Η Χαρά Καφαντάρη στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/12/2018

Θέμα: Η Χαρά Καφαντάρη στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη

Η Χαρά Καφαντάρη, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Β’ Αθήνας, συμμετείχε στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη, την 6η και 7η Δεκεμβρίου. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Κοινοβουλίων από 163 χώρες. Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο ΠΟΕ, καθώς και η διαδικασία των πολυμερών συμφωνιών. Η σκιά των ΗΠΑ και του Προέδρου Τραμπ ήταν έντονη κατά διαδικασία της Διάσκεψης, κυρίως όσον αφορά τη λειτουργία του Μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών (Dispute Settlement Mechanism) και τη σύνθεση του Εφετειακού Σώματος. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα τοποθετηθούν σχετικά τη 12η Δεκεμβρίου, μετά τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Κίνας. Επίσης έντονη υπήρξε η παρουσία των χωρών της Αφρικής και των θεμάτων που αυτές εξέθεσαν σχετικά με το Παγκόσμιο Εμπόριο.

Η Χαρά Καφαντάρη στην παρέμβασή της τόνισε: «Αυτές τις ημέρες γίνεται η Παγκόσμια Συνέλευσης για την Κλιματική Αλλαγή (COP24), στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και είναι γεγονός ότι η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο ποικιλοτρόπως. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την εισαγωγική του ομιλία στην COP24, τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή τρέχει γρηγορότερα από εμάς και πρέπει να την προλάβουμε πριν να είναι πολύ αργά». Με αφετηρία την προαναφερόμενη δήλωση, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το παγκόσμιο εμπόριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία είναι κρίσιμη στη μάχη για την Κλιματική Αλλαγή. Πιστεύουμε ότι ο ΠΟΕ, σε συνεργασία και με άλλους διεθνείς οργανισμούς και σχετικούς φορείς, θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, ο ΠΟΕ θα μπορούσε να στοχεύσει στη μείωση των εκπομπών των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών και ως εκ τούτου να συμβάλλει στην προώθηση/προαγωγή κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στη Διάσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση σε σχέση με το θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου και την περαιτέρω ανάπτυξή του

 

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: