Η Ελλάδα ενεργειακός, εμπορικός, ψηφιακός,αλλά και διαμετακομιστικός κόμβος στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ», της εταιρείας «ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», της εταιρείας «ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της εταιρείας «ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» και άλλες διατάξεις» (01.11.2018)

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

 Το θέμα μας σήμερα είναι το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. Όμως, θα υποκύψω στον πειρασμό να απαντήσω σε κάποια ζητήματα, διότι βλέπω παρακολουθώντας την Ολομέλεια, την Αντιπολίτευση ουσιαστικά να έχει χάσει τα αφηγήματά της το ένα πίσω από το άλλο.

Αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητήματα και πρώτα απ’ όλα στο μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης στην οικονομία και στη χώρα. Βγαίνουμε από μία δύσκολη οκταετία. Είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως λέμε. Η χώρα μας σταδιακά ανακάμπτει. Αυτό δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Τα διάφορα οικονομικά στοιχεία το αποδεικνύουν. Η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018 γνώρισε μια ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και της οικονομικής της ανάκαμψης.

Βασική κινητήρια δύναμη αυτής της ανάπτυξης ήταν οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ συνέβαλε και η αύξηση αποθεμάτων, που υποδηλώνει προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας: 8,7% έναντι 12,2% το 2015, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνουν 8,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών 9%.

Επιπλέον, θετική εξέλιξη κρίνεται η αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5% στο εξάμηνο, 1% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ πρώτη φορά συγκλίνει απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το ’19. Αυτό είναι από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας.

Θα ήθελα -και κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί να πει οτιδήποτε- να καταθέσω εδώ ένα άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 11-7-2018 σε μια εφημερίδα η οποία δεν νομίζω ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και αναφέρει τα στοιχεία της «ERNST & YOUNG». Συγκεκριμένα, λέει ότι στην Ελλάδα οι άμεσες ξένες επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2017, προσφέροντας γύρω στις 1.195 νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρει μέσα και πιο συγκεκριμένα πράγματα. Να πω, επίσης, ότι το 2017 έκλεισε με άμεσες ξένες επενδύσεις γύρω στα 4 δισεκατομμύρια, κάτι λιγότερο, κλπ. Να μην πούμε και για την απορροφησιμότητα του «πακέτου Γιούνκερ» όπου είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη κλπ. Θα ήθελα, λοιπόν, να καταθέσω αυτό το δημοσίευμα του Ιουλίου.

Όμως, παράλληλα υπάρχουν και οι μεγάλες επενδύσεις. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, η γεωγραφική και η γεωπολιτική της θέση είναι σημαντική. Είμαστε στο κατώφλι ουσιαστικά των τριών ηπείρων και ενεργειακά, με μεγάλα ενεργειακά έργα, τα οποία υπενθυμίζω, είτε τον TAP, είτε τον IGB, είτε άλλα στο επίπεδο της ενέργειας. Επίσης να θυμίσω και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Όλα αυτά είναι ψήφος στην ελληνική οικονομία και δείχνουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι εκτός από κόμβος ενεργειακός, εμπορικός, ψηφιακός, η χώρα μας τείνει να γίνει και ένας διαμετακομιστικός κόμβος, αξιοποιώντας και τη γεωγραφική και γεωπολιτική της θέση.

Τα τελευταία χρόνια οι εμπορευματικές μεταφορές επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανάπτυξη και επίκειται προσεχώς να εκτοξευτούν με την ανάπτυξη οργανωμένων εμπορευματικών κέντρων, όπως είναι αυτό του Θριασίου που συζητάμε σήμερα. Αναμένουμε, με τις καινοτόμες μεταφορικές υπηρεσίες, το κόστος μεταφοράς να μειωθεί και το τελικό κόστος των μεταφερόμενων εμπορευμάτων. Η συγκεκριμένη επένδυση περιμένουμε να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια και να δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας περίπου τρεις χιλιάδες με πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Με τα εμπορευματικά κέντρα επιτυγχάνεται η καλύτερη οργάνωση μεταφορικών συστημάτων, που συντελεί στην ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς, όπως είπαμε πριν, καθώς και η προσαρμογή στις ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, που αποτελεί πρωταρχική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσδοκώμενα οφέλη: Εφάπαξ αντάλλαγμα παραχώρησης χρήσης ύψους 10 εκατομμυρίων, ενώ πέραν αυτών η ανάδοχος εταιρεία οφείλει να καταβάλλει σε ετήσια βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια των εξήντα ετών της περιόδου παραχώρησης ποσό που αντιστοιχεί στο 2,51% επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων της, εγγυώμενη παράλληλα και για ποσό ελάχιστης καταβολής που ξεκινά από 350.000 κατ’ έτος. Επίσης, η σύμβαση παραχώρησης επιβάλλει στον παραχωρησιούχο υποχρέωση υλοποίησης προγράμματος δεσμευτικής επένδυσης.

Είναι πολύ σημαντικό το άρθρο 3, ότι στον κλάδο Ελέγχου και Κίνησης Αμαξοστοιχιών, στον ΟΣΕ, δύνανται να επανέλθουν καλύπτοντας ανάγκες σε κρίσιμες ειδικότητες του Οργανισμού οι υπάλληλοι αυτοί που είχαν απομακρυνθεί από τον ΟΣΕ από την προηγούμενη Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία να αναλάβουν άμεσα θέσεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Θα πω δυο λόγια για το ιστορικό, γιατί πολλά ακούστηκαν «ποιος, τι, γιατί τόσα χρόνια».

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία έγινε το 2006 μέχρι το 2009. Υπήρχαν δύο υποψήφιοι, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός γιατί αποσύρθηκε η προσφορά του προσωρινού αναδόχου. Τότε, το τίμημα ήταν 1,5 εκατομμύριο με μία εταιρεία. Το 2006 η αγορά θα μπορούσε τότε ίσως να ανταποκριθεί και σε μεγαλύτερο τίμημα. Σήμερα είναι 10 εκατομμύρια ευρώ εφάπαξ αρχικό τίμημα. Έχουμε τρεις προσφορές και τέσσερις μεγάλες εταιρείες.

Η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία έγινε το 2010 μέχρι το 2011. Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ματαιωθεί και αυτός. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε μια φάση και ματαιώθηκε το 2011 χωρίς να υποβληθεί καμία προσφορά. Κρίθηκε άγονος.

Η τρίτη διαγωνιστική διαδικασία έγινε το 2012. Η διαδικασία πάλι ματαιώθηκε.

Η τέταρτη διαγωνιστική διαδικασία ήταν από το 2014 μέχρι το 2018, όπου άλλαξαν σημαντικοί όροι της διακήρυξης.

Δηλαδή, πραγματικά υλοποιείται μια συνολική στρατηγική υποδομή, που περιλαμβάνει σημαντικά οφέλη, θα προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις. Επίσης, να πούμε ότι δεν είναι μόνο το Θριάσιο. Είναι η αρχή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου. Ακόμα, είναι η Θεσσαλονίκη που προχωρεί, ακολουθεί ο Βόλος, η Λάρισα, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Πάτρα.

Η χώρα μας λοιπόν είναι ένας κόμβος ενεργειακός, ψηφιακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός στην κρίσιμη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: