ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΓΑΙΟΥ»
27/10/2017 Σχολιάστε
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.00 ,ξενοδ. ΑΜΑΛΙΑ,
πλ. Συντάγματος, Αθήνα,
Αγαπητές, μέλη και φίλες του συνδέσμου μας,
Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε σε διάλεξη, που οργανώνουμε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων μας, αφιερωμένων σε διάφορες θεματικές ενότητες, τις οποίες συνεχίζουμε με συνέπεια, για τα μέλη μας και τις φίλες-φίλους του συνδέσμου.
Έχουμε λοιπόν την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδεχθούμε την ερχόμενη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου (στις 6 το απόγευμα) μια καταξιωμένη Αρχαιολόγο-Ιστορικό, την Ελένη Παπαβασιλείου, σε μια διάλεξη αφιερωμένη στην ιστορική πορεία και διαδρομή των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα του Καστελλόριζου.
Συγκεκριμένα, η Ελένη Παπαβασιλείου στη διάλεξη, που θα προσφέρει στο Σύνδεσμό μας, θα αναπτύξει το θέμα:
Η ιστορική πορεία του Καστελλορίζου ανά τους αιώνες: το μεγαλείο ενός μικρού νησιού στην άκρη του Αιγαίου
Σας καλούμε λοιπόν την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και ώρα 18.00, στην ιδιαίτερα τιμητική για την οργάνωση μας πρωτοβουλία. Η εκδήλωση – διάλεξη θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ, πλ. Συντάγματος, Αθήνα.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Έχουμε την πεποίθηση ότι με την επιλογή μας αυτή συμβάλλουμε στην προώθηση της ιστορικής γνώσης και αυτοσυνειδησίας, στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της συλλογικής μας βούλησης για τη δράση μας σε ένα κόσμο που συνταράσσεται από βία, ανισότητα και πολλαπλή κρίση.
Είμαστε ενεργές και αλληλέγγυες για την προάσπιση και την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, τις αξίες της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού.
Είμαστε βέβαιες ότι θα αγκαλιάσετε και πάλι αυτή μας την πρωτοβουλία.
Σας περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά
ΓΙΑ ΤΟ ΔΓ ΠΣΓ
Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Ζέττα Μ.Μακρή Έφη Μπέκου
Συνημμένο παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας
Η Eλένη Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Kαρδίτσα. Είναι Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φθηνών. Απέκτησε τον τίτλο των μεταπτυχιακών σπουδών από το τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μετά την επιτυχία της σε ειδικό διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, διορίστηκε το 1982 στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ρόδο, όπου συνεχίζει να εργάζεται.
Kατά την διάρκεια της θητείας της στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ασχολήθηκε:
-με ανασκαφική έρευνα στη Μεσαιωνική πόλη και την ύπαιθρο της Ρόδου, στην Κάλυμνο, την Κω και την Κάρπαθο.
-με οικοδομικό έλεγχο των οικισμών Σύμης, Πάτμου και Μεσαιωνικής πόλης
-με την καταγραφή μνημείων στη Ρόδο, Tήλο, Kάρπαθο, Kάσο, Kαστελλόριζο
-με την οργάνωση εκθέσεων στα Αρχαιολογικά Μουσεία Σύμης, Καρπάθου, Νισύρου, Καστελλορίζου, καθώς και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και την Παναγία του Κάστρου στη Ρόδο.
Διετέλεσε επιβλέπουσα εκ μέρους της Εφορείας σε ανασκαφικές έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κω, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και του Καναδικού Ινστιτούτου στην Κάρπαθο. Συμμετέχει στο πρόγραμμα της Aκαδημίας Aθηνών σε συνεργασία με το Kέντρο έρευνας της Bυζαντινής και Mεταβυζαντινής τέχνης για το Corpus των Bυζαντινών τοιχογραφιών Tήλου. Επίσης, είναι μέλος σε συμβούλια και επιτροπές στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων. Λαμβάνει μέρος σε αρχαιολογικά συνέδρια και ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων που σχετίζονται κυρίως με την παλαιοχριστιανική περίοδο και ειδικότερα τη γλυπτική που αποτελεί και το θέμα της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής της.