Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή Δημοκρατία – Συνέργειες

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα 17.01.2018, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις».

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

\Συζητάμε ένα νομοσχέδιο – τομή, όπως χαρακτηρίστηκε, που η ελληνική κοινωνία το περίμενε πάρα πολύ καιρό. Θα έλεγα ότι έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί από καιρό. Εν τούτοις, βλέπουμε και θα αναγκαστώ κι εγώ να πω μερικά πράγματα και να απαντήσω σε κάποια ζητήματα, τα οποία ακούστηκαν, εδώ, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, η οποία αντί να μιλήσει ουσιαστικά γι’ αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο κρίνει ότι έχει θετικές διατάξεις, έδωσε άλλες διαστάσεις στη σημερινή συζήτηση.

Βέβαια, κατανοώ και την αγωνία και την ανησυχία της Αντιπολίτευσης και δη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί και η αξιολόγηση έκλεισε και η πορεία της χώρας μας και η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Έχουμε πολύ δρόμο βέβαια μπροστά μας.

Όμως, αυτό δεν είναι μια εκτίμηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια εκτίμηση που κάνουν οι ίδιες οι αγορές και οι αγορές δίνουν την απάντηση και με τα επιτόκια των ομολόγων και με μια σειρά από οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι το 2017 έκλεισε με 4 δισεκατομμύρια ξένες επενδύσεις. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την αύξηση των εξαγωγών, τον δείκτη οικονομικού κλίματος, που είναι ο υψηλότερος της τριετίας, το πρώτο εντεκάμηνο και τη μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο.

Ενοχλείται, λοιπόν, η Αντιπολίτευση. Κι εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και για τα ΕΣΠΑ και για το πακέτο Γιούνκερ, όμως δεν θέλω να πω περισσότερα, γιατί σέβομαι τον χρόνο. Θα έλεγα, όμως, ότι λόγω της αμηχανίας της αυτής επαναφέρονται από την Αντιπολίτευση και δη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση τα ίδια και τα ίδια, που έχουν απαντηθεί και στις Επιτροπές και στις Ολομέλειες.

Για τη ΔΕΗ εγώ θα βάλω ένα ερώτημα. Έχουμε δεσμευθεί -και το γνωρίζετε καλά- και ως Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να κάνουμε μια ειδική συνεδρίαση. Έχει δεχθεί και ο Υπουργός. Το είπε μάλιστα και σήμερα. Εγώ ένα ερώτημα θα βάλω, επειδή επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια: Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Το δεχόμαστε; Συμφωνούμε; Πρέπει να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές στον ενεργειακό τομέα, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό; Τέλος πάντων, για το 40% των λιγνιτών, που το ακούσαμε πάλι σήμερα κλπ, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι. Μάλιστα, μιλάει για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Τα έχουμε πει. Δεν θα απαντήσω σε άλλα. Θα τα πούμε στην αρμόδια Επιτροπή.

Ακούσαμε, επίσης, σήμερα να λέγεται «Τι κάνατε για την κλιματική αλλαγή; Τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση;» Εγώ ένα πράγμα θα πω: Σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Γιατί τόσα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τους προηγούμενους Υπουργούς, ας πούμε, δεν είχε γίνει;

Βέβαια ο  κ. Μανιάτης, που τυχαίνει να είναι παρών, αναγνώρισε -χωρίς να το θέλει; δεν ξέρω, και αυτό δείχνει το επικοινωνιακό των τοποθετήσεων από την Αντιπολίτευση- ότι το 2014 ήμασταν σε δυσμενέστερες δημοσιονομικές συνθήκες. Δηλαδή η χώρα μας όντως πηγαίνει μπροστά.

Για το νομοσχέδιο, το οποίο συζητάμε, η μεγάλη διαβούλευση τελείωσε νομίζω το καλοκαίρι και έγινε μεγάλη και σοβαρή συζήτηση με φορείς, ΜΚΟ, εκπροσώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Πραγματικά, η αποδοχή ήταν μεγάλη και από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και από την Αυτοδιοίκηση. Προτάσεις υπήρχαν, διορθώσεις υπήρχαν, γιατί η Κυβέρνηση ακούει. Και από την άλλη μεριά, το ΚΑΠΕ μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ετοιμάζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Γνωρίζω ότι μια σειρά από επιχειρήσεις και στον ξενοδοχειακό τομέα περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για να προχωρήσουν σε Ενεργειακές Κοινότητες, ενώ επίσης γνωρίζω –διάβασα, για να είμαι ειλικρινής- ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πήρε και απόφαση για Ενεργειακή Κοινότητα στο επίπεδο της Περιφέρειας.

Δεν θα πω περισσότερα. Το γνωρίζουμε και ακούστηκε ότι η Ευρώπη προηγείται πολύ σ’ αυτόν τον τομέα. Εννοώ χρονικά. Δηλαδή το 2015 είχαμε ήδη δύο χιλιάδες ενεργειακούς συνεταιρισμούς. Μάλιστα και από την αρχή του προηγούμενου αιώνα συνεταιρισμοί παραγωγών υπήρχαν και στη Γερμανία κ.λπ.

Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα να νομοθετήσουμε το συγκεκριμένο. Κι ακούστηκε και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Δένδια ότι «εντάξει, αστικοί συνεταιρισμοί υπήρχαν, ένα θεσμικό πλαίσιο υπήρχε κ.λπ.». Ναι, όμως υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία θεσπίζονται με το εν λόγω σχέδιο νόμου: Πρώτον, η τοπικότητα, η ενίσχυση της τοπικότητας, η εντοπιότητα που λέμε, που υπάρχει σε συγκεκριμένα άρθρα. Και δεύτερον -και πολύ σημαντικό- θεσπίζεται το ένα μέλος-μία ψήφος, ανεξαρτήτως των συνεταιριστικών μερίδων και των μερίδων στην ενεργειακή κοινότητα που κατέχει κάποιος.

Και αυτό δείχνει το πολύ σημαντικό, τη βασική φιλοσοφία, την κατοχύρωση της ενεργειακής δημοκρατίας. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Γιατί φέρνουμε το εν λόγω σχέδιο νόμου; Είπα και πριν ότι μπορούσε να είχε γίνει και πιο γρήγορα. Οι λόγοι είναι οι εξής: Το κλίμα, η κλιματική αλλαγή, οι δεσμεύσεις της χώρας μας, η ανάγκη μετάβασης όσον αφορά το ενεργειακό τοπίο σε  άλλες μορφές πανευρωπαϊκά, η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος εις βάρος των ορυκτών καυσίμων και υπέρ της προώθησης των ΑΠΕ, οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και οι στόχοι, βέβαια, που βάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενεργειακή δημοκρατία που είπαμε πριν, η συμμετοχή τοπικών κοινωνιών με βάση ιδιαιτερότητες και η ανάγκη αποκέντρωσης της ενεργειακής παραγωγής.

Και εδώ πέρα, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό το virtual net metering, ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας, που μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες, γιατί ξέρουμε ότι όχι μόνο στη χώρα μας -που βρίσκεται ακόμα στην κρίση και είναι στην πορεία εξόδου, αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση- υπάρχει ενεργειακή φτώχεια και είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει μπει και κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Δηλαδή, Ενεργειακές Κοινότητες από δήμους, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να βοηθήσουν αδύναμες οικογένειες στην περιοχή στο κομμάτι της θέρμανσης.

Και βέβαια, το πάρα πολύ σημαντικό -που είναι και απαραίτητο σήμερα- είναι οι συνέργειες, οι συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω για το άρθρο 16 που αφορά τον μακροχρόνιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Είναι πολύ σημαντικό ότι εντός του 2018 θα ολοκληρωθεί. Άλλωστε, είμαστε δεσμευμένοι και από τον κανονισμό διακυβέρνησης Ενεργειακής Ένωσης για το συγκεκριμένο, για το εθνικό σχέδιο ενεργειακού σχεδιασμού.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η αγορά ενέργειας, οι πολιτικές ενεργειακής απόδοσης, η απανθρακοποίηση που είπαμε πριν, η καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

Χαίρομαι και πιστεύω ότι θα τηρηθεί αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός, ότι για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό θα γίνει ενδελεχής και σημαντικός διάλογος και με τους φορείς της κοινωνίας, αλλά βέβαια και μέσα στο Κοινοβούλιο, στις επιτροπές, στην Ολομέλεια, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: