«Υπηρέτης των λίγων αφεντάδων» η πολιτική της ΝΔ για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 27.11.2019, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί. Γιατί να απολογηθεί; Για το ότι αποτρέψαμε τα σχέδια της Κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ» που είχατε σχεδιάσει και την πώληση υδροηλεκτρικών ακόμα μονάδων; Θα απολογηθούμε για το ότι είχατε ψηφίσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα καινούργιο σχήμα, τον νέο ΑΔΜΗΕ, όπου τα δίκτυα κατά 51% είναι υπό δημόσιο έλεγχο και συμμετέχουν και οι επενδυτές; Διότι εμείς θέλουμε τους επενδυτές και τους ιδιώτες επενδυτές. Μιλάω για την κινεζική εταιρεία που συμμετέχει κατά 24% στον νέο ΑΔΜΗΕ. Γι’ αυτά τα πράγματα δεν θα απολογηθούμε.

Ούτε βέβαια θα απολογηθούμε για το ότι η μεγάλη αυτή η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, είναι εκείνη η οποία αυτή τη στιγμή ελήφθη με χρέη σε τράπεζες 5 δισεκατομμύρια, παραδόθηκε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 4 δισεκατομμύρια περίπου τα χρέη της και βέβαια τα προβλήματα της, γιατί έχει προβλήματα, τα βάλαμε σε έναν συγκεκριμένο δρόμο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία προχωρεί και υλοποιεί το καταστροφικό της πρόγραμμα και στον τομέα της ενέργειας. Δυο μέρες πριν αρνηθήκατε τη συμπερίληψη στην Αναθεώρηση του Συντάγματος των δημόσιων αγαθών και τη συνταγματική προστασία του νερού και της ενέργειας, το χαρακτηρισμό τους, δηλαδή δημόσια αγαθά.

Aυτήν τη στιγμή έρχεστε και συνεχίζετε το καταστροφικό σας έργο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων. Αυτό αφορά τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΠΑ, καθώς στέλνετε ευθεία βολή στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων στη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να είναι πιο ελκυστική για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Άλλωστε υπάρχουν και συγκεκριμένες δηλώσεις και δικές σας, κύριε Υπουργέ, για τις προθέσεις της Κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα.

Πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον Αύγουστο ήταν η κατάργηση ρυθμίσεων βασικών αρχών συλλογικών συμβάσεων και τώρα με τις ρυθμίσεις που εισάγονται με το εν λόγω σχέδιο νόμου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έχουμε δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, παράκαμψη του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις, ρυθμίσεις για μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού εργαζομένων και συνταξιούχων. Συνεχίζετε ευθέως να παρεμβαίνετε στις συλλογικές συμβάσεις. Άλλωστε,  όπως έχετε δηλώσει πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία, αυτό είναι και το νέο σας μοντέλο για τις ΔΕΚΟ.

Εδώ, όμως, δεν μπορώ να μην πω για τις ρυθμίσεις και την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και ρυθμίσεων του ν. 4602/2019 που αφορά τη ΔΕΠΑ, την ισχύ δηλαδή συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων στις δύο νέες εταιρείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν με βάση τον εν λόγω νόμο, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Δικτύων.

Ποιος είναι ο στόχος σας; Ο στόχος σας, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι γνωστός. Θέλετε μια ΔΕΗ, μία μικρή επιχείρηση παραγωγό ενέργειας. Αν μάλιστα υλοποιηθούν οι προθέσεις σας για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί και σταθερή πηγή εσόδων για την εταιρεία, πραγματικά είναι αυτό που θέλετε παράλληλα με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και του ηλεκτρισμού, οι οποίες θα θησαυρίζουν.

Η δυσφήμηση της ΔΕΗ είναι συγκεκριμένη και προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία και σαν Κυβέρνηση. Συνεχίστηκε και σήμερα και από Βουλευτές της συμπολίτευσης και Υπουργούς αυτή η καταστροφολογική λογική για τη ΔΕΗ. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια, που εσείς φέρατε, ουσιαστικά έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, δηλαδή, 15% στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες -που όλοι κόπτεστε από τη συμπολίτευση- γύρω στο 12% για τους οικιακούς καταναλωτές και 9,5% για τους αγρότες. Δεν έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Και υπάρχουν όντως -και κανείς δεν θα αρνηθεί- προβλήματα στην επιχείρηση, αλλά ο μονόδρομος δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις.  Εσείς, όμως, της Νέας Δημοκρατίας μόνο αυτό γνωρίζετε.

Θα έρθω τώρα και στο μεγάλο ζήτημα που αναφέρεται για την απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Πώς θα γίνει αυτό; Με ποιο σχέδιο; Έχει συγκεκριμένο σχέδιο η Κυβέρνηση; Ακόμα αναμένουμε το νέο ΕΣΕΚ, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Εδώ θα πω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάρτισε αυτό το ΕΣΕΚ. Πήρε πολύ ευνοϊκές κρίσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμείς ακόμα περιμένουμε το δικό σας σχέδιο.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του φυσικού αερίου σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο; Άλλο ένα μεγάλο ερώτημα! Και εδώ δεν μπορώ να μην πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η στροφή ηλεκτρικής παραγωγής σε αποκλειστική χρήση φυσικού αερίου δεν είναι σωστή, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δήλωσε ότι από το 2022 και μετά δεν θα χρηματοδοτεί ούτε υποδομές φυσικού αερίου. Ποιο είναι το σχέδιό σας; Θέλουμε να το ακούσουμε.

Προχωρείτε τώρα στο ξεπούλημα δικτύων φυσικού αερίου, μια διαδικασία αντίθετη με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρακτικές. Η λογική τώρα πια είναι να αποιδιωτικοποιούνται τα δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι η πρακτική. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο. Ένα φυσικό μονοπώλιο με σταθερά έσοδα παραχωρείται σε ιδιώτες με σοβαρές αμφιβολίες για την επέκταση του, για το κόστος που θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και βέβαια με αμφισβήτηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Το δε δημόσιο δεν κρατά το ρόλο του μετόχου μειοψηφίας.

Θυμίζουμε ότι τον ν.4612/2019 του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΠΑ -που έγινε ο διαχωρισμός- η Νέα Δημοκρατία τότε το έβλεπε περιττό και το καταψήφισε. Τι λέτε, κύριοι της Κυβέρνησης, για τις διακρατικές συμφωνίες, για τα μεγάλα έργα φυσικού αερίου; Τι λέτε για την υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΔΑ σε 35 πόλεις; Τι λέτε για την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Εδώ θέλουμε μία απάντηση. Θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομών επέκτασης φυσικού αερίου από τους ιδιώτες; Η ΕΔΑ Αττικής έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και πραγματικά θα φτάσουν τα δίκτυα φυσικού αερίου στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και της δυτικής Αθήνας;

Κλείνοντας, έρχομαι να πω ότι έχουμε μία ένσταση στην τροπολογία που αφορά την προτεραιότητα εξέτασης αιτήσεων για προσφορά όρων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ σε σχέση με το άρθρο 4. Με Υπουργική Απόφαση θα εξασφαλίζεται η προτεραιότητα ένταξης στο δίκτυο και αυτό έχει να κάνει με τις ενεργειακές κοινότητες -που είναι ένας σημαντικός θεσμός- οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν εξασφαλισμένη προτεραιότητα στα δίκτυα.

Θα κλείσω λέγοντας: Είναι ιδεοληψία σας οι ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων; Δεν είναι μόνο ιδεοληψία σας. Είναι ιδεολογικός σας στίγμα. Είναι η πολιτική σας αυτή, να είστε υπηρέτες πολλών αφεντάδων.

Ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: