Η Κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει την επίθεσή της στη Δημόσια Παιδεία και την Ενέργεια.

 Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. «Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής» (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας» (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις».

 

Για τα Πανεπιστήμια: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει στην κοινωνία την λογική «Νόμος και Τάξη». Το τι είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια αποδεικνύεται από τις διεθνείς κατατάξεις τους, από τους Έλληνες επιστήμονες απόφοιτους ελληνικών Πανεπιστημίων, που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Φαίνεται από την τακτική της ΝΔ ότι απεχθάνεται τη λαϊκή συμμετοχή και το λαϊκό παράγοντα. Το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ αυτό ακριβώς ήταν.

Για το Σχέδιο Νόμου: Κατάργηση των ΝΟΜΕ (άρθρο 2). Τα ΝΟΜΕ υπάρχουν στο κείμενο της 4ης αξιολόγησης του 2ου μνημονίου του 2014, οπότε τώρα να μην θριαμβολογεί η ΝΔ που τα καταργεί.

Για τη ΔΕΗ, προεκλογικά και μετεκλογικά ο κ. Χατζηδάκης και η ΝΔ αποδίδεται σε μία λογική καταστροφολογίας και πανικού για τη ΔΕΗ. Κανείς δεν αρνείται ότι η ΔΕΗ έχει προβλήματα, όμως κατά το διάστημα 2015-2019 τα δάνειά της μειώθηκαν περίπου κατά 1 δις, ενώ υπήρξαν μειώσεις της τιμής του ηλεκτρικού κατά 12% όταν το 2012-2015 αυξήθηκε κατά 60%. Τώρα, βλέπουμε αναίτιες αυξήσεις: 12,5% στο οικιακό τιμολόγιο, περίπου 15% στους μικρομεσαίους – για τους οποίους κατά τα άλλα κόπτεται η Κυβέρνηση – και γύρω στο 9,5 – 10% για τους αγρότες.

Θετικό ότι μιλάμε για απολιγνιτοποίηση γιατί η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο περιμένουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Έχει έρθει σε διαβούλευση ένα ν/σ και για τη ΔΕΗ και για ΔΕΠΑ και για άλλες ενεργειακές εταιρείες. Θα δούμε πως θα έρθει στο Κοινοβούλιο ώστε να τοποθετηθούμε. Μέχρι στιγμής κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο πέραν εξαγγελιών δεν έχουμε ακούσει. Ακούμε τη γνωστή λογική της ΝΔ, την πεπατημένη, «αυξάνω τιμές και ξεπουλάω δομές δημοσίου συμφέροντος».  Το πώς συνεργάζεσαι με τον ιδιωτικό τομέα έχει σημασία, γιατί κι εμείς παραλάβαμε έναν ΑΔΜΗΕ με 66% ιδιωτικοποίηση και καταφέραμε με νόμο δικό μας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να έχουμε τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο και να συμμετέχει μεγάλη κινεζική εταιρεία κατά 24%. Άρα, το ζήτημα είναι πως λειτουργείς και πως κρίνεις το δημόσιο συμφέρον συνεργαζόμενος πάντα με όρους και διαφάνεια με τον ιδιωτικό τομέα.

Για την κλιματική αλλαγή: Η χώρα μας εκτός του ότι ήταν από τις πρώτες που υπέγραψε το Σύμφωνο των Παρισίων για το Κλίμα, είναι και από τις πρώτες που δημιούργησε Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα ελέγχου από την πλευρά της Κυβέρνησης προς τις Περιφέρειες για το πώς σχεδιάζουν και πως υλοποιούν τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική Αλλαγή. Στο Σ/Ν  βλέπουμε (άρθρο 15) ότι δημιουργείται μία καινούρια επιστημονική επιτροπή. Ένα ερώτημα είναι πώς θα υπάρχει συντονισμός με την υπάρχουσα επιτροπή, το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής, που συστάθηκε με το νόμο του 2016, πώς θα εκπροσωπείται η χώρα στις κορυφαίες συναντήσεις για την κλιματική αλλαγή.

Για τον Υμηττό: Ελπίζω γρήγορα να έχουμε το νέο ΠΔ για την προστασία του Υμηττού, που να διασφαλίζει το δασικό χαρακτήρα του, την ποιότητα ζωής, να μην γίνονται οι παρανομίες που ζήσαμε στον Υμηττό και επίσης να γίνεται ένα ευρύς διάλογος, κοινωνικός, φορέων και κινημάτων γιατί είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται για τον Υμηττό που είναι η τελευταία ανάσα ζωής του λεκανοπεδίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: