Η έκφραση «εισβολείς» θίγει την ανθρωπιά μας

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

«Η ΝΔ για να το πω λαϊκά τα έχει κάνει «μαντάρα». Υπάρχει έλλειψη σχεδίου, 4 μήνες περάσαν και βλέπουμε λογικές μπαλώματος και όχι ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ζητήματος. Εμείς σαν Κυβέρνηση το αντιμετωπίσαμε και το διαχειριστήκαμε το 2015. Έγινε ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, έγινε συζήτηση από τους τότε Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, δόθηκαν κάποιες λύσεις και υπήρχε ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός. Η ΝΔ κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρώτο που είπε ο Δήμαρχος Σάμου σε συνέντευξη του σήμερα είναι ότι δεν είχαν ενημερωθεί. Βλέπουμε ότι υπάρχει και βούληση παραιτήσεων από τους Δημάρχους του Β. Αιγαίου. Δεν λύσαμε τα πάντα ούτε η κατάσταση ήταν ιδανική, αλλά η Μόρια τον Ιούλιο είχε 5.600 χιλ. άτομα και σήμερα έχει γύρω στις 15 χιλ. Η Κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα σχέδιο. Για την αποσυμφόρηση των νησιών πρέπει να υπάρξουν δομές, ξενοδοχεία, στέγες φιλοξενίας και να υπάρχει γενικά ένας σχεδιασμός. Η Κυβέρνηση βγήκε με συνθήματα συγκεκριμένα, ενεργοποίησης αντανακλαστικών των τοπικών κοινωνιών – ευτυχώς πρόκειται για μειοψηφία, γιατί ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος και ξέρει από προσφυγιά και μετανάστευση. Τώρα πρέπει κάπως να τα μαζέψει. Το κυρίαρχο είναι η διεθνής διάσταση του θέματος. Η Κυβέρνηση πρέπει να βάζει το θέμα συνέχεια στην Ευρώπη και ο κ. Μητσοτάκης να μην δίνει εξετάσεις στον κ.΄Ορμπαν.

Την αδυναμία και αμηχανία της ΝΔ για το μεταναστευτικό το αποδεικνύει και η κατανομή των αρμοδιοτήτων. Είχε ξεκινήσει με τον κ. Κουμουτσάκο αντίστοιχο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ενώ κατήργησε το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έπειτα είδαμε το Υπ. Εσωτερικών τον κ. Θεοδωρικάκο, και η διαχείριση δόθηκε στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας. Αυτό και μόνο δείχνει την αποτυχία της ΝΔ. Χρειάζεται υπευθυνότητα, χρειάζεται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, μέτρα, σχέδιο και το πιο σημαντικό η Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος.

Μέχρι σήμερα αυτά που έχουμε δει σε εκκενώσεις κτιρίων είναι κυρίως μετανάστες, μητέρες με παιδιά, αστυνομικές επιχειρήσεις με κάμερες και τηλεόραση, αυτό το λέω για το επικοινωνιακό της υπόθεσης. Οι άνθρωποι που φεύγουν από καταλήψεις να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, σε ξενώνες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Όταν η κυβέρνηση λέει «καθαρίσουμε τα Εξάρχεια», το πρώτο και σημαντικό είναι οι ναρκέμποροι και τα διάφορα κυκλώματα. Θα υπενθυμίσω τις μεγάλες επιτυχίες που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών.

 Η αμηχανία κι αδυναμία της ΝΔ είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο μεταναστευτικό έχει να κάνει με θέματα κοινωνικής ασφάλισης, με θέματα συνταγματικά που συζητάμε αυτές τις μέρες».​

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: