Θα υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΑΠΟ http://www.iapopsi.gr.

https://www.iapopsi.gr/chara-kafantari-tha-yperpsifistei-i-symfonia-ton-prespon/

 

DSC_0133

Τη βεβαιότητα ότι στην υπάρχουσα Βουλή υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που μπορούν να στηρίξουν την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια διατυπώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. Παράλληλα, μιλώντας στην «Α» υποστηρίζει πως όλα είναι ανοιχτά σε σχέση με τις περικοπές των συντάξεων, ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί από τον Σεπτέμβριο.

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Κυρία Καφαντάρη, πού μπαίνουν τα όρια στη συμφωνία με την πΓΔΜ; Ο πρωθυπουργός της χώρας αναφέρεται συνεχώς σε «Μακεδόνες», ενώ πρόσφατα αναφέρθηκε και σε μακεδονικό στρατό. Σας προβληματίζει το μέλλον και, αν ναι, σε ποια σημεία της συμφωνίας;

«Με στόχο την αναπτυξιακή αναβάθμιση της χώρας η κυβέρνησή μας ανέλαβε να λύσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν στάθηκαν ικανές ή δεν ήθελαν να λύσουν, δέσμιες εσωτερικών η εξωτερικών συμφερόντων.

»Το από 25ετίας και πάνω άλυτο ζήτημα της ΠΔΓΜ, που αποτελεί εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία των Βαλκανίων και τις σχέσεις καλής γειτονίας και για τη χώρα μας, η Κυβέρνηση ανέλαβε να επιλύσει. Ο σφετερισμός του ονόματος “Μακεδονία” και η αναγνώριση της γείτονος από 140 χώρες με αυτό το όνομα κατέστησαν αναγκαία τη διαπραγμάτευση, υπό τον ΟΗΕ, και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Στη Συμφωνία, που εκφράζεται η εθνική γραμμή χρόνων  περί σύνθετης ονομασίας, αναγνωρίζεται ότι η γλώσσα των γειτόνων είναι σλάβικη διάλεκτος, ενώ οι κάτοικοι της Β. Μακεδονίας  και η ιστορία τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαιοελληνικό Πολιτισμό. Η ονομασία δε Βόρειος Μακεδονία είναι μια για όλες τις χρήσεις. Η λύση του ζητήματος δημιουργεί προϋποθέσεις συνανάπτυξης, ειρηνικής συνύπαρξης στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, εμποδίζει τα επεκτατικά σχέδια τρίτων χωρών (Τουρκία)  στα Βαλκάνια, ενώ για την  Ελλάδα δίνει την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μέλλον. Μόνο και μόνο  αυτά που αναφέρθηκαν  περί μακεδονικού στρατού, Μακεδόνες κ.λπ.,  δείχνουν την ανάγκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η Συμφωνία με βάση τον οδικό χάρτη που περιγράφεται. Θέλουμε Βαλκάνια με λόγο, Βαλκάνια ανοικτά για τους ανθρώπους, το εμπόριο, τις μεταφορές, τους ενεργειακούς δρόμους, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η χώρα μπορεί μεν επίσημα να βγαίνει από τα μνημόνια, όμως επί της ουσίας παραμένει δέσμια συμφωνιών και μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί. Θεωρείτε πως κάποια από αυτά μπορούν να αλλάξουν; Τι θα πρέπει λ.χ. να περιμένουν οι συνταξιούχοι για το 2019;

«Καταφέραμε ως Κυβέρνηση μια χώρα, η Ελλάδα, στα όρια της χρεωκοπίας, να σταθεί στα πόδια της, να αναγνωρισθεί ως σημαντικός κοινοτικός εταίρος  και  από την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων, που η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μας έβαλαν, να βγει στη λεωφόρο της Ανάπτυξης. Από την καταστροφή κατά 25% του πλούτου της  (ΑΕΠ), το διάστημα 2010-2015, το 2017 έκλεισε με αύξηση ΑΕΠ κατά 1,5%. Η ανεργία από 27% το τέλος του 2014, έφτασε πρόσφατα περίπου στο 20%, το δε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από ελλειμματικό, που παρεδόθη το 2014, σήμερα ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα.

»Όλα αυτά τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με θυσίες, με σφικτή δημοσιονομική πολιτική. Η επιτυχία του προγράμματος είναι επιτυχία του ελληνικού λαού και της Κυβέρνησης που προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις  και αλλαγές, πολλές από τις οποίες ήταν δυσβάστακτες για τον λαό. Πετύχαμε όμως να κλείσουν οι αξιολογήσεις, να υπερκαλύπτονται οι στόχοι πλεονασμάτων και έτσι να αναγνωρίζεται τελικά η επιτυχία εξόδου της χώρας μας στην κανονικότητα από τους Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς.

»Πρόσφατα στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας την επιτυχία μας και τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων σχετικά με τις συντάξεις και τις δεσμεύσεις της χώρας, ανέφερε ότι “οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες”.

»Πράγματι, μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια , τον Σεπτέμβριο και με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες και τα οικονομικά μας, πολλά θέματα, όπως οι συντάξεις, μπορούν να επανεξετασθούν. Μην προδικάζουμε λοιπόν…»

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σίριαλ με πρωταγωνιστή τον κυβερνητικό σας εταίρο και τη συμφωνία για τη Μακεδονία. Πόσο εύκολο είναι να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο η κυβέρνηση;

«Οι θέσεις των ΑΝΕΛ σε σχέση με το θέμα της ΠΔΓΜ ήταν ανέκαθεν γνωστές  και σταθερές. Στη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας και σε άλλες περιπτώσεις εκφράσθηκαν κοινοβουλευτικά διαφορετικές προσεγγίσεις.  Το Κοινοβούλιο όμως ψήφισε και έδωσε λύση. Έτσι πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπεται (δημοψήφισμα στη γείτονα, αλλαγή συντάγματος κ.λπ.) και έρθει το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα υπάρξει υπερψήφιση. Κάθε βουλευτής φέρνει ατομική ευθύνη ειδικά στα εθνικά θέματα, και έτσι θα κρίνει την κατάλληλη στιγμή. Όσον αφορά δε τις εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Θεωρείτε πως στη Βουλή υπάρχουν σήμερα δυνάμεις για να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ;

«Σαφώς και ενδιαφέρει την όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διευρυνθεί. Αυτό όμως γίνεται με όρους διαφάνειας και πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέσεις. Δεν γίνεται με παρασκήνιο και πιθανές συναλλαγές. Υπάρχουν ιδεολογικά όμορες πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου,  με τις οποίες  μπορούμε να συμπορευθούμε. Άλλωστε  και σε επίπεδο Ευρώπης βλέπουμε τη σοσιαλδημοκρατία να συνεργάζεται με την Αριστερά, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο (π.χ. Πορτογαλία)».

Πόσο εύκολο είναι για τους βουλευτές να κυκλοφορούν χωρίς άγχος; Και ρωτώ εσάς που εκλεγήκατε όπως όλοι του ΣΥΡΙΖΑ με αντιμνημονιακά συνθήματα και υποσχέσεις για αλλαγές από την πρώτη μέρα. Αλήθεια, είστε ήσυχη με τη συνείδησή σας;

«Δεν θεωρώ ότι αλλάξαμε απόψεις. Τον Σεπτέμβρη του 2015 ο λαός, εν γνώσει του, ψήφισε τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση. Δεν υποσχεθήκαμε άλλα από αυτά που υλοποιούμε. Δεσμευτήκαμε για εφαρμογή δύσκολου προγράμματος, αλλά κρατώντας  την κοινωνία όρθια. Είχε προηγηθεί η δύσκολη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Πολλοί θέλουν να ξεχάσουμε τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, είχα, έχω και θα έχω συνεχή επαφή με τον κόσμο, όπως είμαι υποχρεωμένη από την ευθύνη που έχω αναλάβει ως βουλευτής, αλλά και λόγω χαρακτήρα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: