Ανασύσταση του ΙΓΜΕ

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα 04.07.2017, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας – Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των Κρατών Μελών της, αφενός και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου».

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Καλησπέρα και από εμένα.

Πραγματικά θεωρώ θετικό ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει υπέρ της τροπολογίας για το ΙΓΜΕ. Θα ήθελα, όμως, να πω δύο, τρία πραγματάκια.

Είπε ο κ. Κεγκέρογλου -και σωστά- ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Επειδή εγώ βρίσκομαι σε αυτή την Αίθουσα από το 2012, το θέμα του ΙΓΜΕ είχε απασχολήσει πάρα πολλές φορές εδώ το Κοινοβούλιο. Ετοιμαζόντουσαν τροπολογίες, οι οποίες δεν γινόντουσαν δεκτές και πάλι το θέμα παρέμενε.

Εγώ εκτιμώ αυτή τη στιγμή ότι η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος Υπουργός, ουσιαστικά έχει να λύσει ζητήματα του παρελθόντος, τα οποία δεν είναι καινούργια. Και η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας είναι μια αρχή πραγματικά για να λυθεί αυτό το ζήτημα, με δεδομένη τη βούληση της Κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και πριν από τον κύριο Υπουργό, ότι πρέπει να υπάρχει το ΙΓΜΕ.

Όπως και όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη, δεν μπορεί να μην έχουμε ένα ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών, το οποίο, σημειωτέον, έχει εξήντα πέντε χρόνια ιστορίας. Ξεκίνησε από το ΙΕΥ, Ινστιτούτο Ερευνών Υπεδάφους, έγινε ΕΘΙΓΜΕ και κατέληξε μετά στο ΙΓΜΕ.

Θα ήθελα, όμως, πάλι να θυμίσω κάποια πράγματα, γιατί πιστεύω ότι σε αυτή τη διετία έγιναν αρκετά ζητήματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Πρώτα απ’ όλα, με τον ν. 4024/2011 και με την υπουργική απόφαση 25200/2011 πάλι -αν θυμόμαστε ποιοι ήταν τότε κυβέρνηση- ουσιαστικά το ΙΓΜΕ συγχωνεύτηκε με το ΕΚΠΑ στο ΕΚΒΑ. Από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης από το 2015 είναι ουσιαστικά να απεξαρτηθεί το ΙΓΜΕ και πραγματικά να είναι αυτόνομο και να λειτουργεί.

Επίσης, θα ήθελα να θυμίσω την ιδιότυπη εφεδρεία στην οποία είχαν μπει επί προηγούμενης συγκυβέρνησης εκατόν τριάντα εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ. Το θέμα, όμως, είναι από εδώ και πέρα να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι πραγματικά φαίνεται και με την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας, όπως είπα και αρχικά, ότι υπάρχει βούληση να λυθεί το ζήτημα, ότι ουσιαστικά το ΙΓΜΕ πρέπει να υπάρχει, να αναβαθμιστεί, να προχωρήσουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ και στο προγραμματικό πλαίσιο, στον χρόνο 2014-2020, που έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα σχέδια και είναι πολύ σημαντικά.

Θα ήθελα να πω ότι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού του ΙΓΜΕ είναι αρκετά υψηλός. Άρα, πρέπει να τροφοδοτηθεί και με νέα άτομα και με νέους επιστήμονες.

Να πω και κάτι άλλο, το οποίο ίσως εκφεύγει και κάποιοι ίσως δεν το γνωρίζουν. Δεν είναι μόνο το αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό που έχει το Ινστιτούτο, είναι και οι τεχνίτες, οι εργατοτεχνίτες, οι εξειδικευμένοι γεωτρυπανιστές, οι οποίοι δεν κάνουν μια γεώτρηση, όπως παραδείγματος χάρη για νερό. Υπάρχει εξειδίκευση και σε αυτόν το τομέα ακόμα. Και βέβαια, υπάρχουν και τα σοβαρά και πολύ καλά εργαστήρια τα οποία έχει. Και βεβαίως, υπάρχει και η βιβλιοθήκη, η οποία πραγματικά, όσον αφορά τη γεωλογική ιστορία της χώρας μας, το υπέδαφός μας κλπ., είναι πλήρως εξοπλισμένη κι έχει πάρα πολλά στοιχεία να δώσει παραπέρα.

Να κλείσω με το ότι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σαφώς ένα Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Η Κυβέρνηση έκανε το βήμα. Γιατί, το ξαναλέω, οι προηγούμενες κυβερνήσεις που λένε «δεν προχωράτε», «θέλετε να μεταφέρετε τη λύση στο μέλλον» κλπ., ενώ υπήρχαν και οι αγώνες των εργαζομένων, υπήρχαν και κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις από εμάς που ήμασταν αντιπολίτευση τότε, δεν έκαναν κάτι.

Η Κυβέρνηση αυτή τόλμησε κι έφερε την πρώτη τροπολογία και πιστεύω ότι θα προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα για την ανασύσταση του ΙΓΜΕ σε σύγχρονες συνθήκες, γιατί είναι, όπως είπαμε και νομίζω όλοι το παραδεχθήκαμε σε αυτή την Αίθουσα, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, και για τον χρόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: