Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΑΝ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΙΝΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22.01.2020

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΑΝ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΙΝΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ

Η Βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Χαρά Καφαντάρη και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος, δήλωσε:

Η Κυβέρνηση κατέθεσε, στις αρχές του χρόνου, στη Βουλή τη σύμβαση ΜΙΝΑΜΑΤΑ για τον υδράργυρο. Η εν λόγω κύρωση θα εισαχθεί στις Επιτροπές την προσεχή Πέμπτη. Η σύμβαση αυτή έχει σκοπό την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τον υδράργυρο. Το βαρύ αυτό μέταλλο, υψηλά τοξικό για τον άνθρωπο και τα έμβια όντα, ανιχνεύεται πλέον στους ωκεανούς και τις λίμνες όλου του κόσμου. Η αναγκαιότητα μιας τέτοιας σύμβασης έγινε κατανοητή μετά την αναγνώριση της «νόσου Μιναμάτα», που οφείλεται στην δηλητηρίαση από τα απόβλητα χημικού εργοστασίου στα περίχωρα της πόλεως.

Η σύμβαση Μιναμάτα είναι η πρώτη δεσμευτική σύμβαση και καλύπτει θέματα εξόρυξης, εμπορίας, χρήσεις και εκπομπές υδραργύρου. Θα υπενθυμίζαμε και την ιστορία με τις παράνομες διακινήσεις αποβλήτων υδραργύρου, που είχαν συγκλονίσει την χώρα μας και στο παρελθόν. Η χώρα μας υπέγραψε την σύμβαση Μιναμάτα. Ουδέποτε, όμως, επικύρωσε την σχετική σύμβαση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε από 27/03/2019 σχέδιο Κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας και ολόκληρη την δέσμη των αναγκαίων εγγράφων, που χρειάζονται για την επικύρωση της εν λόγω σύμβασης. Όμως, οι βραδείες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και οι επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, δεν επέτρεψαν να γίνει πράξη η επικύρωση της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο.

Επιτέλους, μετά από σχετική ερώτηση που καταθέσαμε τον Οκτώβριο του 2019, η Κυβέρνηση κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο προ κύρωση της εν λόγω σύμβασης από την Βουλή.

Ελπίζουμε ότι, η Ελληνική Βουλή θα την κυρώσει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: