Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών να μας απασχολεί 365 μέρες το χρόνο

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, στον ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στη Ντίνα Μπατζιά για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου).

«Το θέμα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών μας απασχολεί όλο τον χρόνο, όχι μόνο την 25η Νοέμβρη που κορυφώνονται οι δράσεις. Πλέον υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμιο πρόβλημα με διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την πραγματική ισότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ε. Κουντουρά, έγινε μία πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα και είχε μεγάλη επιτυχία.

Μιλάμε για γυναικοκτονίες, αλλά δεν μιλάμε γενικά και αόριστα. Είχαμε 28 θανάτους γυναικών στην Ελλάδα το 2018 και 87.000 παγκοσμίως. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τόσα άλλα που γίνονται. Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη.

Είναι ένα θέμα διαταξικό, γιατί έχει ταξικά χαρακτηριστικά, με την έννοια ότι ο σεξουαλικός εξαναγκασμός είναι βασική διάσταση κοινωνικών σχέσεων, είναι, δηλαδή, μια άμεση έκφραση τους δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Πάντα ο ρατσισμός αντλούσε δύναμη από την ικανότητά του να ενθαρρύνει τον σεξουαλικό εξαναγκασμό. Χρησίμευε πάντα και σαν μια πρόκληση για την γυναικεία κακοποίηση και είναι ένας τρόπος παραγωγής ιδεολογίας ανωτερότητας.

Μπορεί στην οικονομική κρίση και στο ανταγωνιστικό σύστημα η βία που ξεσπά να ξεσπά στον πιο αδύναμο, στις γυναίκες εν προκειμένω. Δεν γίνεται, όμως, να το αποδώσουμε μόνο στην κρίση, γιατί το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις (πχ. Trafficking) και δεν πρέπει να το προσπερνούμε αυτό.

Πρέπει να ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση του ζητήματος κυρίως από την αναμόρφωση του συστήματος (οικονομική βελτίωση, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, μόρφωση κλπ.), αλλά και από το σχολείο, την εκπαίδευση των παιδιών, και από τις ίδιες τις μάνες, πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Επιπλέον, δεν πρέπει τίποτα να μένει στην αφάνεια, να τολμά η γυναίκα να καταγγείλει το γεγονός. Από την άλλη μεριά, υπήρχε και το θέμα του πως λειτουργούσε η ΕΛ.ΑΣ., τι ενημέρωση είχαν, πως αντιμετώπιζαν τις γυναίκες. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό βήμα το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας που δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υλοποιείται τώρα. Και θα το παρακολουθούμε στενά. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχουν και στοιχεία. Για παράδειγμα, δεν είναι καταγεγραμμένο το ποσοστό των γυναικείων ανθρωποκτονιών που έχουν να κάνουν με ενδοοικογενειακή βία. Τα στατιστικά είναι πολύ σημαντικά.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών την επόμενη Παρασκευή διοργανώνει ημερίδα με αυτό το θέμα στην ΕΣΗΕΑ. Την Δευτέρα στην πορεία πρέπει να υπάρχει συμμετοχή. Πρέπει να σπάσει ο φόβος σε κάθε γυναίκα. Να τελειώνουμε με τη σιωπή».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: