Η πατρίδα μας σταδιακά επανέρχεται σε φάση «κανονικότητας»

Αναδημοσίευση συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθήνας, Χαρά Καφαντάρη, στον Αντώνη Δεωνά για λογαριασμό του ειδησεογραφικού Portal  «www.pitsounicity.gr».

Η κ. Καφαντάρη ρωτήθηκε για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και επίσης για φλέγοντα ζητήματα της Δυτικής Αθήνας, όπως είναι αυτό των απορριμμάτων.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Α.Δ: Κυρία Καφαντάρη, είστε μέλος της κυβέρνησης. Ικανοποιημένη για τους μέχρι τώρα χειρισμούς σε θέματα που έχουν σχέση με την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών; Κάτι που έχει τεθεί και επανειλημμένος στις συνεδριάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χ.Κ: Η πατρίδα μας σταδιακά επανέρχεται σε φάση «κανονικότητας» . Αυτό φαίνεται από τη στάση των αγορών μετά το κλείσιμο της β αξιολόγησης ,την έξοδο στις αγορές,τοέντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ,που τελευταία εμφανίζεται  και από ξένους επενδυτές. Καιρός πλέον να ασχοληθούμε έντονα με την καθημερινότητα  του πολίτη. Τι σημαίνει αυτό? Παιδεία, Υγεία ,Εργασία., αναδιάρθρωση του Δημοσίου και πάταξη της γραφειοκρατίας. Ηδη έχουν γίνει σοβαρά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Οι ανασφάλιστοι έχουν πλέον πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, ενώ η πρωτοβάθμια Υγεία αναβαθμίζεται και με τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας), που πρόσφατα νομοθετήθηκαν. Τα σχολεία ανοίγουν με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και με βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία. Η Ανεργία πέφτει σταθερά, ήδη είναι στο 21,2% από 27% περίπου, που παρελήφθη το 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οσον αφορά δε το Δημόσιο,  ο εκσυγχρονισμός και οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ,ώστε να έχουμε ένα Δημόσιο φιλικό στον πολίτη, χωρίς κομματισμό και γραφειοκρατία. Εχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας, και οι προσπάθειες σε όλους τους τομείς πρέπει να ενταθούν. Δεν πανηγυρίζουμε για τις επιτυχίες της κυβέρνησης  και τη  διεθνή αναβάθμιση της χώρας,έχουμε πολλά προβλήματα ακόμη να λύσουμε.

Α.Δ: Πιστεύεται ότι η επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων, έχει τύχη στην χώρα μας; Και επίσης, κατά πόσο είναι θωρακισμένη η δημοκρατία μας να το αντικρούσει αυτό; Διαβάσαμε σε μια συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα, που κατηγορεί, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι επιδίδονται σκόπιμα σε μια διαμάχη με εμφυλιοπολεμικούς όρους για να αποφύγουν την πολιτική αντιπαράθεση για κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Πάνω σ’ αυτό τι έχετε να πείτε;

Χ.Κ: Η ΝΔ έχει χάσει το αφήγημά της  καταστροφολογίας. Η Κυβέρνηση δεν είναι μια “αριστερή παρένθεση”. Η β αξιολόγηση έκλεισε.Οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν τη χώρα. Η ανάσυρση από το παρελθόν θεωριών περί των δύο άκρων, η προσπάθεια δημιουργίας εμφυλιοπολεμικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, δείχνει την έλλειψη επιχειρημάτων και θέσεων της ΝΔ. για τα μεγάλα ζητήματα. Ο λαός όμως έχει άλλα προβλήματα ,που ζητούν λύση και γυρίζει την πλάτη στα εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα .Αλλωστε  η Δημοκρατία μας, ειδικά μετά την Μεταπολίτευση είναι ισχυρή και έχει προ πολλού λύσει αυτά τα ζητήματα.

Α.Δ: Ο εμπορικός κόσμος στη χώρα μας είναι σε απόγνωση. Η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη. Βλέπεται κάποιο φως στο τούνελ; Πιστεύτε ότι θα μπει φρένο σ΄αυτό τον κατήφορο και ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο;

Χ.Κ: Η κατάστση στην αγορά δεν είναι η καλύτερη. Ο εμπορικός κόσμος έχει χτυπηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές και την πτώση της κατανάλωσης, που αυτές συνεπάγονται.Οι ΜΜΕ πλήρωσαν βαρύ τίμημα από το 2010. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας (πάνω από το 90% των επιχειρήσεων είναι οι  ΜΜΕ),αποτελεί  προτεραιότητα η στήριξή τους. Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η ρύθμιση των χρεών τους , η απλοποίηση των διαδικασιών  αδειοδότησης, αλλά και η φιλοσοφία των ΕΣΠΑ , που εστιάζουν στις ΜΜΕ δείχνουν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το χώρο. Οφείλω όμως να αναφέρω την πρόσφατη έρευνα της ΓΕΣΕΒΕ ,όπου αναφέρεται ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για ανάκαμψη το α 7μηνο του 2017.Βέβαια τα προβλήματά τους παραμένουν ,με κύριο τον ακατάσχετο λογαριασμό, που ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να το διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε «υπό επιτροπεία» μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και αγωνιζόμαστε να βγούμε.

Α.Δ: Είστε και Γεωλόγος, ενώ έχουμε παρατηρήσει ότι ασχολείστε ζωηρά και με το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση, η είμαστε ακόμα μακριά; Φέτος το καλοκαίρι, βιώσαμε πάλι τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Αποδείχθηκε, ότι οι πυρκαγιές στα δάση, δεν έχουν χρώμα ούτε κόμμα. Τι φταίει τελικά; Αυτό δεν πρέπει να σταματήσει κάποτε;

Χ.Κ: Πράγματι η πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η διεθνής κοινότητα, υπό τον ΟΗΕ,  προσπαθεί  να αντιμετωπίσει. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν σαν αποτέλεσμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που βιώνουμε τελευταία (ΗΠΑ,  γαλλικές Αντίλλες) Οι δασικές πυρκαγιές εντείνονται και από την Κλιματική Αλλαγή. Ολο και περισσότερο όμως ο κόσμος συνειδητοποιεί τον περιβαλλοντικό κίνδυνο. Χρειάζεται  ένταση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τα σχολεία και γενικότερα ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.Οι δασικές πυρκαγιές που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι ήταν πράγματι έντονες  και οφείλονταν σε πολλές  αιτίες, όπως εμπρησμοί,  για μετατροπή δασικών εκτάσεων σε βοσκοτόπους, επιδίωξη οικοπεδοποίησης, αδιαφορία μέρους της ΤΑ  για έργα πρόληψης, καθαρισμούς  και συλλογή απορριμμάτων . Η Πολιτεία  έκανε το έργο της και η Πυροσβεστική  με αυτοθυσία  έκανε το καθήκον της, μετρώντας ακόμη και απώλειες.

Α.Δ: Ακούγεται έντονα από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι το επόμενο μεγάλο θέμα που θα καλεστεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι το θέμα των απορριμμάτων. Νομίζεται, από αυτά που γνωρίζεται, ότι εκεί πάνε καλά τα πράγματα; Ποια είναι η άποψη σας; Συμφωνείτε στο να σηκώσει η Δυτική Αττική στις πλάτες της, για άλλη μια φορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι έχουν προταθεί για να γίνουν ΧΥΤΥ τα περισσότερα ανενεργά λατομεία που βρίσκονται εκεί;

Χ.Κ: Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μείζον θέμα με διαστάσεις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές.Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης  της χώρας  προχώρησε στον εθνικό σχεδιασμό. Εκπονήθηκε ο ΕΣΔΑ και  σταδιακά οι Περιφερειακοί σχεδιασμοί, ενώ αντιμετωπίζεται  για πρώτη φορά το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων. Ζητούμενο η μείωση των απορριμμάτων ,η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, σύμφωνα με την ευρωπαική οδηγία. Αμεσα πρόκειται να  εισαχθεί στη Βουλή   νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση, που με συγκεκριμένα μέτρα θα οδηγήσει  σε μείωση απορριμμάτων  προς τελική διάθεση.  Με την ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού  θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων  και θα είναι τέτοιος, ώστε να μην επιβαρύνεται  στο Μέλλον καμία περιοχή και ειδικότερα η  “πολύπαθη” Δ. Αττική – Αθήνα. Προυπόθεση βέβαια είναι να προχωρήσει αυτός ο σύγχρονος ορθολογικός σχεδιασμός διαχείρισης   απορριμμάτων και να μη διολισθήσουμε   σε λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος, όπως ο αντιδεοντολογικός και αντιπεριβαλλοντικός σχεδιασμός καύσης συμ μεικτων  απορριμμάτων.

Α.Δ: Το νέο νομοσχέδιο με την απλή αναλογική για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που φέρνει η Κυβέρνηση προς ψήφιση, θα βοηθήσει τους Δήμους; Και αν ναι, πως θα ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες από αυτή την αλλαγή;

Χ.Κ: Πέραν της Δημοκρατίας, διότι η Απλή Αναλογική  σε όλα τα επίπεδα είναι θέμα εμβάθυνσης της ίδιας  της  Δημοκρατίας,  δημιουργούνται προυποθέσεις  ευρύτερων συναινέσεων. Και η συναίνεση σε τοπικό επίπεδο είναι άκρως απαραίτητη σήμερα. Αυξάνει  το ενδιαφέρον των πολιτών  για τα κοινά και τη λαική συμμετοχή , γεγονός απαραίτητο τη σημερινή εποχή.

Α.Δ: Στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, θα είστε πάλι υποψήφια στη Β΄ Αθήνας; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε..

Χ.Κ: Το ενδιαφέρον μου για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών της Β Αθήνας και ειδικότερα της Δυτικής, νομίζω  ότι το έχω δείξει τα πέντε χρόνια που είμαι  εκλεγμένη βουλευτής της Αριστεράς  και από τη θέση της Αντιπολίτευσης και από τη θέση της Συμπολίτευσης.Οπως γνωρίζετε όμως, στην Αριστερά οι υποψηφιότητες ορίζονται συλλογικά και από τα όργανα του κόμματος με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι “κληρονομικώ δικαιώματι”.

Α.Δ: Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε..

Χ.Κ : Ευχαριστώ και εγώ

*Η Χαρά Καφαντάρη, είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας και Πρόεδρος διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

 

Πηγή: http://www.pitsounicity.gr/politiki/12664-i-patrida-mas-stadiaka-epanerxetai-se-fasi-kanonikotitas-synentefksi-tis-xaras-kafantari-sto-www-pitsounicity-gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: