Η Ν.Δ. αναζητά τη χαμένη αξιοπιστία της

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σήμερα, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Καλοκαιρινή Ενημέρωση».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ στήριξαν τον προεκλογικό τους αγώνα, σε μεγάλο βαθμό, στο θέμα των πλεονασμάτων. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3,5% ενώ οι ίδιο, με την κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν συμφωνήσει στο 4,5%. Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ δεν είδαμε να τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν έγινε καμία συζήτηση για την πρόταση που είχε συνομολογηθεί και είχε γίνει σχεδόν δεκτή από τους θεσμούς τον Απρίλη όταν εμείς κάναμε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, που σημαίνει το 1%, ένα ποσό γύρω στα 5,1δις. σ΄ έναν ειδικό λογαριασμό έναντι πλήρωσης των στόχων. Ουσιαστικά έπεφτε το πρωτογενές στο 2,5 και υπήρχε 1% δημοσιονομικός χώρος για όποια πολιτική. Αυτό δεν το συζήτησε καθόλου. Επίσης, μίλησε για μεγαλύτερη εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και αναμένουμε να δούμε τι μεταρρυθμίσεις εννοεί. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά αθετεί πολλά από αυτά που έλεγε προεκλογικά: τα πλεονάσματα θα τα συζητήσει μετά το καλοκαίρι, δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση εκτρέπεται θεσμικά όλο και περισσότερο και με αυτό που έγινε χθες στη Βουλή. Χθες στη Βουλή, δυστυχώς, είχαμε μια σημαντική θεσμική κοινοβουλευτική εκτροπή. Ήρθε ένα πολυνομοσχέδιο  οκτώ Υπουργείων που μέσα σε 6 ώρες έπρεπε οι εισηγητές να το διαβάσουν. Ζητήσαμε στην διάσκεψη των προέδρων να μην συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, δεν είμαστε σε μνημονιακές καταστάσεις, πρέπει να ακολουθούμε την κοινοβουλευτική διαδικασία.​

Για τη συμφωνία των Πρεσπών διαπιστώνουμε σοβαρές ανακολουθίες. Όταν προεκλογικά η ΝΔ είχε επενδύσει στη δήθεν καταστροφική συμφωνία των Πρεσπών την οποία θα καταργήσει, τώρα επιστρέφει στην πραγματικότητα.

Τέλος, την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην οποία είμαι αντιπρόεδρος, έκανα πρόταση να βγει ένα είδος ψηφίσματος για τα θέματα του Αμαζονίου και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η πρόταση της Γαλλίας για διπλωματικές παρεμβάσεις προκειμένου να πιεστεί η Βραζιλία και να παρθούν περιβαλλοντικά μέτρα, η ΝΔ δεν συμφώνησε. Λέμε λόγια μεγάλα, άλλα στην πράξη, που πρέπει τώρα να πιεστεί και η κυβέρνηση της Βραζιλίας και κάποιες εμπορικές σχέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης με τις χώρες της νότιας Αμερικής να ανασταλούν, με πρωτοβουλία και του κ. Μακρόν, η ΝΔ κοίταζε στον ουρανό και έλεγε ότι την αφορά μόνο η Ελλάδα και τα Ελληνικά περιβαλλοντικά προβλήματα αφού τα άλλα είναι μακρινά. Ωραία λοιπόν τα λόγια αλλά επί του πρακτέου. Ο κ. Γκουτέρες, ο γραμματέας του ΟΗΕ, ζητά ειδική συνδιάσκεψη για το κλίμα με θέμα τις πυρκαγιές στη Βραζιλία. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει σε αυτή την κατεύθυνση, όχι με λόγια, με έργα, στηρίζοντας πρωτοβουλίες που αποτρέπουν περαιτέρω οικολογικές καταστροφές.

Η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι στόχοι και οι δείκτες πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν  και δηλώσεις των  κ. Ντομπρόβσκις και κ. Μοσκοβισί και σύμφωνα με στοιχεία στα οποία αναφέρθηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η οικονομία της Ελλάδας πάει καλά, αρκεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Θα είναι καλό για τη χώρα μας η Ν.Δ να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση και να μην έχουμε πισωγυρίσματα».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: