Άμεση ανάγκη εκπόνησης βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

syriza_logo

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

         13/12/2019

 Άμεση ανάγκη εκπόνησης βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

 Κατά τη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με θέμα «Ατμοσφαιρική ρύπανση και συνέπειες της – αναβάθμιση επιπέδων ποιότητας ζωής», προς τον Υπουργό Ενεργείας και Περιβάλλοντος, η Βουλευτής αναφέρθηκε καταρχήν στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019 για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλευτής ανέφερε:

«Παρά τα μέτρα που κατά καιρούς έχουν παρθεί, όπως προκύπτει από την Έκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος του 2018 από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (έτος βάσης 2016) αλλά και τα ετήσια στοιχεία που δημοσιεύει το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ετήσια έκθεση για την ποιότητα της ατμόσφαιρας) υπάρχουν ρύποι για τους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβάσεις των ορίων που θέτει η ευρωπαϊκή κι εθνική νομοθεσία, ειδικά σε σχέση π.χ. με το διοξείδιο του αζώτου και όζον στην Αθήνα.

Οι αέριοι ρύποι που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχονται από διάφορες πηγές. Οι κύριοι τομείς που ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων ρύπων είναι οι μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές), παραγωγή ενέργειας, βιομηχανικές δραστηριότητες, είτε παραγωγικές διαδικασίες, είτε από κατανάλωση ενεργειακών πόρων, γεωργικές δραστηριότητες και πρακτικές, διαχείρηση απορριμμάτων, κ.α. Η μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, διαπιστώνεται τόσο από τις διεθνείς εκθέσεις (ΠΟΥ, ΕΕΑ κλπ.) όσο και από τις ετήσιες εκθέσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ. Βελτίωση που αποδίδεται ιδιαίτερα στην αλλαγή των καυσίμων των οχημάτων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση απαιτεί μια πολύπλευρη αντιμετώπιση και υπάρχουν πολλές σχετικές προτάσεις όπως: αναθεώρηση του καθεστώτος πράσινου δακτυλίου και απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτροπή της χρήσης ανεξέλεγκτης βιομάζας σαν οικιακό καύσιμο, ανάπτυξη δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα σταθερής τροχιάς, ανάπτυξη και προστασία αλσών και περιαστικού πρασίνου, αποτροπή λαθροϋλοτόμησης, πύκνωση του δικτύου ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.α.

Είναι σαφές ότι κάποια από τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η Ελλάδα ενσωματώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (πχ. η ηλεκτροκίνηση και τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αντλίες θερμότητας ή υλοποιούνται ήδη, όπως η προώθηση του φυσικού αερίου για θέρμανση).

Ωστόσο, το ζητούμενο παραμένει η διασφάλιση της ποιότητας του αέρα το συντομότερο δυνατό (δηλαδή όχι μέχρι το 2030 ή το 2050).

Η Οδηγία 2008/50 προβλέπει επομένως την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου. Τον Ιούλιο του 2019 το αντίστοιχο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη (το οποίο εκπονεί η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας) ήταν σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ είχε προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για το αντίστοιχο σχέδιο για την Αθήνα (με χρηματοδότηση ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Σε τι φάση υιοθέτησης/εκπόνησης βρίσκονται αυτά, και πώς πρόκειται να ενσωματωθούν στην πολιτική του Υπουργείου; Πως πρόκειται να οργανωθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό, καθώς ενδέχεται να απαιτηθούν μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών;

Θα αυξηθεί η πυκνότητα του δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Σήμερα, εκτός των σταθμών του ΥΠΕΝ μόνο 11-12 πόλεις καλύπτονται και οι περισσότερες από αυτές καλύπτονται από ένα μοναδικό σταθμό, με αποτέλεσμα οι ενδείξεις να είναι σημειακές.

Ενώ νέες δραστηριότητες αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, όπως οι αναπτυσσόμενοι λιμένες κρουαζιέρες που δεν διαθέτουν σταθμούς για την παρακολούθηση της ρύπανσης από τα ελλιμενιζόμενα πλοία.»

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ανάγκης λήψης μέτρων. Δεν δεσμεύτηκε συγκεκριμένα και παραδέχθηκε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: