιχα είναι και ρυπαντής μόνο στο 9%. Άρα, το θέμα είναι ότι πολύ μεγάλες χώρες και μεγάλοι ρυπαντές, πώς θα μπουν σε αυτή την προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής ή περιορισμού της, ώστε να φτάσουμε στο τέλος του αιώνα αύξηση μόνο 1,5 βαθμό, κάτι που δεν φαίνεται και πολύ πιθανό. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η θερμοκρασία θα ανέβει κατά τρεις βαθμούς. Δυστυχώς.

Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια δεδομένα. Από το 2011, επειδή μιλάμε για τον τραπεζικό χώρο και επενδύσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε βγάλει μια σημαντική έκθεση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πόσα εκατομμύρια θα στοιχίσει, αν δεν παρθούν κάποια μέτρα. Δηλαδή, προειδοποίησε και ο τραπεζικός τομέας. Τώρα, το θέμα μας είναι πως στις συγκεκριμένες σημερινές συνθήκες θα προσαρμοστεί σε τέτοιες πολιτικές, ώστε η «πράσινη» διάσταση να είναι μέσα στις προτεραιότητες.

Όμως, η κλιματική αλλαγή είναι μεν κάτι οριζόντιο, έχει όμως και σαφή ταξική διάσταση. Και θα ήθελα αυτό να το προσέξουμε. Σε παγκόσμιο επίπεδο – αναφέρθηκα πριν στις πλούσιες χώρες που ρυπαίνουν και δεν συνεισφέρουν για το κλίμα και από την άλλη μεριά υπάρχουν και οι φτωχές χώρες στο νότιο Ειρηνικό. Εμείς, με την κυρία Πρόεδρο, έχουμε πάει σε πολλές συνδιασκέψεις μαζί και ξέρουμε τις χώρες του νοτίου ειρηνικού τι προβλήματα έχουν και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα είναι ένα θέμα το οποίο έχει αυτή τη διάσταση, και ακόμα στη χώρα μας και παντού οι φτωχές γειτονιές σε μια πόλη, είναι αυτές που δέχονται τις συνέπειες πιο έντονα.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, επειδή έχουμε πολλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό, από το 2016 έχει Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Εθνικό σχέδιο. Προωθούνται και υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, κάποιες περιφέρειες το έχουν ήδη κάνει, και τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Θα ήθελα να κάνω δύο- τρία ερωτήματα τα οποία δημιουργούνται και θα ήθελα – βέβαια δεν είναι ο Υπουργός εδώ – κάποιες απαντήσεις, αλλά κάποια μπορεί να μας τα απαντήσει και η κυρία Σπυράκη, ως Ευρωβουλευτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μιας και μιλάμε για επενδύσεις, από το 2021 δεν θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου. Ο σχεδιασμός που υπάρχει στη χώρα μας για την πλήρη απολιγνιτοποίηση, έχει μέσα στο μείγμα το φυσικό αέριο γύρω στο 80%, που δεν είναι οικολογικά ουδέτερο. Μπορεί να είναι καύσιμο μετάβασης, αλλά έχει οικολογικό αποτύπωμα αρνητικό, γιατί είναι μεθάνιο ουσιαστικά.

Δεύτερον, ποια είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία σε σχέση με τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και γενικά τα δίκτυα ενέργειας; Ιδιωτικοποιούνται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πάει να γίνει εδώ στη χώρα μας; Πλήρης ιδιωτικοποίηση ή έχουμε και διαδικασίες επαναδημοτικοποίησης ή επαναφοράς υπό δημόσιο έλεγχο; Είναι κρίσιμα ερωτήματα. Ποια είναι αντίστοιχα η Ευρωπαϊκή πρακτική;

Από την άλλη μεριά, βέβαια, μιλάμε και για την ηλεκτροκίνηση. Εγώ ξέρω ένα νούμερο όμως, ότι το Βερολίνο έχει γύρω στις 300.000 θέσεις ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στη χώρα μας, πώς θα προχωρήσει αυτό;

Είναι ωραία η μεταλιγνιτική εποχή. Συμφωνούμε όλοι, να πάμε σε καθαρή ενέργεια, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.. Αλλά και εκεί, πρέπει να δούμε αυτή τη ενεργειακή μετάβαση, να μην την πληρώσει ο απλός κόσμος και να μην θησαυρίσουν κάποιοι μέσα από αυτή την διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Δηλαδή, οι περιοχές είτε της Δυτικής Μακεδονίας, είτε της Μεγαλόπολης, που η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι σημαντική και αφορά την διαδικασία που καταδικάζουμε, τα ορυκτά καύσιμα, πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν με συγκεκριμένες πολιτικές και μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Ήδη, σε πρώτη φάση, είχαμε εξασφαλίσει κάποια χρήματα μέσω του Πράσινου Ταμείου, για επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές, πριν από 1 ή 2 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, από την Ε.Ε.

Αυτά ήθελα να πω και να κλείσω με το ότι ·τράπεζες και επιχειρήσεις, να προσανατολίζονται στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» κ.λπ. αλλά, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Ακόμα και η κυρία Von Der Leyen, στην πρώτη της τοποθέτηση, μίλησε για αξιοπρέπεια της εργασίας. Εδώ, ακούσαμε εκπρόσωπο μεγάλου πιστωτικού ιδρύματος στη χώρα μας, που πρωτοπορεί στα πράσινα δάνεια κ.λπ., την ίδια στιγμή όμως, απολύονται εργαζόμενοι και χάνουν τη δουλειά τους. Άρα, το κομμάτι εργασία, είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτό που λέμε «Επενδύσεις Πράσινες και Χρηματοοικονομική Ανάπτυξη Επιχειρήσεων και Οργανισμών».

Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: