Νερό: Φυσικός πόρος που απαιτεί απόλυτη προστασία

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής (29.03.2017).

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση για τη σημαντική δουλειά που γίνεται στη Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Αναφέρθηκε η συναδέλφισσα σε σχέση με το νερό, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως έχει χαρακτηριστεί και από τον ΟΗΕ και η πρόσβασή του καθενός σε καθαρό πόσιμο νερό και σε συνθήκες υγιεινής είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τώρα, σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, πρέπει και συνταγματικά να καταχωρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας αυτού του φυσικού πόρου.

Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να πούμε ότι σαν φυσικός πόρος βρίσκεται σε ανεπάρκεια σε μεγάλο βαθμό και σε υποβάθμιση της ποιότητάς του, λόγω κυρίως και της κλιματικής αλλαγής που είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Άρα, είναι ένας φυσικός πόρος που πρέπει να προστατεύσουμε. Μέσα σε αυτή τη λογική, νομίζω, είναι και η όλη διαδικασία και η Οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με τις λεκάνες απορροής και όλα αυτά.

Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις. Επειδή η χώρα μας έχει αποκτήσει σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, θα ήθελα να ρωτήσω αν η Ε.Γ.Υ. έχει συμμετάσχει στη σύσταση αυτού του σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αξιοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία στοιχεία της Ε.Μ.Υ. που είναι πάρα πολύ σημαντικά και έχουν να κάνουν με το είδος και τον νερό σαν πόρο, τον πόρο το συγκεκριμένο και προβλέψεις πιθανόν οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στο κοντινό μέλλον σε σχέση με αυτό το τομέα.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή υπάρχει και με εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 και με το νόμο που αναφέραμε πριν, τον Ν.3199/2003, Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας και απ’ ό,τι γνωρίζω, υπήρχαν γύρω στα 2000 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Στην αναθεώρηση η οποία έγινε, και είναι τώρα σε διαβούλευση, απ’ ό,τι κατάλαβα των διαχειριστικών σχεδίων, πάρθηκαν καινούργια στοιχεία από τις μετρήσεις, καινούργιες μετρήσεις; Γνωρίζω, επίσης, ότι και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει η αρμόδια υπηρεσία για τα νερά, η οποία έχει και σημεία υδροληψίας, όχι βέβαια 2000, τα οποία τα παρακολουθούν σε όλη την Ελλάδα.

Άρα, θέλω να πω ότι το θέμα της διαχείρισης του νερού, δεν είναι, επειδή αναφέρθηκε και ο συνάδελφός προηγουμένως, ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ζήτημα μόνο περιβαλλοντικό, έχει να κάνει και με οικονομική δραστηριότητα, και η βασική οικονομική δραστηριότητα είναι η γεωργία και στη χώρα μας το 80 με 86% του νερού χρησιμοποιείται στη γεωργία. Αυτό είναι ένα «καμπανάκι» για την ορθολογική διαχείρισή του και αυτό έχει να κάνει με πολλά, με καλλιέργειες, όπως ελέχθη, με τρόπο άρδευσης και με όλα αυτά.

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, τρίτη ερώτηση. Για τα διαχειριστικά σχέδια κινδύνων πλημμυρών. Είναι η Οδηγία 60/2007. Τι έχει γίνει σε σχέση με αυτό; Αν έχει προχωρήσει κάτι, αν είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε αυτά τα οποία, αν εκπονήθηκαν, ειλικρινά δεν γνωρίζω αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Θα ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με τα διακρατικά νερά και σε σχέση με τις λεκάνες απορροής για νερά διακρατικά σε συμφωνίες με όμορα κράτη, τέλος πάντων, που και πρόσφατα είχαμε και το πάρκο για τις Πρέσπες, που είχαμε ψηφίσει στην ελληνική Βουλή- και δεν θα πω για το συγκεκριμένο, γιατί είναι πολύ σύντομο και δεν είναι δυνατόν να έχει προχωρήσει- αλλά γενικά, σε ποια κατεύθυνση είναι.

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, και κλείνοντας με αυτό, κατ’ αρχάς λόγω και του ότι τα προηγούμενα σχέδια ολοκληρώθηκαν πρόσφατα – αν και με καθυστέρηση για λόγους που αναφέρθηκαν- και τώρα πάμε για το καινούργιο, ελήφθησαν υπόψη στοιχεία, αλλαγές, ποιότητα νερού, ποσότητα νερού; Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το ερώτημα που έκανα πριν για το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, επειδή με βάση την Οδηγία, πρέπει να δούμε να επικαιροποιηθεί η οικονομική ανάλυση των χρήσεων νερού, κοστολόγηση με τις αναμενόμενες νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε., να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης υπολογισμός ανάκτησης κόστους από τις Υπηρεσίες Ύδατος και με βάση τα πλέον πρόσφατα δεδομένα, από τις σχετικές υπηρεσίες νερού. Δηλαδή, στο κομμάτι αυτό που είναι συνυφασμένο με τα σχέδια διαχείρισης, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Αυτά ήθελα να πω, και είναι πολύ σημαντικό ότι θα δοθούν σε διαβούλευση τα σχέδια, ότι θα έχουν λόγο και οι τοπικές κοινωνίες, είναι σημαντικό αυτό που ακούσαμε ότι στην Κοζάνη τις επόμενες μέρες θα πάει κλιμάκιο της Ειδικής Γραμματείας για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και γενικά, τι διαδικασία νομική, διαδικαστική, δεν ξέρω πώς να το ορίσω, θα ακολουθηθεί όταν αναρτηθούν τα σχέδια διαχείρισης, για να είναι υποχρεωτική και η εφαρμογή τους. Δηλαδή, θα είναι μόνο η ανάρτηση από την Ειδική Γραμματεία; Θα είναι από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος; Θα γίνει νόμος; Θα γίνει υπουργική απόφαση; Τι θα γίνει σε σχέση με αυτά; Γιατί, πρέπει να είναι υποχρεωτική.

Ένα τελευταίο ερώτημα για το Μητρώο Υδροληψίας, αν έχετε κάτι να μας πείτε στην καταγραφή των γεωτρήσεων και τον καθορισμό αυτού του μητρώου, αν υπάρχει κάτι πιο καινούργιο, που έχουμε συζητήσει και άλλες φορές.

Ευχαριστώ.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: