Οφείλει η Επιτροπή Περιβάλλοντος να συζητήσει το θέμα της πολιτικής προστασίας και των τεχνολογικών ατυχημάτων

Tοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά την συνεδρίαση της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: τον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής (14.02.2018).

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

«Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις που ακούστηκαν και από την Πρόεδρο και από τους συναδέλφους μέχρι στιγμής.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Επιτροπή μας έχει μια ιδιαιτερότητα. Προτείνει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί  την νομοθετική εξουσία για μια σειρά ζητήματα, τα οποία μετά βέβαια οφείλει η όποια εκτελεστική εξουσία να λάβει σοβαρά υπόψη. Με άλλα λόγια οι προτάσεις και επισημάνεις της διακομματικής αυτής Επιτροπής  υποχρεωτικά  λαμβάνονται  υπόψη και στη νομοθέτηση και στην εκτέλεση. Άκουσα π.χ. για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα το συζητήσουμε, για το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ οπότε εκεί μπορούμε όλα αυτά τα ζητήματα και κάποια ακόμη που ενδεχομένως  θα επισημανθούν, να εκτιμήσουμε και να συζητήσουμε εκτενώς στην Επιτροπή, να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Θα έλεγα, ότι στην καινούργια περίοδο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που ξεκινάει από σήμερα, μ’ ένα προγραμματισμό να βάλουμε και κάποια νέα θέματα. Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν θέματα και με τη δασική πολιτική και όλα όσα ακούστηκαν σχετικά με τις πυρκαγιές. Εκτιμώ ότι αυτά λίγο-πολύ τα έχουμε συζητήσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η Επιτροπή στη νέα της θητεία πρέπει να βάλει νέα ζητήματα. Συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε το θέμα του δομημένου περιβάλλοντος. Πρέπει να δούμε πώς σχεδιάζουμε τις πόλεις στις νέες συνθήκες και όταν λέω νέες συνθήκες θεωρώ πρώτα και κύρια την κλιματική αλλαγή που είναι μια πραγματικότητα και έχει επιπτώσεις σε μια σειρά τομείς. Ο παλιός σχεδιασμός ή η έλλειψη σχεδιασμού επί δεκαετίες, των οποίων γνωρίζουμε τα αποτελέσματα   και μάλιστα πρόσφατα τα είδαμε και στη Μάνδρα, όπως και ο τρόπος που σχεδιάστηκαν οι πόλεις, με όλες τις παθογένειες δεκαετιών, πρέπει να αλλάξει.

Από αυτή την Επιτροπή  να βγει μια πρόταση για την πόλη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Θέλουμε έξυπνες πόλεις, χρήση νέων τεχνολογιών δεδομένης της ανάγκης ύπαρξης πολεοδομικού σχεδιασμού και με βάση και το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο. Από εδώ και πέρα στο σχεδιασμό των πόλεων θα ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες.

Το δεύτερο θέμα, που πιστεύω πως πρέπει να δούμε σε αυτή την Επιτροπή είναι το θέμα της πολιτικής προστασίας, της λειτουργίας της και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στις νέες συνθήκες. Να εξετάσουμε τη δομή της πολιτικής προστασίας, τι αρμοδιότητες έχει, πώς γίνεται ο συντονισμός, διότι και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν προβλήματα που θέλουμε να επισημανθούν.

Βέβαια, μέσα σ’ αυτό δεν βάζω μόνο τις φυσικές καταστροφές, τις συνέπειες των πλημμυρών, των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά βάζω και θέματα σεισμών, αντισεισμικής προστασίας, της δράσης σε περίπτωση που γίνεται ένας σεισμός, τι σχεδιασμός υπάρχει στις πόλεις, ποιος είναι υπεύθυνος. Όλα αυτά, νομίζω ότι έχουν αναδειχθεί με γεγονότα τον τελευταίο χρόνο και πρέπει τώρα να τα εξειδικεύσουμε στην Επιτροπή με συγκεκριμένες προτάσεις.

Με το περιβάλλον και την υγεία έχουμε ασχοληθεί εδώ και σε άλλες συνεδριάσεις εντούτοις μπορούμε να τα επαναξιολογήσουμε σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, με το θόρυβο, με τα ζητήματα της διατροφής. Να εκτιμήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία δεομένου ότι υπάρχουν πολλά θέματα σε σχέση με την υγεία, με τη διατροφή, με τις ενδοκρινικές διαταραχές κ.λπ..

Τρίτον, η Επιτροπή μας θα πρέπει, επίσης, να ασχοληθεί και με τα θέματα που αφορούν τα τεχνολογικά ατυχήματα. Εννοώ την οδηγία SEVESO III και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο από τα μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα, τεχνολογικές και NATEC, Natural Technology Catastrophes. Για παράδειγμα, τι γίνεται αν έχουμε ένα τεχνολογικό ατύχημα, ένα βιομηχανικό ατύχημα, εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής, σε εγκαταστάσεις πετρελαίου ή σε εγκαταστάσεις αερίου. Δηλαδή, σ’ αυτή τη θητεία της Επιτροπής πρέπει να ακουμπήσουμε και να συζητήσουμε το κομμάτι των τεχνολογικών καταστροφών, διότι είναι σοβαρό. Υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να μάθουμε και να δούμε αν χρειάζεται να προτείνουμε κάτι επιπλέον.

Κλείνοντας, θα συμφωνήσω με αυτό που ακούστηκε για τη θαλάσσια χωροταξία. Είναι ένα ζήτημα  που πρέπει να δούμε και απ’ ό,τι νομίζω επίκειται νομοθέτηση και γι’ αυτό.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: