Χ. Καφαντάρη: Τουρισμός, σημαντικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

Αναδημοσίευση άρθρου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Κυριακάτικη εφημερίδα «KONTRANEWS» της 14/5/2017.

Ο τουρισμός ενώνει. Είναι τρόπος προσέγγισης των λαών, των πολιτισμών, των αντιλήψεων, των νοοτροπιών, πέρα, βέβαια, από οικονομικά οφέλη και τις εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται παράλληλα.

Ο τουρισμός συνεισφέρει στην κατανόηση μεταξύ των λαών, προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, παράλληλα όμως ενισχύεται το τοπικό εμπόριο, δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Η τουριστική ανάπτυξη κάθε τόπου είναι μια μεγάλη πρόκληση, η οποία μεγεθύνεται από τις προκλήσεις που επιβάλλονται από την προϊούσα κλιματική αλλαγή. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να είναι σημαντικές, αφού παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση.Είναι σημαντικό λοιπόν να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, να αλλάξουν αρνητικές καταναλωτικές συνήθειες, ώστε να γίνει δυνατή η αναπροσαρμογή

Στην Ευρώπη οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, αποτελούν βασικό τομέα της οικονομίας. Περισσότερο από το 10% του Α.Ε.Π. της Ε.Ε., άμεσα ή έμμεσα, παράγεται από αυτόν τον τομέα, ενώ απασχολούνται, περίπου, 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε 1,8 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Ευρώπη με την υψηλή πυκνότητα και την μεγάλη ποικιλία τουριστικών αξιοθέατων, την πολιτική και την πολιτιστική της παράδοση, είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Όπως βλέπουμε, η οικονομική διάσταση του τουρισμού είναι πολύ σημαντική, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Στην χώρα μας ο τουρισμός, σήμερα, αποτελεί μία από τις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας και ένα σημαντικό ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Στην Ελλάδα οι απασχολούμενοι στον τουρισμό (μιλάμε και για ΜΜΕ του χώρου), υπολογίζονται γύρω στις 700.000

Η Ελλάδα, είναι μια χώρα με πλούσιο τουριστικό «προϊόν» ,που συνέβαλε και  συμβάλλει σημαντικά στην  Εθνική Οικονομία τα χρόνια της κρίσης.Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, που η χώρα μας οδεύει στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, με την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές   και την πορεία  της προς την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην Παραγωγή Ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας. Ήδη ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εστιάζει ιδιαίτερα  στον τομέα τουρισμού, καθώς και τη στήριξη των ΜΜΕ του χώρου.

Κύριο ζητούμενο σήμερα, αποτελεί η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στη χώρα μας , θέμα στο οποίο μπορεί να συνεισφέρει η ΤΑ α και β βαθμού με συγκεκριμένα προγράμματα. Ο στόχος «365 ημέρες , τουρισμός πολλαπλών  προορισμών», μπορεί να υλοποιηθεί με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως την  παραπέρα ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, την  πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, τον  οικολογικό –περιβαλλοντικό  και ιαματικό της πλούτο. Η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή  είναι στις πρώτες προτεραιότητες , που συμβάλλει σημαντικά στην Παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε την Ανθρωποκεντρική διάσταση του Τουρισμού, από τον εργαζόμενο, την μικρομεσαία επιχείρηση,  τον επισκέπτη –τουρίστα, την κοινωνία, η οποία υποδέχεται τις τουριστικές ροές. Υπάρχουν πάντα λεπτές ευαίσθητες οικονομικές πλευρές της «βιομηχανίας» του Τουρισμού.

Ο σεβασμός στο Περιβάλλον και η αειφόρα διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης είναι σημαντικές παράμετροι ενός νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που απαιτείται σήμερα. Ένα χωροταξικό  με έμφαση στην τοπικότητα, τη μικρή κλίμακα, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με κριτήρια και προδιαγραφές, παράλληλα με μέτρα ανακούφισης των τουριστικών περιοχών όλης της χώρας, με επίσπευση της δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπλασης των φορτισμένων τμημάτων τους εκ μέρους της Πολιτείας.

Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, που είναι μια νησίδα σταθερότητας  στην πολυτάραχη  περιοχή της Αν. Μεσογείου,       δημιουργεί σημαντικά πλεονεκτήματα, ακόμη και για την ανάπτυξη του Τουρισμού. Πρέπει όμως να επενδύσουμε σοβαρά και με προοπτική στην ανάπτυξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, ώστε να έχει Μέλλον και σε περίοδο Ειρήνης και αποκατάστασης της ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Χαρά Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: