Η νέα ΚΑΠ να παραμείνει κοινή και ολοκληρωμένη

Tοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σε κοινή συνεδρίαση Επιτροπών,  με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής: Εξέταση της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου {COM (2018) 392 final}, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)».​ (12.03.2019)

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών, Προέδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου)

Συνεδριάζουν από κοινού η Ειδική  Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής: Εξέταση της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου {COM (2018) 392 final}, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).».

Είναι παρόντες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου,  ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Ανάλυσης Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αναστάσιος Χανιώτης.

Είναι γεγονός, ότι ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων στη χάραξη της κοινής γεωργικής πολιτικής είναι σημαντικός, όπως και η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και προτάσεων με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, όπως παραδείγματος  χάρη είναι η Ελλάδα με τις ιδιόμορφες γεωμορφολογικές συνθήκες, νησιωτικότητα, ορεινές περιοχές. Δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το ίδιο με άλλες χώρες της Ε.Ε.. Κατά συνέπεια και η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων  ενισχύσεων πρέπει να τύχει ειδικής αξιολόγησης ως προς τα κριτήρια.

Επισημαίνω  την ανάγκη να παραμείνει κοινή και ολοκληρωμένη η  Γεωργική Πολιτική της Ε.Ε. για τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, της κοινωνικής συνοχής, της περιφερειακής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Πιστεύουμε, ότι πρέπει οι άμεσες ενισχύσεις να εστιάσουν στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, σε νέους που θέλουν να μπουν στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και στα χαμηλά εισοδήματα.

Οι νέες συνθήκες και οι ανάγκες προσαρμογής στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η διασφάλιση ποιότητας – ποσότητας νερού θέτουν  νέες προτεραιότητες, όχι μόνο για τους γεωργούς, αλλά και για τις κοινωνίες συνολικά.

Η κλιματική αλλαγή, η αστάθεια των τιμών, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και οι αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο, αναγκάζει τους γεωργούς να προσαρμόζονται σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και ως εκ τούτου ο ρόλος των Κοινοβουλίων που ασκούν νομοθετικό έργο είναι καθοριστικός, ώστε να υπάρχει στήριξη με απλούς κανόνες, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σοβαρά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι στόχοι του Ο.Η.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030 και οι δράσεις που απορρέουν από αυτούς.

Επίσης, η Συμφωνία των Παρισίων το 2016 για την κλιματική αλλαγή, θέτει συγκεκριμένους στόχους. Απαιτεί  συγκεκριμένο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής να κατευθύνεται σε δράσεις που αφορούν το κλίμα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στις 22 και 23 Νοεμβρίου είχαμε παρευρεθεί στο Κοινοβούλιο της Κροατίας, εγώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής και η κυρία Αραμπατζή από τη Ν.Δ., σε μια διακοινοβουλευτική διάσκεψη με θέμα το ρόλο Εθνικών Κοινοβουλίων στο σχεδιασμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εκεί αναφέρθηκαν πάρα πολλά πράγματα, εγώ θα αναφέρω δύο λόγια που είπε ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Χόγκαν, όπου παρουσίασε τη νέα πρόταση της Επιτροπής, σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης εθνικών στρατηγικών σχεδίων για την Κ.Α.Π., η οποία αποτελεί καινοτομία σε σύγκριση με την τρέχουσα πρακτική, στοχεύοντας σε μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα με τη νέα πρόταση θα προβλέπονται σε επίπεδο Ε.Ε.   βασικοί  κοινοί στόχοι, δείκτες για την παρακολούθηση της εφαρμογής τους και κανόνες για τη χρηματοδότηση, αλλά τα κράτη μέλη θα  επεξεργαστούν λεπτομερώς  την εφαρμογή αυτών των μέτρων στα εθνικά τους στρατηγικά σχέδια, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους  προτεραιότητες.

Ο κύριος Χόγκαν έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας, ότι η Επιτροπή θέτει τον αγρότη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, διότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα προστασίας του περιβάλλοντος και της αγροτικής ανάπτυξης.

Κλείνοντας ενημερωτικά θα πω, ότι την άλλη εβδομάδα Τρίτη και Τετάρτη θα πάμε από την Επιτροπή μας την Παραγωγής και Εμπορίου σε μια ειδική Διακοινοβουλευτικής Συνάντηση με θέμα πάλι την αγροτική οικονομία και τη νέα ΚΑΠ στο Βουκουρέστι.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: