Οι «κακοί κρατιστές» του ΣΥΡΙΖΑ σώζουν την υγιή επιχειρηματικότητα

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 27.04.2017, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που το περιμένει εδώ και πολύ καιρό ο εμπορικός και ο επιχειρηματικός κόσμος και νομίζω ότι θα δει σήμερα και θα συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι οποίοι το παίζουν –επιτρέψτε μου- «προστάτες» της επιχειρηματικότητας και του ιδιωτικού τομέα, αυτό το νομοσχέδιο το καταψηφίζουν, ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθεί να δώσει ζωή στην υγιή επιχειρηματικότητα. Καταλαβαίνω πολύ καλά την αντιπολίτευση και τη Νέα Δημοκρατία, κατανοώ την αμηχανία στην οποία βρίσκονται και την κρίση, διότι βλέπουμε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προχωρεί προς ολοκλήρωση, βλέπουμε ότι προχωρεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα γίνει άμεσα.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι η Κυβέρνηση με την πολιτική της, την πολιτική που έχει να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου κ.λπ., έφερε έσοδα στο ελληνικό δημόσιο και ο ελληνικός λαός με τις θυσίες που έκανε αυτά τα χρόνια έφερε πάλι το αποτέλεσμα συνολικά αυτού του σοβαρού πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ήταν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Διαψεύστηκαν αυτή τη στιγμή οι εγχώριες Κασσάνδρες -μιλάω για την Αντιπολίτευση και δη την Αξιωματική Αντιπολίτευση- που έλεγαν ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, το θέμα «εκλογές», να φύγει ο Τσίπρας. Τα ακούσαμε όλα αυτά πάρα πολύ.

Και εδώ θα ήθελα να πω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, επί του πιεστηρίου σήμερα τι έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. Όταν συζητούνταν η πορεία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, για άλλη μια φορά οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν τα στοιχεία σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία αναφέρθηκαν από τον κ. Μοσχοβισί και τον κ. Ντάισεμπλουμ και έγινε μια σοβαρή συζήτηση.

Εδώ πέρα, λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι βρίσκεστε πράγματι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, σε δύσκολη θέση, ίσως σε στρατηγικό αδιέξοδο, θα έλεγα, διότι πρώτα και κύρια, εξασφαλίζοντας και ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση και με τη συμφωνία, θα υπάρχει ένας καθαρός χρόνος για την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προεκλογικής της δέσμευσης που έχει να κάνει με την πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, έχει να κάνει με τις Εξεταστικές οι οποίες θα μας δείξουν το γιατί μπήκαμε σε αυτή την πολιτική των μνημονίων.

Η Κυβέρνηση ψηφίστηκε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από τον ελληνικό λαό για να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση και την επιτροπεία και να σταθεί η κοινωνία όρθια και βέβαια να οδεύσουμε στην αναπτυξιακή πορεία αυτού του τόπου.

Όμως, είναι η κατάσταση η οποία βιώνουμε και στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, για πανηγυρισμούς; Σαφώς θα απαντήσω «όχι». Όμως, ουσιαστικά αυτό το οποίο φαίνεται είναι μια χαραμάδα ελπίδας πια και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να προχωρήσουμε στην ανηφόρα της δημιουργίας και της ανάπτυξης.

Είναι η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο εξαιρετική; Κανείς δεν θα πει «ναι». Πραγματικά η κατάσταση είναι δύσκολη και επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα και φτάσαμε εδώ σήμερα και από την τετραετία του 2010-2014 και έχουμε συνολικά τώρα επτά χρόνια κρίσης. Όμως, επιτέλους έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να αποτελέσει ένα εργαλείο ρύθμισης χρεών τα οποία δρουν ανασταλτικά ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να είναι επίκεντρο της διαπραγμάτευσης των χρεών ο ίδιος ο οφειλέτης. Δεν έχουν πλέον τον κύριο λόγο οι τράπεζες, όπως ίσχυε παλιά. Έχει σημασία αυτό, καθώς ο εξωδικαστικός αυτός μηχανισμός είναι μια μόνη διαδικασία στην οποία κάθονται οι πιστωτές, η επιχείρηση και ο μεσολαβητής να βρουν μια λύση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άλλη φιλοσοφία. Όλοι θα επιδιώξουν το καλύτερο. Όμως, το κύριο είναι ότι συνεχίζεται η λειτουργία της επιχείρησης. Συνεχίζει να προσφέρει στην οικονομία η επιχείρηση που είχε τα δυσβάσταχτα αυτά χρέη. Συνεχίζουν να μην γίνονται απολύσεις εργαζομένων, και βέβαια, όπως είπαμε αρχικά, στο επίκεντρο είναι οι υγιείς επιχειρήσεις.

Όμως, αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι και η άλλη ποιότητα της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης και της λειτουργίας. Έγινε σοβαρή διαβούλευση. Έγινε διαβούλευση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με τους φορείς, που πάρα πολλοί ήταν από τον εμπορικό κόσμο -και το γνωρίζουμε- και από την ΕΣΕΕ και από την ΓΣΕΒΕΕ. Είπε ότι είναι μια τελευταία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ και πολλές από τις παρατηρήσεις αυτές λήφθηκαν υπόψη από τον αρμόδιο Υπουργό και φάνηκε και στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω το εξής: Μου προξενεί εντύπωση ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει σε παρατηρήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο οι οποίες έχουν απαντηθεί και πολλές έχουν συμπεριληφθεί στον νόμο.

Θα ήθελα να πω για τον κ. Δένδια ότι ουσιαστικά έκανε την αυτοκριτική του και είπε σήμερα «δεν προχώρησε ο νόμος τον οποίο εγώ είχα συντάξει ως επικεφαλής Υπουργός». Την ίδια στιγμή έρχεται η Νέα Δημοκρατία και μας λέει «γιατί αυτό τον νόμο δεν τον προχωρείτε και δεν τον ψηφίζετε;».

Εμείς, η Κυβέρνηση, αναλάβαμε την ευθύνη με αυτό το νομοθέτημα γιατί μας ενδιαφέρει η επιχειρηματικότητα.

Μας ενδιαφέρει η μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που είναι και το κύριο ζητούμενο.

Θα κλείσω, όμως, έτσι όπως άρχισα. Μας ακούν και κρίνουν πολλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα. Και οι κακοί κρατιστές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας κατηγορούν, παίρνουν πραγματικά μέτρα και ευθύνη για την τόνωση πραγματικά της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: