«Επιμένουμε δυτικά και πάντα προοδευτικά, μαζί αποφασίζουμε για την ζωή μας»

Αναδημοσίευση συνέντευξης της Χαράς Καφαντάρη.

ΠΗΓΗ:  west-athens.gr , 1/7/2019

Κ. Καφαντάρη σας συναντάμε σε μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για την κυβέρνηση. Μετά από 4,5 χρόνια  εξουσίας, ποια πιστεύεται πως ήταν τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ με πολλαπλή εντολή του Ελληνικού λαού στις εκλογές του 2015 και το δημοψήφισμα, βρέθηκε στην κυβέρνηση της Ελλάδας, έχοντας πλειοψηφία με την στήριξη του κόμματος των ΑΝΕΛ. Τα χρόνια αυτά αντιμετώπισε την στάση και τις απαιτήσεις των θεσμών, στάση και απαιτήσεις που μόνο φιλικές δεν μπορείς να τις αποκαλέσεις. Σύντροφοι μας δεν άντεξαν στις δύσκολες απαιτήσεις και διαπραγματεύσεις και εγκατέλειψαν το καράβι, μην αντέχοντας, τους δύσκολους συμβιβασμούς που έπρεπε να γίνουν για να μην βουλιάξει και απομονωθεί η χώρα και εκδιωχθεί από την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά  καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία αλώβητη και όρθια. Πολλοί αναφέρονται σε λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια, δεν είμαι εγώ εκείνη που θα πω ότι δεν έγιναν. Όμως, η γενική εικόνα είναι διαφορετική. Άλλωστε στον περιορισμένο χώρο που διαθέτω, δεν είναι εύκολο να γίνει μια πλήρης εκτίμηση, αν και το κυριότερο πρόβλημα είναι η χρονική εφαρμογή μέτρων αλλά και η προτεραιότητα λήψης τους. Στο επικοινωνιακό επίπεδο, δεν καταφέραμε πολλές φορές να δημιουργήσουμε στιβαρούς μηχανισμούς αντίστασης στην αντιπολίτευση των fake news. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα ήρθαν σε τελείως διαφορετικό πεδίο, εκείνου των δημοτικών εκλογών και της ευρωβουλής, που κατά γενική ομολογία είναι πιο χαλαρές εκλογές. Άλλωστε, στις ευρωεκλογές είχαμε την μεταφορά ψηφοφόρων από όλα τα μικρά, αντιπολιτευόμενα, κόμματα στην αξιωματική αντιπολίτευση και μια πολύ μεγάλη αποχή.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τι εκτιμάτε ότι άλλαξε στα δυτικά προάστια της Αθήνας;

Η δυτική Αθήνα άλλαξε, σε συνάρτηση με τις αλλαγές που έγιναν για τους κατοίκους όλης της χώρας. Οι εργατικές συνοικίες της Αθήνας, όπως αυτές είναι τα Δυτικά προάστια, ωφελήθηκαν και ωφελούνται από μια σειρά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού, η σταδιακή επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα, το ρεύμα και το νερό, το ΚΕΑ, είναι μερικά από αυτά. Ας μην ξεχνάμε ότι, την καταστροφική πενταετία 2010-2014 230.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην απώλεια περίπου 700.000 θέσεων εργασίας, πάρα πολλές από τις οποίες ήταν στην Δυτική Αθήνα. Τα μέτρα ενίσχυσης για την μικρομεσαία τάξη της περιοχής ήρθαν, καταρχήν, και με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, τη διατήρηση του αφορολόγητου που η ΝΔ θέλει να καταργήσει, τη μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα πολλά. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, η στοχευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα των μικρών ιδιοκτησιών, είναι μέτρα που αφορούν τόσο τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όσο και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αθήνας. Η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία για 2,2 εκ ανασφάλιστους, η έναρξη κάθε σχολικού έτους με όλους τους δάσκαλους και τους καθηγητές στη θέση τους, με όλα τα βιβλία και όχι με φωτοτυπίες, αλλά και η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού, είναι θέματα που διευκόλυναν τη ζωή όλων μας.

Πρέπει να τονιστεί ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο λαϊκός κόσμος επωφελήθηκε για πρώτη φορά από το 2010 από θετικά οικονομικά μέτρα. Αναφέρουμε  επίσης τη δημιουργία του Φορέα διαχείρισης του Πάρκου Τρίτσης, τη σταθερή χρηματοδότηση του και τη διαρκή αναβάθμισή του, που συμβάλλει  στην περιβαλλοντική βελτίωση της Δυτ. Αθήνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν, καθώς και τη  δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής.

Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα προβλήματα του δυτικού τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και πως πιστεύετε ότι πρέπει να λυθούν;

Πέραν της ανάγκης περαιτέρω αντιμετώπισης της ανεργίας, το θέμα των μεταφορών – συγκοινωνιών και της σχεδιαζόμενης επέκτασης του μετρό παραμένει σοβαρό ζήτημα για την Δ. Αθήνα. Η επέκταση των ΤΟΜΥ (ΤΟπικές Μονάδες Υγείας) είναι απαραίτητη (σήμερα λειτουργούν 11 στην Δ. Αθήνα) και θα ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία. Η παραπέρα ενίσχυση των νοσοκομείων της περιοχής με προσωπικό και η υλοποίηση  του σχεδιασμού  για το νοσοκομείο « η Αγ. Βαρβάρα», ώστε να εξυπηρετεί και ημερήσια νοσηλεία, αποτελούν προτεραιότητες. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και την ανάγκη ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δ. Αθήνας. Η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, από τα υπολείμματα της αρχαίας Ιεράς οδού και  την Μονή Δαφνίου, μέχρι το Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που επισκευάσθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο έλξης, τουριστικό και επιμορφωτικό.

Πρόσφατο δημοσίευμα κάνει λόγο για κλείσιμο του Κέντρου Βρεφών Μητέρα στο Ίλιον με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει πως είναι αποτέλεσμα έλλειψης προσωπικού. Ποια είναι η τοποθέτησης σας επί του ζητήματος;

Είναι γνωστή η δράση της ΠΟΕΔΗΝ και η ποιότητα των συνεχών καταγγελιών της, πολλές φορές και για ανύπαρκτα θέματα. Μια δράση που δεν εμφανίστηκε όταν έλειπαν, κατά τα μνημονιακά χρόνια των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα αναγκαία ιατροφαρμακευτικά υλικά ή έκλειναν το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγιά Βαρβάρα». Η απάντηση του ίδιου του Κέντρου Βρεφών νομίζω ότι καλύπτει το θέμα. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να προσθέσω ότι πράγματι υπάρχει  ανάγκη ενίσχυσης τόσο του προσωπικού όσο και των υποδομών, πολλών δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Εξάλλου, από τις προαναγγελθείσες προσλήψεις προσωπικού και την επαναφορά του 1:1 στο Δημόσιο  θα καλυφθούν τα όποια κενά.

Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας των εκλογών για την χώρα;

Στις εκλογές του Ιουλίου δεν συγκρούονται δύο κόμματα, αλλά δύο διαφορετικές πολιτικές. Οι συντηρητικές αλλά και ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζονται από την ΝΔ και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και  που επιθυμούν ρεβανσιστικά να επανέλθουν.

Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία που έχει στόχο τη Δίκαιη Ανάπτυξη.

Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό. Μια ζωή μπροστά χωρίς σφικτές μνημονιακές υποχρεώσεις και με την κοινωνία να ανακάμπτει ως σύνολο ή η επαναφορά των μνημονίων – έστω βαφτισμένων σε «μεταρρυθμίσεις» – με παράλληλη κατεδάφιση όλου του κοινωνικού κράτους, και επαναφορά στον εργατικό μεσαίωνα και στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

Το σε «δόσεις» πρόγραμμα της αντιπολίτευσης, οι σοβαρές του αντιφάσεις, οι συνεχείς αποκαλύψεις του τι κρύβεται πίσω από αυτό και η συνεχής ανάγκη επεξήγησης και ερμηνείας του δε μας αφήνουν καμιά αμφιβολία. Απλά να αναφέρουμε ότι προβλέπεται φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που με τόσο κόπο διατηρήθηκε νομοθετικά. Ακόμα, την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, αποκαλύφθηκαν οι στόχοι της  ΝΔ και οι επαφές με ξένα ασφαλιστικά κερδοσκοπικά ιδρύματα για να αναλάβουν τις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή την  ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής  ασφάλισης αλά ΠΙΝΟΣΕΤ.

Γιατί ο πολίτης να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και Χαρά Καφαντάρη;

Όπως είπαμε και παραπάνω η μάχη των εκλογών του Ιουλίου γίνεται ανάμεσα σε δύο κόσμους, ανάμεσα στον κόσμο του μόχθου και της εργασίας και των συμφερόντων της ολιγαρχίας και της ελίτ. Στο ζοφερό σκότος της ρεβανσιστικής επαναφοράς αυτών που μας έφεραν στην χρεωκοπία, τις απολύσεις , την ανεργία του 27%, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας και της οικονομικής ύφεσης, εμείς απαντάμε με το πρόγραμμα που φέρνει ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας – που τώρα πια είναι στο 18,5% – διατήρηση και αύξηση του κοινωνικού κράτους, ανάταξη της υγείας, προσλήψεις, διεθνή αναβάθμιση της χώρας, αύξηση μισθών και τόσα άλλα.
Γιατί Χαρά Καφαντάρη; Δύσκολο να μιλήσω προσωπικά, ωστόσο πιστεύω ότι η κοινοβουλευτική μου δράση αυτά τα 7 χρόνια που εκλέγομαι βουλευτής τα λέει όλα. Μαζί με τους πολίτες, τα κινήματα και την τοπική αυτοδιοίκηση  της Δ Αθήνας ήμουν παρούσα στην προάσπιση του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, στην ανάδειξη και στην προστασία του πάρκου Αντώνης Τρίτσης, στην ανάδειξη του χώρου του Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου.  Θέματα, τα οποία μαζί με το ζήτημα του Ποικίλου όρους, ανέδειξα κοινοβουλευτικά. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του πολίτη, ήμουν πάντα δίπλα του και στις κοινωνικές του διεκδικήσεις,  και στην αποκατάσταση και εκπλήρωση των αναγκών του, ταγμένη στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Εκπροσώπησα   την Ελληνική Βουλή σε διεθνείς συνδιασκέψεις για το κλίμα, τις επενδύσεις, το διεθνές εμπόριο, τη βελτίωση της θέσης των μικρομεσαίων. Οι συμπολίτες μου στη Δυτική Αθήνα γνωρίζουν πολλά περισσότερα, όπως επίσης γνωρίζουν ότι προσωπικά τους αφουγκράζομαι και μεταφέρω με το κοινοβουλευτικό μου έργο τις αγωνίες τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω, δεν πρέπει να περάσουμε τα ίδια βάσανα.

Επιμένουμε δυτικά και πάντα προοδευτικά, μαζί αποφασίζουμε για  την οικογένεια μας, τα παιδιά μας, την επιχείρησή μας, για τη ζωή μας, μαζί με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Χαρά Καφαντάρη

υποψ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Τομέα της Β Αθήνας

Χαρά Καφαντάρη: «Επιμένουμε δυτικά και πάντα προοδευτικά, μαζί αποφασίζουμε για την ζωή μας»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: