Αν ήμασταν ή όχι έτοιμοι το 2015 φάνηκε από το αποτέλεσμα

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,  στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση», στο Κανάλι της Βουλής.​

Η Χαρά Καφαντάρη αναφερόμενη στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση που στη θητεία του έκανε μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες, ειδικοί σε αυτά τα ζητήματα (στην επιτροπή συμμετείχε και ο κ.  Γεραπετρίτης, που σήμερα είναι υπουργός), για να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού συζητιέται χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί.  Είναι σαφές το ενδιαφέρον μας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το ζήτημα είναι να βρούμε τον τρόπο.  Προτείνουμε ένα κλειστό κοινοβουλευτικό σύστημα με συγκεκριμένες έδρες επικρατείας από 3 μέχρι 12 μπορεί και 15 αυτό είναι ένα θέμα που συζητιέται . Η Ν.Δ λέει ότι άλλαξε άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ο κ. Μητσοτάκης στην Αστόρια πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχε υποσχεθεί σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού ψήφο, σήμερα ακούμε ότι μπαίνει σε μια άλλη λογική συζήτησης. Άλλο σημαντικό θέμα είναι η καταγραφή  των  Ελλήνων του εξωτερικού (ακούμε για 350.000 με 400.000 και το 2012 στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε γίνει λόγος για 3.700.000). Υπάρχουν μια σειρά αντιφάσεις στις θέσεις τις ΝΔ, είναι θετικό ότι γίνεται αυτή η επιτροπή.  Εμείς συνδέουμε αποκλειστικά όποια ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με το θέμα του Συντάγματος, οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν με το Μέρα 25  και με το ΚΚΕ. Θέματα σχετικά με τους έχοντες ΑΦΜ και το χρονικό διάστημα στο εξωτερικό πρέπει   να συνδεθούν με το Σύνταγμα για να είμαστε συνταγματικά κατοχυρωμένοι.  Αλλωστε τώρα είμαστε σε φάση αναθεώρησης του Συντάγματος, πρέπει να μπουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Ακόμη θέτουμε το θέμα της επιστολικής ψήφου. Η ψήφος πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες της χώρας μας».

«Σε ότι αφορά το αν ήμασταν έτοιμοι ή όχι να αναλάβουμε την εξουσία το 2015, φάνηκε από το αποτέλεσμα.  Η χώρα μας από τα όρια της χρεωκοπίας που ήταν το 2015, βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αυτό δείχνει ότι ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη επιτυχής πολιτική.  Η χώρα μας με το ΑΕΠ μειωμένο στο 26% άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει, να στέκεται στα πόδια της. Χειριστήκαμε υπεύθυνα και με επιτυχία τη δύσκολη κατάσταση. Κάναμε συγκεκριμένο έργο στην οικονομία και στην κοινωνία, η ανεργία μειώθηκε και επαναφέραμε σταδιακά τις συλλογικές συμβάσεις. Το ποσοστό του 31.5% μέσα σε μνημονιακά χρόνια είναι πολύ σημαντικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταξιωθεί πλέον σαν ένας βασικός πόλος στην πολιτική ζωή της χώρας και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει η χώρα μας από δω και πέρα, πως θα προχωρήσει η οικονομία, πως θα έχουμε μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική;

Εμείς διεκδικούμε να είμαστε πάλι στην διακυβέρνηση της χώρας μαζί με το δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο γιατί αυτός μας στήριξε και μας έδωσε το 31,5% για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο της ανόρθωσης και αξιοπρέπειας της χώρας μας και σε διεθνές επίπεδο».

Για την συμφωνία των Πρεσπών η κα Καφαντάρη τόνισε ότι «στην πορεία φαίνεται πόσο σοβαρή διπλωματική επιτυχία ήταν και πόσο  υπεύθυνη ήταν αυτή η λύση για τα Βαλκάνια.  Δυστυχώς από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε ένα πισωγύρισμα.  Η σημερινή  κυβέρνηση προεκλογικά «έπαιξε»  με το  κρίσιμο αυτό ζήτημα και τώρα λέει να τιμήσουμε την συμφωνία, εδώ είναι η μεγάλη «κυβίστηση».  Η κυβέρνηση ακόμη συνέδεσε το ζήτημα της ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε . με το θέμα της ένταξης της Αλβανίας. Είμαστε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τα εξωτερικά θέματα της χώρας ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: