Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι θέμα δημοκρατίας και αξιών

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση για την Αειφορία» (12.01.2017).

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Καλημέρα και καλή χρονιά από εμένα. Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους στην Επιτροπή όπου ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικοί από το Υπουργείο, τις ΜΚΟ, Καθηγητές και Εκπαιδευτικούς. Δεν έχουμε πολλά να συμπληρώσουμε, διότι ήταν εμπεριστατωμένες οι τοποθετήσεις. Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω, είναι ότι η ιστορία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μετέπειτα Αειφόρου Εκπαίδευσης έχει μια ιστορία από το 2002 από το Ρίο Ντε Τζανέϊρο που έγινε η Διεθνής Διάσκεψη για το Περιβάλλον. Αναφέρθηκε η κυρία Φλογαΐτη και για το Γιοχάνεσμπουργκ, όμως θα πω ότι το 2005 τα Ηνωμένα Έθνη δρομολόγησαν τη δεκαετία της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, με την πρόταση της Ουνέσκο, δε αυτή η δεκαετία είναι ένα σύνθετο εγχείρημα και αφορά κάθε πτυχή της ζωής και σκοπός της είναι να ενσωματώσει τις αξίες που αναδεικνύει η αειφόρος ανάπτυξη και στις διαστάσεις της εκπαίδευσης, προκειμένου να επιτευχθούν αλλαγές σε στάσεις, τρόπους συμπεριφορές, ώστε η αειφόρος και δίκαιη κοινωνία να γίνει πραγματικότητα. Εδώ έρχεται και «δένει» αυτό το οποίο είπε η κυρία Μπαζίκου, ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι εκπαίδευση δημοκρατίας και αξιών. Αυτά τα θεωρώ πολύ σημαντικά.

Δεύτερον, όπως ανέφερε και η Πρόεδρός μας και στη Διάσκεψη στο Μαρακές, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και θα ήθελα να πω τις ιδιαίτερες προτάσεις και του έργου το οποίο έχει η Κύπρος σε αυτό τον τομέα και φαντάζομαι, εφόσον το Υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση αυτών των ζητημάτων, διότι υπάρχει πραγματικά η βούληση, πως και η εμπειρία της Κύπρου θα είναι σημαντική, διότι επάνω από έξι ή δέκα χρόνια υπάρχει το θέμα της κλιματικής αλλαγής στην εκπαίδευση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, θα πω ότι και με την κυρία Πρόεδρο, είχαμε κάνει μια σχετική ερώτηση στη Βουλή για το θέμα του πως εντάσσεται η κλιματική αλλαγή μέσα στην εκπαίδευση. Θα ήθελα να πω, ότι δεν είναι θέμα που είναι αποκλειστικά, αλλά το κυρίαρχο είναι η διάχυση της διάστασης αυτής και σε άλλα μαθήματα μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, διότι πραγματικά ολιστικά πρέπει να δούμε το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης και με βάση αυτά που είπε η κυρία Φλογαΐτη, που αφορά με την αλλαγή μοντέλου παραγωγικού, αναπτυξιακού που πρέπει να έχει μια χώρα.

Επίσης, θα έλεγα και το εξής: Πως πρέπει να υπάρχουν και υπάρχουν κάποιες αρχές στην αειφόρο εκπαίδευση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετέχουν οι κοινωνίες και οι τοπικές κοινωνίες στη λήψη αποφάσεων σε αυτά τα θέματα και, για να γίνω πιο συγκεκριμένη, αυτό αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού και να πούμε ότι για την κλιματική αλλαγή έχει γίνει και συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής σε σχέση με το αντίστοιχο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πως θα γίνει διεύθυνση κλιματικής αλλαγής, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουμε πειστεί όλοι πλέον για αυτό ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ληφθούν κάποια μέτρα.

Επίσης, θα έλεγα, ότι είναι σημαντικό, όπως είπα πριν, στην αειφόρο εκπαίδευση οι εμπειρίες των άλλων χωρών και η ανταλλαγή απόψεων, η διάχυση συνολικά των πληροφοριών σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Να πούμε ότι πέραν των τοπικών θεμάτων, υπάρχουν και γενικότερα ζητήματα, που δεν είναι τοπικά και δεν είναι και εθνικά, αλλά είναι υπερεθνικά, δηλαδή ξεπερνούν και τα σύνορα και εννοούμε για στρατηγικές ενημέρωσης για τη ρύπανση των νερών και ειδικά των ποταμών, που δεν είναι για παράδειγμα μόνο στη χώρα μας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη διάβρωση των εδαφών, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και όλα αυτά.

Πολύ σημαντικό ρόλο στο θέμα της αειφόρου εκπαίδευσης παίζει και η αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, γιατί όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε, ότι αυτά επηρεάζουν κάθε μέρα τους πάντες και το να μπει και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυτή η ενημερωτική, κατά κάποιο τρόπο, διάσταση, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Κλείνοντας, το πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τους πόρους που ναι μεν βέβαια είναι ευρωπαϊκοί, αλλά πρέπει να διεκδικηθούν, αλλά και τους εθνικός πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον τομέα αυτό, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε συνολικά μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και συνολικά να κάνουμε βήματα στην αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου, που νομίζω, ότι απαιτείται σήμερα να είναι συμβατό με την αειφορία και με τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής έντονα συνυφασμένη.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: