Χ. Καφαντάρη: Τι λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης για την οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο;

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                           27.08.2019

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ;

Το φετινό καλοκαίρι  γινόμαστε μάρτυρες τεράστιας οικολογικής καταστροφής σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη Μέγα-καταστροφικές  πυρκαγιές κατατρώγουν τα δάση στον Αμαζόνιο, στην Αλάσκα, και την Υποσαχάρια Αφρική αποψιλώνουν την τούνδρα στη Σιβηρία, την ίδια στιγμή που η Γροιλανδία χάνει δισεκατομμύρια τόνους από το παγοκάλυμα της.

Ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, λαλίστατος κατά τα άλλα, προχωρεί σε συνεχείς δηλώσεις για την ΔΕΗ, την Φυλή το Ελληνικό ακόμα και το πάρκο Τρίτση, αλλά δεν είδαμε όμως κάποια ανακοίνωσή του για την τεράστια οικολογική καταστροφή  που συντελείται.   Μπορεί ο πρωθυπουργός να «ψέλλισε δειλά» κάποιες λέξεις για την κλιματική Αλλαγή μετά την σχετική τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν στην συνάντησή τους, αλλά όσα είπε είχαν περισσότερο χαρακτήρα διαπίστωσης και ευχολογίου.

Η κλιματική Αλλαγή, με τις τραγικές συνέπειές της, που τη δεκαετία του 90, απασχολούσε μόνο κάποιους  «ρομαντικούς»  οικολόγους, σήμερα είναι αντικείμενο διεθνών συνδιασκέψεων και  επιστημονικών ερευνών. Έχει αναχθεί σε πρώτο παγκόσμιο ζήτημα και απαιτεί διεθνή εγρήγορση, συνεργασία και κινητοποίηση. Διαμορφώνει πολιτικές, θίγει συμφέροντα και αμφισβητεί το  κυρίαρχο Αναπτυξιακό μοντέλο.

Ο κ. Χατζηδάκης τι έχει να πει συγκεκριμένα για το μεγα-ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και των μεγα-καταστροφών, που αποτελούν συνέπειά της; Ποιες, λοιπόν,  πρωτοβουλίες θα πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση  σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να πιεστεί η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά  τις δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο; Ο  υπουργός Περιβάλλοντος θα θέσει το θέμα σε σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ;  Θα στηρίξει η Κυβέρνηση την πρωτοβουλία του κ. Μακρόν για την αναστολή υπογραφής της εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ Μercosur, σαν μέσο πίεσης στη Βραζιλία και τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Μπολσονάρο,  ώστε να πάρει μέτρα περιβαλλοντικής θωράκισης του Αμαζονίου, τον «πνεύμονα οξυγόνου» της γης,  που απειλείται από τις «αναπτυξιακές» ;

Θα υλοποιήσει την Εθνική Πολιτική για τα δάση, την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που νομοθέτησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ?

Πέρα από τα λόγια λοιπόν, πρέπει να περάσουμε στην πράξη υλοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών. Δεν μπορούμε πλέον να ακούμε από την κυβέρνηση Μόνο για το Μάτι, τη Μάνδρα, όπου ο παράγοντας κλιματική αλλαγή  έπαιξε ρόλο στην τραγική εξέλιξη, μαζί  βέβαια με  άλλους πολεοδομικούς και διοικητικούς παράγοντες. Δεν πρέπει να κάνουμε πολιτική πάνω σε νεκρούς συνανθρώπους μας με μόνη , τη μικροκομματική λογική.  Οφείλουμε να κοιτάζουμε  το Μέλλον, με σχέδιο,  με ανοικτούς ορίζοντες  και με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και της δυσμενούς πραγματικότητας που βιώνουμε.

Οι αποφάσεις των διεθνών Συνδιασκέψεων του ΟΗΕ για το Κλίμα, οι στόχοι της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή οδεύοντας σε μια κλιματικά “ουδέτερη” Ευρώπη το 2050, να μην μείνουν μόνο αριθμοί και κενά ευχολόγια, αλλά να γίνουν πραγματικότητα.

Η αναβαθμισμένη πλέον θέση της Ελλάδας στο περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και της ΕΕ, μετά την επιτυχή έξοδο από τα Μνημόνια και την αναπτυξιακή της πορεία, που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και δρομολόγησε και ο ελληνικός λαός πέτυχε, βοηθά να εισακουσθούμε και να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, τη λήψη ακόμη πιο ριζικών αποφάσεων από την ΕΕ και στο μέγα ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης που βιώνουμε.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ​

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: