Θερμαϊκός κόλπος – αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός μοντέλου ανάπτυξης δεκαετιών

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση για τον Θερμαϊκό Όρμο από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου»

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Καταρχάς συγχαρητήρια και για τη σημερινή συζήτηση, με τους έγκριτους επιστήμονες που ακούσαμε και τους φορείς εκπροσώπους αντίστοιχα. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το ότι γίνεται φορέας για τον Θερμαϊκό Κόλπο και θα το πω εγώ, μια Αθηναία, η οποία έχει ασχοληθεί με το θέμα του Θερμαϊκού. Είχε γίνει και μια πολύ σημαντική ημερίδα στην Πιερία, πριν από 4 με 5 χρόνια, παραμονές Αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου αναπτύχθηκαν αναλυτικά πολλά από τα προβλήματα. Θέλει δουλειά από εδω και πέρα – απευθύνομαι και στον φορέα και στην Πρόεδρο και στον Υπουργό – για να υλοποιηθούν πολλά πράγματα, γιατί ο Θερμαϊκός είναι ένας κόλπος, ο οποίος πραγματικά αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός μοντέλου ανάπτυξης δεκαετιών.

Είναι ο μεγαλύτερος κόλπος στο Αιγαίο πέλαγος, είναι κλειστός κόλπος και μάλιστα ο Θερμαϊκός είναι και ένα από τα πιο ισχυρά ρυπασμένα οικοσυστήματα. Όπως αναφέρθηκε και από τους εισηγητές, είναι ένα οικοσύστημα που τροφοδοτείται με μεγάλες ποσότητες γλυκών νερών, από Πηνειό, Αξιό, Αλιάκμονα, Λουδία, Γαλλικό, που εκβάλλουν σε αυτόν και το αποτέλεσμα είναι υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, κακή ποιότητα υδάτων, ευτροφισμό, και βέβαια, όπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα της Ερυθραίας παλίρροιας.

Είναι μέρος του οικοσυστήματος, του ευρύτερου, της Μεσογείου που, όπως γνωρίζουμε, είναι μια κλειστή θάλασσα. Τα νερά της Μεσογείου ανανεώνονται κάθε 100 χρόνια, οπότε  καταλαβαίνουμε τη μεγάλη σημασία έχει να παρθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Θα ήθελα να βάλω μια άλλη διάσταση πλέον και στις καινούργιες συνθήκες, κ. Υπουργέ. Ο Αξιός ποταμός μεταφέρει μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού και θρεπτικά υλικά, είναι ένας διασυνοριακός ποταμός. Στις καινούργιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας πλέον και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να δούμε το εξής, ότι ο ποταμός αυτός μεταφέρει το ρυπαντικό φορτίο της Βόρειας Μακεδονίας και από κει και πέρα πρέπει σε επίπεδο διακρατικό, να δούμε και αυτά τα ζητήματα.

Γενικά, υπάρχουν ζητήματα με τα διασυνοριακά ποτάμια. Δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη ρύπανση, τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν, είναι και φυσικοί παράγοντες, οι άνεμοι, τα ρεύματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή και όλα αυτά δημιουργούν το πρόβλημα το οποίο έχει ο Θερμαϊκός κόλπος, μαζί με τον παράγοντα κλιματική αλλαγή, που όλοι γνωρίζουμε, την αλλαγή στις βροχοπτώσεις, τη σφοδρότητα των ακραίων φαινομένων, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Θα ήθελα να βάλω και μια άλλη διάσταση, μπορεί να ελέγχθηκε, αλλά σημαντική είναι και η αλλαγή και η επίδραση που υπάρχει στη βιοποικιλότητα της περιοχής και από την επιβολή ξενικών ειδών, τα οποία έχουν φτάσει και μέσα στη Μεσόγειο και από την ποντοπόρο, τους λειψιανούς μετανάστες, όπως λέμε, και βέβαια από την ποντοπόρο ναυτιλία και το έρμα. Με βάση τα στοιχεία του 2014 – δεν νομίζω να έχουν αλλάξει, αλλά αυτό είναι και το στοίχημα για να πετύχει αυτός ο φορέας και να προχωρήσει για τη διαχείριση της κατάστασης του Θερμαϊκού, με τα στοιχεία του 2014 – 53 φορείς και υπηρεσίες δρούσαν στην περιοχή με αρμοδιότητες, που η μια επικάλυπτε την άλλη.

Είναι δύο σελίδες αυτό το οποίο θα είχα να σας πω, δεν πρόκειται να το διαβάσω, αλλά ξεκινάμε από τους αλιείς, από το Υπουργείο, από την ΕΥΑΘ, από την ΣΤΟΕΔ, από τα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς φορείς κλπ., εάν καταφέρετε και συντονίσετε, όπως είπε και αρχικά ο Υπουργός, όλο αυτό, ο φορέας να το καταφέρει, θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί σαφώς το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό. Ένα μεγάλο θέμα με το οποίο θα κλείσω και αφορά όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας μας, είναι τα ζητήματα της διάβρωσης και της αντιμετώπισης της, που πλέον είναι ένα εθνικό ζήτημα και κάπως έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Το 30% των τουριστικών ακτών της χώρας μας, συρρικνώνεται γύρω στα 20 εκατοστά το χρόνο και σε μερικά σημεία μέχρι και 1 μέτρο το χρόνο και αυτό βέβαια έχει και την επίδραση του και στον Θερμαϊκό κόλπο, τον οποίο συζητάμε σήμερα.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: