Το Σύνταγμα δεν είναι νόμος που μπορεί να αλλάξει είναι ο καταστατικός χάρτης μιας Δημοκρατικής Πολιτείας

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (13.02.2019).

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία ύψιστη δημοκρατική διαδικασία και δεν νομίζω κανείς να αμφισβητήσει αυτό. Η αλλαγή Συντάγματος δεν είναι η αλλαγή ενός νόμου, δεν είναι να βάλουμε ένα άρθρο ή να περάσουμε μία τροπολογία σε κάποιο νόμο. Είναι ο καταστατικός χάρτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εκφράζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε ανώτερο επίπεδο, αλλαγές που είναι ώριμες μέσα στην ίδια την κοινωνία και η ζωή έχει αφομοιώσει. Συγκεκριμένα, όταν διαπιστώνεται η ανεπάρκεια μιας ρύθμισης να λύσει ζητήματα, τότε προχωρούμε και σε αναθεωρητική διαδικασία στο Σύνταγμα.

Για τον λόγο αυτό και η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε ήταν επίπονη και για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπήρξε μία Επιτροπή η οποία επεξεργάστηκε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα και ρυθμίσεις, με επιστήμονες, με νομικούς, με επιμελητήρια, με κοινωνικούς φορείς και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή. Η χώρα μας πρόσφατα βγήκε από μία οκταετία μνημονιακών πολιτικών όπου συγκεκριμένες πολιτικές οδήγησαν τη χώρα μας στα μνημόνια που ζήσαμε, αλλά και πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν αυτά τα οκτώ μνημονιακά χρόνια είχαν ολέθριες κοινωνικές συνέπειες. Θα έλεγα δε ότι το ίδιο το Σύνταγμα ήταν θύμα αυτής της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Απαιτείται, λοιπόν, σήμερα μία δημοκρατική και ριζοσπαστική αναθεώρηση, να επουλωθούν όλες οι πληγές των μνημονίων.

Η δημοκρατία και η ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής της είναι μία πραγματικότητα και νομίζω όλοι συμφωνούμε. Χρειάζεται εμβάθυνση θεσμικά ακόμα περισσότερο της δημοκρατίας. Άλλωστε η δημοκρατία χτυπήθηκε ιδιαίτερα αυτά τα μνημονιακά χρόνια που πέρασαν.

Εισάγονται θεσμοί όπως είναι τα δημοψηφίσματα. Είναι πολύ σοβαρός θεσμός και άκρως δημοκρατικός. Επιπλέον δε, προβλέπεται περαιτέρω κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και αναφέρομαι στα άρθρα 21 και 22 που αφορούν συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα και την πρόνοια. Η υγεία αποτελεί ένα δικαίωμα του πολίτη, όχι απλά μία υποχρέωση του κράτους. Είναι δικαίωμα του πολίτη να ζει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και με τα δημόσια αγαθά. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο νερό. Νομίζω ότι γνωρίζουμε ότι έχει χαρακτηριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση του ανθρώπου σε καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση και αυτό είναι απόφαση-ψήφισμα του ΟΗΕ.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την ενέργεια, ισχύει και για τα δίκτυα, τα οποία κατά 51% πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Όσον αφορά το νερό, θα συμπληρώσω ότι υπάρχει ήδη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας 1905/2014 για τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Επανέρχομαι, όμως, σε αυτό που ξεκίνησα, στις ανάγκες που κάνουν απαραίτητη τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν είναι ώριμο ο Πρωθυπουργός της χώρας μας να είναι εκλεγμένος Βουλευτής; Δεν έχουμε ζήσει κυβερνήσεις τεχνοκρατών, λεγόμενων, μέσα στη μνημονιακή περίοδο με συγκεκριμένα αποτελέσματα και πολιτικές για τον λαό μας; Δεν είναι ώριμο αυτό που συζητάει ο κόσμος, που αφορά το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών και νομίζω ότι υπονοούμε όσα έχουν γίνει και έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και κόστισαν τόσα πολλά αυτά τα χρόνια και πολύ πιο πριν, βέβαια, και στον ελληνικό λαό και στην οικονομία; Δεν είναι ώριμο, δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις και να αποδεσμευτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές; Δεν είναι ώριμο στη σύγχρονη εποχή, δεν έχει ωριμάσει πλέον η ανάγκη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής;

Θα έλεγα άλλα τόσα, αλλά, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Αντιπολίτευση και, μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, βλέπουν -θα έλεγα- τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με επιπολαιότητα, για να μην πω με πολιτική σκοπιμότητα. Δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος συμψηφισμοί και παζάρια, σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν και ανταλλάσσουν τα παιχνίδια μεταξύ τους. Και έρχομαι αυτό και το λέω γιατί κάπως έτσι κάνει και η Νέα Δημοκρατία βάζοντας μπροστά την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ελέχθησαν πάρα πολλά πάνω σε αυτό. Δεν θα επικεντρώσω. Γενικότερα, όμως, αυτή η διαδικασία συμψηφισμών, προσπάθειας ανταλλαγών κ.λπ. υποβαθμίζει την κορυφαία διαδικασία. Θα έλεγα ότι την ευτελίζει.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώ ότι είστε κατώτεροι των περιστάσεων. Χρησιμοποιήσατε ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα ένα εθνικό θέμα για μικροκομματισμό και μικροπολιτική. Προσπαθήσατε να διχάσετε, δυστυχώς, τη χώρα για να μη διχάσετε το Κόμμα σας. Τώρα προσπαθείτε και την κορυφαία αυτή διαδικασία της Δημοκρατίας, την αναθεώρηση του Συντάγματος, να τη ρίξετε στη μικροπολιτική και στον μικροκομματισμό.

Δε θα περάσει, όμως. Η παρούσα Βουλή και η επόμενη Βουλή, που είναι αναθεωρητική ουσιαστικά, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι Κυβέρνηση, θα ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Θα έχουμε ένα Σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στις εξελίξεις, θα ανταποκρίνεται στη νέα εποχή, εναρμονιζόμενο με τις ανάγκες και, βέβαια, με τη βούλησή του ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: