Χαιρετισμός της Χαράς Καφαντάρη προς τον Υπουργό Γεωργίας της Ινδίας, κ. Gajendra Singh Shekhawat.

Χαιρετισμός της Χ. Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προς τον Υπουργό Γεωργίας της Ινδίας, κ. Gajendra Singh Shekhawat, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα «Ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σύμφωνα με το άρθρο 36§5 του Κ.τ.Β., σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας στον αγροτικό τομέα». (18.04.2018)

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας. Έχουμε την τιμή σήμερα να υποδεχτούμε τον Ινδό Υπουργό Γεωργίας, καθώς και αντιπροσωπεία από τη Πρεσβεία της Ινδίας, τον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του και το λαό του στην επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Καλωσήρθατε. Οι λαοί μας, λαοί με αρχαία ιστορία και οι δύο, έχουν κοινές επαφές από τα αρχαία χρόνια, από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε το Βασιλιά Πώρο. Οι σχέσεις συνεχίστηκαν ακόμα και τον 19ο αιώνα επί της Βρετανικής αποικιοκρατικής αυτοκρατορίας όταν ελληνικοί εμπορικοί οίκοι είχαν υποκαταστήματα στην Βομβάη, όπου σημαντικοί Έλληνες των γραμμάτων, όπως ο Αργύρης Εφταλιώτης, ο Αλέξανδρος Πάλλης, εργάζονταν. Ανάμνηση των σχέσεων αυτών είναι και σήμερα μεγάλη ινδική εταιρεία στον τομέα των αγροχημικών και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σήμερα, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές και παρουσιάζουν διαχρονικά σταθερή πρόοδο.  Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω τη σταθερή και συνεπή θέση και υποστήριξη της Ινδίας στην κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα.

Οι οικονομικές σχέσεις εξελίσσονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης. Μεγάλη ώθηση στη βελτίωση εμπορικών σχέσεων μπορεί να δώσει η αποδοχή  εκ μέρους της Ινδίας της πρότασης να αναδειχθεί ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019.

Πέρα από αυτό υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης δυναμικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως στους τομείς τουρισμού, ναυτιλίας, ενέργειας, βιομηχανίας, γεωργίας, τυποποίησης και πιστοποίησης κατασκευών υποδομών με την υπογραφή συμφωνιών ή την υλοποίηση των αντίστοιχων μνημονίων συνεργασίας.

Η Ελληνοινδική οικονομική συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί και να μειώσει το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο σε βάρος της Ελλάδας με τη δραστηριοποίηση ινδικών και ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την επενδυτική δραστηριότητα σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος, όπως οι κατασκευές, έργα υποδομών και οικιστικών προγραμμάτων μέσω δημόσιων διαγωνισμών, ΑΠΕ, στη βάση των προτεραιοτήτων του 12ου 5ετούς προγράμματος της Ινδίας στον τομέα ενέργειας, στα τρόφιμα και ποτά μέσα στο πνεύμα ιδιαίτερης σημασίας  στην προστασία των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. και Ινδίας. Συνεργασία και στον τουρισμό με την ανάδειξη τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας με πλούσιο ιστορικό πολιτιστικό περιεχόμενο και υποδομές.

Για άλλη μία φορά, κ. Υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στην Βουλή των Ελλήνων, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είστε εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: