Η Κυκλική Οικονομία έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά την συνεδρίαση της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, (28.06.2028) με θέμα ημερήσιας διάταξης: Κυκλική Οικονομία.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Καταρχάς, να ευχαριστήσω τους προσκεκλημένους εκπροσώπους φορέων, που τοποθετήθηκαν σχετικά με το σημερινό μας ζήτημα, το οποίο είναι η κυκλική οικονομία, η εφαρμογή της και οι αρμοδιότητες, η δράση και οι προτεραιότητες που μπαίνουν από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή και Γραμματεία που συγκροτήθηκε, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Υπουργός.

Αυτό τι δείχνει; Δείχνει πραγματικά, ότι στη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας πλέον και έχοντας για πρώτη φορά ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί και στην Ε.Ε. και στους λεγόμενους θεσμούς, αλλά συζητήθηκε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο. Προτάσεις μπορούν να υπάρξουν, αλλά όχι καταγγελίες και αφορισμοί, γιατί αυτό δεν είχε ξανασυμβεί.

Βέβαια, δράττομαι της ευκαιρίας, πριν τοποθετηθώ, να πω, ότι δυστυχώς, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν την σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που συζητάει ένα τόσο σοβαρό θέμα – χωρίς να υποτιμώ ότι δεν υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα – για να κάνουν μια αντιπολιτευτική καθαρά παρουσία, σε σχέση με την κυβέρνηση και, εάν θέλετε, να υποβαθμιστεί η σημαντική αυτή εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, που ουσιαστικά, αρχίζει και υλοποιείται στη χώρα μας.

Επειδή άκουσα περί αντιστοιχίας λόγων και πράξεων, όπου αναφέρθηκε ο κ. Σκρέκας (αναφέρθηκε στα σκουπίδια, για τους παλιούς σχεδιασμούς κλπ., και για σύμμεικτο σκουπίδι), μια κουβέντα θα πω. Τα σχέδια τα οποία θα υλοποιούσε η προηγούμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αφορούσαν ουσιαστικά στην καύση σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτό και μόνο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Από το 2015 έχουμε τον εθνικό σχεδιασμό και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς και η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμοι, πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση ουσιαστικά, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένα σχέδια τοπικά. Δεν ξέρω σε πόσους δήμους έχουν γίνει αυτά τα πράγματα. Εγώ ξέρω ότι έχει βουίξει ο τόπος, επιτρέψτε μου, τις δύο τρεις τελευταίες μέρες με την παράνομη χωματερή στο Μαρούσι. Όλες οι εφημερίδες το γράφουν αυτό.

Να μη θυμίσω, επειδή τώρα όλα τα κακά γίνονται από το 2015 και μετά για ορισμένους της Αντιπολίτευσης, τι γινόταν παλιά και στη Φυλή, όταν μεταφερόντουσαν όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στη Φυλή και από άλλες περιοχές της χώρας. Σε όλο αυτό το σύστημα προσπαθεί αυτή η Κυβέρνηση να βάλει μια τάξη. Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Η συζήτηση σήμερα αφορά την κυκλική οικονομία και να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Πρόκειται πραγματικά για κάτι πολύ σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο για να υλοποιηθεί είναι η συνέργεια του επιχειρηματικού κόσμου τοπικής αυτοδιοίκησης φορέων πολιτών. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία μπορούν να είναι οδηγοί σε αυτή την προσπάθεια, διότι αποφέρει συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Το 2016 στην Ε.Ε. παρουσιάστηκε το θέμα της κυκλικής οικονομίας σε μία συνάντηση που είχε γίνει στη Χάγη, που ήταν ένα από τα ζητήματα τότε σε σχέση με την ενέργεια και ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα. Το 2017 ορίστηκε από την Ε.Ε. έτος κυκλικής οικονομίας και με βάση πρόσφατη μελέτη υπολογίζεται ότι με την κυκλική οικονομία η Ε.Ε. μπορεί να εξοικονομήσει από 340 μέχρι 630 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ενώ το πακέτο κυκλικής οικονομίας έχει ύψος 6,1 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και μπορεί να δημιουργήσει η κυκλική οικονομία σε επίπεδο Ε.Ε. γύρω στα 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Αυτό έχει να κάνει και με εμάς, έχει να κάνει με τη χώρα μας και πραγματικά είναι σημαντικό ότι έχουν ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες.

Αναφέρθηκαν πολλά θέματα και για το βιοαέριο ουσιαστικά που πρέπει να προχωρήσει και σαν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά αναφέρθηκαν πάρα πολλά ζητήματα και για το οργανικό υπόλειμμα. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Υπουργό, πόσοι δήμοι, γιατί αναφέρθηκε πριν ότι κάποιοι δήμοι, όχι όλοι, έχουν προχωρήσει στην κομποστοποίηση;

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντική η πρωτοβουλία που παίρνεται από το δημόσιο και από συναφή Υπουργεία. Εδώ να σημειώσω ότι και η Ελληνική Αστυνομία μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων έχουν κάνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα γίνεται σε χώρους συνάθροισης της Ελληνικής Αστυνομίας με πολύ προσωπικό.

Το ίδιο πρέπει να προχωρήσει σε όλο το δημόσιο τομέα και πιστεύω ότι είναι και ένα αντικείμενο και αυτής της Διυπουργικής, γι’ αυτό συμμετέχουν τόσα Υπουργεία, είτε πρόκειται για στρατόπεδα (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) που προχωρούν προγράμματα, είτε πρόκειται για προγράμματα στα σχολεία, Υπουργείο Παιδείας, είτε πρόκειται για νοσοκομεία, στην Υγεία κ.λπ.. Άρα, λοιπόν, έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Είναι θετικό, ότι ξεκινά αυτή η διαδικασία.

Θα ήθελα κλείνοντας να πω, κυρία Πρόεδρε, ότι από την επόμενη Σύνοδο ένα θέμα που πρέπει εκτενώς να συζητήσουμε, και υπάρχουν προτάσεις, είναι το ζήτημα του Πράσινου Κοινοβουλίου, τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο χώρο, στον οποίο βρισκόμαστε και να γίνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα από τα λίγα Πράσινα Κοινοβούλια που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: