Οι ιδεοληψίες της ΝΔ για τη ΔΕΗ: Αυξήσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος» με την Αλεξία Κουλούρη, στο Κανάλι της Βουλής, στις 06/12/2019.

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην εκπομπή «Τι Λέει ο Νόμος», στο Κανάλι της Βουλής, στις 06/12/2019, συμμετείχε στη συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και στήριξη ΑΠΕ.
Αναφέρθηκε στο ιστορικό της επιχείρησης, στη διαχρονική προσπάθεια απαξίωσης της και στη διαφορετική οπτική, αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγαθά της ενέργειας και των υδάτων, που θα πρέπει να τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.

Υπενθύμισε την εξόφληση 300 εκ. ευρώ οφειλών προς ΔΕΗ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και την δρομολόγηση αποπληρωμής των υπόλοιπων 200 εκ.
Επέμενε, στην αναγκαιότητα προγραμματισμού και στοχοθέτησης και όχι στις εύκολες λύσεις αυξήσεων τιμολογίων που πλήττουν ΜΜΕ, νοικοκυριά και αγρότες.
Αναφέρθηκε στις ΝΟΜΕ, και στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων, επί Σαμαρά το 2013, στην αποτροπή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του σχεδίου για μικρή  ΔΕΗ, και στο διαχωρισμό των υδροηλεκτρικών.
Επεσήμανε, τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή τακτική, μιας και όπου είχε γίνει ιδιωτικοποίηση δικτύων, επανέρχονται πλέον υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ στη χώρα μας, φεύγουν οι καλοπληρωτές και κερδίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες.
Υπενθύμισε το σκάνδαλο Energa και την καθυστέρηση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από το 2003.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, εξέφρασε αντιρρήσεις για προσλήψεις με παράκαμψη ΑΣΕΠ, στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις Συλλογικές συμβάσεις και στη πρόθεση κατάργησης τους, καθώς και στις μειώσεις προσωπικού.
Έντονα, τέθηκε το θέμα των επανασυνδέσεων σε φτωχά νοικοκυριά για τις οποίες δόθηκαν 40 εκ. ευρώ επι ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχέση με τις ΑΠΕ και τη σύνδεση τους με την Κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε στο νόμο του 2017, Εθνικό σχέδιο Στρατηγικής για Κυκλική Οικονομία και στο σχέδιο από το 2011, Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με επόμενο βήμα , τη σύνταξη των Περιφερειακών.
Για την απολιγνιτοποίηση, ανέφερε ότι χρειάζεται ήπια προσαρμογή, προστασία των περιοχών κεντρικής Πελ/σου και Δυτικής Μακεδονίας με συμμετοχή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Υπενθύμισε,  ότι το Ευρωκοινοβούλιο  εξέδωσε Ψήφισμα κήρυξης Ε.Ε. σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν ψήφισαν ευρωβουλευτές της Ν.Δ.
Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην COP25 στη Μαδρίτη, όπου και θα συμμετάσχει, ένα συνέδριο κομβικής σημασίας, καθώς, και στην ανάγκη πλέον συγκεκριμένων προτάσεων από κάθε χώρα,  και τρόπων χρηματοδότησης τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: