Χαρά Καφαντάρη προς Pierre Moscovici: Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην ενημέρωση των συναρμόδιων Επιτροπών (Ε.Δ.Ε. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, Δ.Ε. Οικονομικών Υποθέσεων και Δ.Ε. Παραγωγής και Εμπορίου) από τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, κ. Pierre Moscovici και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου.

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κύριε Μοσκοβισί, για άλλη μια φορά, καλώς ήρθατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σας ευχαριστούμε και για την παρουσία σας σήμερα, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η τρίτη φορά που έρχεστε και θυμάμαι το 2016 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που είχατε έρθει εκείνη τη δύσκολη εποχή. Πραγματικά, θα πω ότι στηρίξατε τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό στις δυσκολίες που πέρασε  για να μπορέσει να βγει από τα μνημόνια και της μνημονιακές πολιτικές, με την αντικειμενική πάντα άποψή σας.

Είναι γεγονός, πράγματι, ότι η χώρα μας έχει βγει από τα μνημόνια. Παρά την καταστροφολογία η οποία επιχειρείται, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, η χώρα μας ανακάμπτει σταδιακά. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά, βέβαια, να κάνουμε ακόμη. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν αυτήν την ανάκαμψη, είτε όσον αφορά την ανάπτυξη 2,1% του Α.Ε.Π. το 2018, είτε την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών και τη μείωση της ανεργίας, την οποία και εσείς την τοποθέτησή σας, θεωρήσατε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, ξαναλέω ότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου για το πλεόνασμα έδειξαν τριπλάσιο από το στόχο και είναι και αυτό ένα δείγμα.

Εδώ, θα ήθελα να βάλω μια άλλη διάσταση όσον αφορά τη χώρα μας, τη διάσταση της γεωπολιτικής αναβάθμισής της, το σημαντικό ρόλο τον οποίο αρχίζει και παίζει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το ότι τείνει να γίνει ένας κόμβος ενεργειακός, ψηφιακός, εμπορευματικός και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά είναι σημαντικό συνολικά για την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, με την πολιτική που ακολουθείται, ουσιαστικά συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. συνολικά.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως είπατε και εσείς, και θα λυθούν την άλλη εβδομάδα και σε σχέση με τα δίκτυα αερίου – και μιλάω για τη ΔΕΠΑ, ουσιαστικά – που θα έρθει το εν λόγω νομοσχέδιο. Εδώ, όμως, θα ήθελα να τονίσω και το κομμάτι που αφορά στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και το ρόλο της Ελλάδος, μιας και ακολουθεί πιστά το Σύμφωνο των Παρισίων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Το 2030 θα έχουμε φτάσει μέσα στο ενεργειακό μείγμα το λιγνίτη γύρω στο 17% και την προώθηση των ΑΠΕ, με βάση τη Συνθήκη του Παρισιού και την ανάγκη για τη διάσωση του κλίματος και την πάλη με την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 57%. Όσον αφορά δε τα ζητήματα που θέσατε για τις λιγνιτικές μονάδες, θα υπάρχει επαναπροκήρυξη καινούριου διαγωνισμού για αυτές τις δεσμεύσεις που έχουμε.

Από την άλλη μεριά, φτιάχτηκε Χρηματιστήριο Ενέργειας, πρώτον. Υλοποιείται σταδιακά και η χώρα μας συμμετέχει στο ενεργειακό μοντέλο στόχου, ενώ από την άλλη μεριά οι επενδύσεις και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο υπάρχει από παγκόσμιους κολοσσούς για την έρευνα και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, δείχνει για άλλη μια φορά τη σημασία της χώρας μας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Κλείνοντας, ήρθε πλέον η στιγμή όλοι μας να παλέψουμε μαζί για μια Ευρώπη δημοκρατική, για μια Ευρώπη κοινωνική χωρίς λιτότητα, χωρίς περιθωριοποίηση και υψηλούς τοίχους και περιθώρια. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός διέσωσε την τιμή της Ευρώπης στο κομμάτι της διαχείρισης του προσφυγικού. Πρέπει να σηκώσουμε έναν τοίχο όλοι μας ενάντια στο ρατσισμό, την ακροδεξιά και την φασιστική παλινόρθωση. Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: