Αστικές αναπλάσεις και «έξυπνες πόλεις»

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: Αστικό Περιβάλλον στις νέες συνθήκες και στις νέες προκλήσεις (28.03.2019).

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους έγκριτους καθηγητές, τον κ. Υπουργό, τους συνεργάτες ειδικούς μηχανικούς που τοποθετήθηκαν και μας ενημέρωσαν με προτάσεις οι οποίες υπάρχουν για το θέμα των αστικών αναπλάσεων και της ποιότητας ζωής της πόλης. Θα συμφωνήσω, δεν θα επαναλάβω, ότι το πρόβλημα τής κλιματικής αλλαγής επηρεάζει όλους τους τομείς και η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει και τη ζωή της πόλης. Από δω και πέρα βέβαια, πρέπει να μάθουμε να σχεδιάζουμε, λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη συγκεκριμένη διάσταση της κλιματικής αλλαγής.

Θα πω κάτι που ανέφερε νομίζω και ο κ. Καρτάλης στην τοποθέτηση του με παράδειγμα τις διακρίσεις και τις ανισότητεςπου υπάρχουν, όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μέσα και στις ίδιες τις πόλεις, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο σε φτωχές ή όχι χώρες κ.λπ., δηλαδή, να αναφέρω την ταξική αυτή διάσταση. Απλά το αναφέρω,  γιατί κάποιοι θεωρούν ότι είναι απολιτικό το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι βαθιά πολιτικό.

Σαφώς, 3 ζητήματα είναι που κάνουν τις πόλεις βιώσιμες. Είναι οι ελεύθεροι χώροι και οι μεγάλοι χώροι πρασίνου. Εδώ έχω ένα ερώτημα, γιατί άκουσα από κάποιον εισηγητή, ότι είναι καλύτερο για την ποιότητα ζωής πολύ μικροί πράσινοι χώροι από μεγάλες εκτάσεις, μεγάλους πνεύμονες πρασίνου και θα ήθελα να διευκρινιστεί αν όντως ελέχθη εισηγητικά. Δεύτερον, εκτός από τους ελεύθερους χώρους είναι το παράκτιο μέτωπο το οποίο είναι πολύ σημαντικό να είναι απελευθερωμένο και βέβαια η ορεινοί όγκοι και ο ρόλος τους, όπως αναλύθηκε  πριν από τον κ. Πολύζο.

Η διάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης που είναι  συνέπεια, προκαλεί και επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα δηλαδή και βέβαια το  φωτοχημικό νέφος ειδικά το καλοκαίρι, καθώς και τα φαινόμενα της θερμικής νησίδας τα οποία λίγο-πολύ όλοι τα ξέρουμε μέσα στις πόλεις.

Εγώ θα ήθελα όμως σήμερα να βάλω άλλη μια άλλη διάσταση. Τη διάσταση της έξυπνης πόλης, γιατί δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπλαση αστική και να μη βλέπουμε ότι οι αστικές αναπλάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ανάπτυξης εφαρμογών των έξυπνων πόλεων, όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ο.Η.Ε., το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε έξυπνες πόλεις στα αστικά κέντρα μέχρι το 2050. Αυτό όμως, τι σημαίνει πρακτικά και τι σχέση έχει με τις αναπλάσεις και την ποιότητα ζωής στην πόλη;

Έξυπνο φωτισμό, διαχειρήσιμο από απόσταση και ενεργοποιήσιμο με την ανίχνευση κίνησης. Ενεργειακά αυτόνομα οικοδομικά τετράγωνα με κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων, φωτοβολταϊκά και στις οροφές των κτιρίων. Ήδη υπάρχει η σχετική νομοθεσία και έχει ήδη ψηφιστεί. Μιλάω και για τις ενεργειακές κοινότητες κ.λπ., ανάπτυξη φιλικών στο περιβάλλον πιλοτικών  συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, με τρόπο που η κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και εκπομπές διοξειδίου να είναι χαμηλές, εξ αποστάσεως διαχείριση και κεντρική παρακολούθηση αυτοματοποιημένων υποδομών άρδευσης αστικού πρασίνου, έξυπνες μεταφορές με αναδιάρθρωση του λεωφορειακού δικτύου, προώθηση υβριδικών λεωφορείων για μείωση εκπομπών αερίων, εγκατάσταση έξυπνων στάσεων κ.λπ., πολιτική ενθάρρυνση στη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, έξυπνη στάθμευση και αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό, δίκτυο αισθητήρων που εμφανίζει τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης σε όλη την πόλη ενισχύοντας τη διαχείριση της κινητικότητας, έξυπνα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων με ειδικούς κάδους που οδηγούν τα απορρίμματα σε υπόγειο δίκτυο, εφοδιασμένο με αισθητήρες για αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αποκομιδής, συνεργασία επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα με αστικά εργαστήρια, όπου θα λαμβάνουν χώρα πιλοτικά προγράμματα, δοκιμές σε προϊόντα και λοιπά.

Άρα, η ενσωμάτωση της έξυπνης πόλης στην καθημερινότητα είναι πάρα πολύ σημαντική,  βοηθά και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Πρωτοπόρα σε αυτό είναι η Βαρκελώνη όπως ξέρουμε, όμως θα περίμενα από τον κ. Σκρέκα να μας πει για την πατρίδα του τα Τρίκαλα που είναι από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα έλεγα ότι αυτή τη διάσταση πρέπει να τη δούμε σοβαρά σε όποιο νομοσχέδιο έρθει που έχει να κάνει με τις αστικές αναπλάσεις και τις σύγχρονες πόλεις.

Στην Αθήνα είμαι σε θέση να ξέρω ότι κάποιοι Δήμοι προχωρούν πιλοτικά προγράμματα. Ξέρω για το Δήμο της Αγίας Παρασκευής, ξέρω για το Δήμο Αιγάλεω που ξεκινάει τη λογική αυτή των έξυπνων πόλεων που είναι ενταγμένη μέσα στη γενικότερη λογική την οποία ανέφερα πριν.

Υπάρχουν, δηλαδή, χρηματοδοτικά προγράμματα και είναι πολύ σημαντικά.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: