Ανάπτυξη Γεωθερμίας χωρίς ΙΓΜΕ – ΕΑΓΜΕ, γίνεται;

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, 7 Μαρτίου 2019, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Πρόεδρε, συζητούμε ένα πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα ήθελα, όμως, να κάνω ένα σχόλιο πρώτα. Όταν στην Επιτροπή συζητήσαμε για τη διαδικασία, δηλαδή να γίνει με τρεις Επιτροπές σαν διαδικασία επείγοντος, υπήρχε πολύ μεγάλη αντίρρηση, θα έλεγα φασαρία. Κάποιοι έλεγαν «γιατί φέρνετε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο μέσα από τρεις Επιτροπές κλπ. με τη διαδικασία του επείγοντος»; Όμως, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα εδώ η Αίθουσα, και αυτή τη στιγμή και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, δείχνει ότι αυτές οι αντιρρήσεις, αυτά τα λόγια, είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, για λόγους αντιπολιτευτικούς και όχι για την ουσία, μιας και συζητάμε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.

Επίσης, αυτό συνεχίστηκε και σήμερα, θα έλεγα. Όσες ομιλίες έχω ακούσει και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τον Εισηγητή κλπ., έχουμε καταστροφολογίας συνέχεια. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει στοιχειωδώς μια αυτοκριτική από αυτούς που κυβέρνησαν και μας έβαλαν στα μνημόνια για το τι έκαναν στο κομμάτι της ενέργειας. Δεν μπορούμε να ακούμε δηλαδή για τη ΔΕΠΑ, για τα δίκτυα, για τη διαδικασία που ακολουθείται, όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σαν Κυβέρνηση ήθελαν να την πουλήσουν ουσιαστικά, ενώ εδώ διασφαλίζονται τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι το οποίο είχε γίνει και με το 66% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που είχε γίνει με το 30%, τη μικρή ΔΕΗ. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα περνάμε έτσι, σαν να μην έχει γίνει τίποτα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. Είναι παρούσα, δεν είναι fake news και κάνει αισθητή την παρουσία της κάθε στιγμή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό και με οδηγό το πολύ σημαντικό Σύμφωνο των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, προχωρούμε μέσα στις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας κοινότητας, θα έλεγα, στην παραπέρα ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μια πολύ σημαντική ανανεώσιμης πηγής ενέργειας αποτελεί η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας.

Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι μια πηγή ανανεώσιμη, φιλική στο περιβάλλον. Επίσης ότι, αν το δούμε από την προϊστορία, οι θερμές πηγές αξιοποιούντο για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Ακόμα, πρώτη η Ιταλία εγκατέστησε γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Larderello της Τοσκάνης. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε η ανάπτυξη παραπέρα.

Και θα έλεγα ότι ο αριθμός των χωρών που το 2000 αξιοποιούσαν τη γεωθερμία, ήταν πενήντα οκτώ, ενώ προηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κατάλογο αξιοποίησης γεωθερμίας, καλύπτοντας το 29% της συνολικής παγκόσμιας αξιοποίησης γεωθερμικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα έχουμε πολλές θερμοπηγές, από την Αιδηψό, τα Μέθανα, την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, το Λουτράκι, πάνω από επτακόσιες πενήντα. Από αυτές δε τριακόσιες σαράντα οκτώ είναι διασπαρμένες σε όλη την Ελλάδα και χρησιμοποιούνται, προσφέροντας ιαματικές θεραπείες. Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε μία σημαντική πηγή στον Πολιχνίτο της Λέσβου, που είναι από τις περιοχές, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι από τις μεγαλύτερες και φθάνει γύρω στους 92 βαθμούς Κελσίου.

Πότε άρχισε, όμως, στην Ελλάδα η αξιοποίηση της γεωθερμίας; Άρχισε με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών Υπεδάφους το 1970, τον πρόδρομο του σημερινού ΙΓΜΕ, που στόχο είχε – η πρώτη έρευνα που ξεκίνησε –  τα υψηλά γεωθερμικά πεδία, αυτά που λέμε υψηλής ενθαλπίας στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου. Στη Μήλο, όπως είπαμε πριν, υπήρχε ένα κακό παράδειγμα από κακή εφαρμογή από την τότε ΔΕΗ και κάπως δυσφημίστηκε το θέμα. Όμως, στη δεκαετία του ’90 συνεχίστηκαν οι έρευνες.

Τα οφέλη είναι τα εξής. Ήπια μορφή, καθαρή, φιλική, μικρές εκπομπές ρύπων, απουσία αιθάλης, τέφρας, αιωρούμενων σωματιδίων, συνεχής παροχή, κάτι που την κάνει ανταγωνιστικά ανώτερη από άλλες μορφές, θα έλεγα, ανανεώσιμων πηγών, μικρή επιφάνεια αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας, κάτι επίσης πολύ σημαντικό και, βέβαια, κάτι που πρέπει και στη χώρα μας να γίνει, εκμετάλλευση υποπροϊόντων, μέταλλα κλπ. Εδώ θα πω ότι όσον αφορά την αξιοποίηση γεωθερμικών ρευστών, πάλι η Ιταλία είναι πρωτοπόρος. Από το 1810 υπάρχει παραγωγή βόρακα από γεωθερμική πηγή.

Στο άρθρο 13 θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση στο σημείο που αναφέρεται στα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης ότι εδώ μιλάμε –επειδή υπάρχει και μια σύγχυση για τη λεγόμενη αβαθή γεωθερμία- για τις αντλίες θερμότητας και μια σειρά τεχνολογικές εφαρμογές που υπάρχουν και υλοποιούνται.

Να αναφέρω το σημαντικό παράδειγμα του δήμου Νέας Ιωνίας, που εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια το νοσοκομείο, οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα νεότητας θερμαίνονται με αντλίες θερμότητας και με συγκεκριμένη εφαρμογή και αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας χρησιμοποιούν την ενέργεια.

Μπορεί, όμως, να υπάρχει γεωθερμία στην Ελλάδα χωρίς το ΙΓΜΕ; Η Κυβέρνηση διέσωσε το ΙΓΜΕ. Με τα εξήντα πέντε και πλέον χρόνια ιστορίας του –από το ΙΓΕΥ, όπως είπα πριν- είχαμε και επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – και λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο κ. Κεγκέρογλου που τοποθετήθηκε πριν και μίλαγε για το ΙΓΜΕ – το 2011 με τον ν.4024 και με την υπουργική απόφαση 25200 τη συγχώνευση του ΙΓΜΕ με το ΕΚΠΑΑ στο λεγόμενο ΕΚΒΑΑ. Επίσης, ιδιότυπη εφεδρεία εφάρμοσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και αυτά οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ δεν τα ξεχνάνε. Εκατόν τριάντα εργαζόμενοι σε εφεδρεία!

Επίσης, η δική μας Κυβέρνηση μόλις ανέλαβε το 2015, με την Υπουργική Απόφαση 12935, αποκατέστησε το ΙΓΜΕ. Καταργήθηκε φυσικά αυτό για τις εφεδρείες των εργαζομένων. Δώσαμε αγώνες όλοι μαζί με τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ και νομίζω ότι το αναγνωρίζουν και μαζί τώρα, θα συμβάλουμε ο καθένας από τη θέση του για το νέο σχήμα στα σύγχρονα δεδομένα με το ΕΑΓΜΕ, την Εθνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, διότι χρειάζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ορυκτός πλούτος και οι επιστήμονες και η έρευνα στον τομέα αυτόν είναι πολύ περισσότερο από απαραίτητα.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: