Έξυπνη και καθαρή ενέργεια για όλους

Tοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά την συνεδρίαση της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση για την Εθνική Επιτροπή Ενέργειας και Κλίματος. (27.02.2018)

 

ΧΑΡΑ (ΧΑΡΟΥΛΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Ευχαριστούμε πολύ για την πλήρη ενημέρωση που είχαμε και από τους τρεις προσκεκλημένους στην Επιτροπή μας. Εγώ ξεκινώ λέγοντας ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι ένα, κυριολεκτικά, εθνικό ζήτημα. Είναι ένα εθνικό ζήτημα, στις σημερινές συνθήκες, περισσότερο από άλλες φορές. Πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει βέβαια, ήδη ξεκινάει η μελέτη, ο σχεδιασμός και όλα αυτά, ευρεία διαβούλευση με την κοινωνία. Για μένα, αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά βέβαια και νομοθετικά, μέσα στο Κοινοβούλιο θα γίνει, πιστεύω, μια σοβαρή συζήτηση.

Είναι εθνικό θέμα, γιατί αυτό το οποίο είναι ζητούμενο σήμερα, είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Τονίζω την λέξη επάρκεια, όχι αυτάρκεια. Επάρκεια της χώρας, σε ένα ενοποιημένο, απελευθερωμένο περιβάλλον ηλεκτρικής ενεργείας, μέσα στην Ε.Ε.. Αυτό λοιπόν, για μένα, είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Θα έλεγα επίσης, ότι όπως το αναλύσανε και οι προσκεκλημένοι, το πολύ βασικό και το κύριο σύνθημα της Ε.Ε. και αυτό το είχα παρακολουθήσει όταν συμμετείχα σε μια συνάντηση στη Χάγη, πριν από δύο χρόνια, από τον κ. Κανιέτε, που συμπυκνώνει πραγματικά την πολιτική της Ε.Ε. για την ενέργεια. Έξυπνη, καθαρή ενέργεια για όλους. Αυτό, περιλαμβάνει μέσα, καθαρή ενέργεια, οι κλιματικοί στόχοι, για όλους. Δηλαδή, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Καθαρή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνη, η χρήση των έξυπνων μετρητών και όλα αυτά.

Πραγματικά, ένας στόχος σημαντικός, ο οποίος μπαίνει αυτή τη στιγμή, είναι η σταδιακή απεξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα. Μιλάω για σταδιακή, γιατί πάντα θα χρειάζεται μια ενέργεια βάσης, όπως το λέμε, και η προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών είναι ένας σοβαρός στόχος. Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει και τους στόχους για το κλίμα, σε σχέση με εκπομπές και όλα αυτά, που ανέφερε και η κυρία Μπατμάνογλου και ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Βερροιόπουλος, λόγω και της κρίσης, η κατανάλωση ενέργειας έχει πέσει, δεν πρέπει να αφήνουμε, αυτόν το συγκεκριμένο στόχο, μόνο σε αυτόν το λόγο. Χρειάζονται εφαρμοσμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων, όχι μόνο σαν στόχων, αλλά και για την επιβίωση. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και ανάγκη ανάσχεσής της.

Θα έλεγα επίσης, ότι ένα σημαντικό κομμάτι, και έχουν γίνει βήματα και νομοθετικά, τώρα αυτό που απομένει είναι και οι πράξεις, είναι το κομμάτι των μεταφορών. Μεγάλη η κατανάλωση ενέργειας και τα ζητήματα των βιοκαυσίμων και όλα αυτά.

Είχαμε ψηφίσει πέρυσι και ένα συγκεκριμένο νόμο από το Υπουργείο Υποδομών, για τις θέσεις εφοδιασμού βιοκαυσίμων και όλα αυτά.

Άρα, χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και σε αυτό, παράλληλα, βέβαια, με τα κτίρια και πλήρη εφαρμογή των νόμων, οι οποίοι υπάρχουν από την ενσωμάτωση της 31 οδηγίας το 2013 και ο τελευταίος νόμος, νομίζω ήταν η οδηγία «24», αν δεν κάνω λάθος, που αναφέρθηκε και ο νόμος που αφορά και την εταιρική ευθύνη στο κομμάτι αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας.

Εγώ θα ήθελα δύο ερωτήσεις να κάνω. Πρώτον, επειδή αναφέρθηκε εδώ νομίζω από τον κ. Κίλια για το ΚΕΝΑΚ και από το 2013,  θα ήθελα να κάνω κάτι πιο συγκεκριμένο. Διάβασα σήμερα 8 Μάρτη θα βγει προκήρυξη για το «Εξοικονομώ».

Έχει γίνει ο καινούργιος ΚΕΝΑΚ; Κάτι παραπάνω σε αυτό.

Επειδή αναφερθήκατε σε ένα νόμο του 2013, για αυτό το λέω, γιατί ήταν και μια προϋπόθεση για να βγει το «Εξοικονομώ», γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει και το νέο ΚΕΝΑΚ. Ένα αυτό.

Και το δεύτερο, αναφέρθηκε νομίζω πάλι από τον κ. Κίλια, η «εξερεύνηση γεωθερμικών πεδίων».

Δηλαδή, πέραν των γνωστών γεωθερμικών πεδίων υπάρχει κάποιο πρόγραμμα από ΕΣΠΑ, δεν ξέρω από τι, που αφορά εξερεύνηση και νέων;

Έτσι έχουμε τα τέσσερα πέντε μεγάλα γεωθερμικά, έχουμε και άλλα επιμέρους στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει επιπλέον σε σχέση με την εξερεύνηση γεωθερμικών πεδίων;

Ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: