Πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να μην αντιμετωπίζεται μόνο αντιπολιτευτικά

«Πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να μην αντιμετωπίζεται μόνο αντιπολιτευτικά». Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση επί της Ετήσιας Εκθέσεως (2016) της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών» (08.11.2017).

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Γενικέ, και γενικά το Υπουργείο Εσωτερικών για την ενημέρωση, την οποία μας κάνετε σήμερα στην Επιτροπή.

Συζητήθηκε εκτενέστερα το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, με το νομοσχέδιο που αφορούσε την ανακύκλωση.

Εγώ, όμως, θα συνεχίσω από εκεί που το άφησε ο κ. Μηταράκης.

Πράγματι, πρόκειται για δύο κόσμους, για δύο φιλοσοφίες, οι οποίες συγκρούονται, δύο διαφορετικές λογικές στο μείζον πολιτικό θέμα, γιατί είναι δημόσια υπόθεση το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καταρχάς, αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2015, προσπαθεί για πρώτη φορά να εναρμονίσει ουσιαστικά τις δράσεις με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008, σε σχέση με την πυραμίδα δράσεων, από την πρόληψη, από την διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική διάθεση.

Επειδή αναφέρθηκε πάρα πολύ και το θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού στην Αττική, πάλι είχε τοποθετηθεί το θέμα στην Ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή, όταν συζητούσαμε το θέμα της ανακύκλωσης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Εδώ θα ήθελα να πω, ότι με βάση αυτά τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει με αυτές τις μεγάλες μονάδες και εσπευσμένα -θα έλεγα- με μορφή ΣΔΙΤ λόγω του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί, γιατί δεν μπορείτε να μιλάτε και – επιτρέψτε μου – σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν φέρνατε από όλη την Ελλάδα σκουπίδια στην Φυλή.

Αυτό, είναι το πρώτο που έχω να πω και εάν θυμάστε καλά, ήταν από την Πελοπόννησο κ.λπ. και να λέτε, τώρα η Φυλή τι θα γίνει κ.λπ.;

Τα έργα ΣΔΙΤ και όλες αυτές οι προϋποθέσεις που υπήρχαν επί προηγούμενης διακυβέρνησης, δηλαδή, της Ν.Δ. με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., την ανακύκλωση την είχαν γύρω στο 8% και νομίζω, ότι αυτό το είχαμε επισημάνει και στην Ολομέλεια.

Επίσης, μιλούσατε ουσιαστικά για εγγυημένες ποσότητες. Το ξαναβάλατε πάλι και σήμερα. Μιλούσατε για σύμμεικτα απορρίμματα, όπου υπήρχε μια εγγυημένη ποσότητα και η καύση ως τελική επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Δηλαδή, όλα τα προηγούμενα στάδια έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα, γι’ αυτό άλλωστε υπήρχε και αυτό το χαμηλό ποσοστό της ανακύκλωσης.

Εγώ θα έρθω στο σήμερα, γιατί αυτό έχει σημασία. Αναφέρθηκε και στην Ολομέλεια και από τον αρμόδιο Υπουργό, νομίζω ότι το ανέφερα και εγώ, αλλά φραστικά δεν ήμουν πολύ σωστή, το εξής. Τα 150 εκατ., τα οποία διατέθηκαν για μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, τα 64 τοπικά σχέδια που έχουν ολοκληρωθεί από τους Δήμους και άλλα που ολοκληρώνονται. Όλα αυτά οδηγούν στο ότι αν ακολουθήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, διαλογή στην πηγή, πρόληψη, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και όλα αυτά, το υπόλειμμα προς τελική διάθεση, ας πούμε στην Φυλή μιας και την αναφέρατε, θα είναι ελάχιστο.

Άρα, το ζητούμενο σήμερα είναι να προχωρήσουν όλα τα προηγούμενα στάδια και αυτή είναι και η πρόθεση από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας, με την ενεργοποίηση και υλοποίηση των τοπικών σχεδίων στους δήμους. Άρα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει, αν τηρηθούν – και φαίνεται ότι τηρούνται – όλα τα προηγούμενα μέσω των δήμων, που πρέπει όντως όλοι να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία, ουσιαστικά να μην υπάρξει κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Επίσης, δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου ότι θα κλείσει τη Φυλή, αλλά δεσμεύτηκε σε μια διαδικασία διαχείρισης απορριμμάτων μέσω και του ΠΕΣΔΑ, που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια και βέβαια και με τα αρμόδια Υπουργεία, να μπει η διαδικασία αποφόρτισης της εν λόγω περιοχής σταδιακά και να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και η πρόταση που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε απορριφθεί στο κολέγιο των επιτρόπων σε σχέση με αυτό που έλεγε, τα σύμμεικτα απορρίμματα. Εκεί ήταν και η ουσιαστική διαφορά, σχετικά με το σύμμεικτο, που σημαίνει ελαχιστοποίηση της ανακύκλωσης και όλων των προηγούμενων σταδίων.

Άρα, είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι δημόσια υπόθεση η διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση σε βασικά ζητήματα, να μην το βλέπουμε αντιπολιτευτικά. Η κριτική θα γίνεται με προτάσεις και είναι σεβαστό. Έχουμε ένα Κοινοβούλιο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει το θεσμικό ρόλο της, αλλά στην λογική της προώθησης, υλοποίησης και εξεύρεσης λύσης, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδεκτής με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ ξανά για την ενημέρωση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: