Χ. Καφαντάρη: «Ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και Ελλάδα»

Αναδημοσίευση άρθρου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Κυριακάτικη εφημερίδα «KONTRANEWS» της 18/12/2016.

«Τον Νοέμβρη (8 με 17) συνήλθε η 22η παγκόσμια συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Μαρρακές του Μαρόκου, η COP 22. Στόχος της συνδιάσκεψης η αρχή εφαρμογής των αποφάσεων της COP 21, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Παρίσι. Οι αποφάσεις της παγκόσμιας κοινότητας στο Παρίσι, ως συνέχεια του Πρωτόκολλου του Κιότο, αποτελούν ιστορική στιγμή της πάλης της ανθρωπότητας ενάντια στην επελαύνουσα κλιματική αλλαγή. Την Απόφαση του Παρισιού έχουν υπογράψει 197 χώρες, ενώ την έχουν επικυρώσει, μέχρι στιγμής, 117 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπονήσει και ψηφίσει Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Πρόσφατα, την 1η και 2α Δεκέμβρη στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και σε ειδική συνάντηση των υπεύθυνων για την ενέργεια των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, όπου συμμετείχαμε με την ιδιότητα της προέδρου της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, συζητήθηκε η νέα ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και η πορεία προς την ενεργειακή ένωση το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, το κύριο σύνθημα «έξυπνη και καθαρή ενέργεια για όλους» αποτυπώνει την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ., από εδώ και πέρα.

Η νέα ενεργειακή πολιτική της ΕΕ έχει τους εξής πολιτικούς άξονες δράσης:

  • Ανάπτυξη ΑΠΕ (έμφαση στα αιολικά, νέα γενιά φωτοβολταικών, ενέργεια κυμάτων και παλίρροιας, βαθιά γεωθερμία),
  • Έξυπνα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα, με επίκεντρο τους καταναλωτές,
  • Ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση (ιδιαίτερη έμφαση στα κτίρια),
  • Βιώσιμες μεταφορές (το 40% της καταναλισκόμενης ενέργειας στην ΕΕ αφορά τις μεταφορές) και ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προώθησης της ηλεκτροκίνησης και της κίνησης με υδρογόνο,
  • Σύλληψη και ασφαλής αποθήκευση άνθρακα και χρήση,
  • Ασφάλεια πυρηνικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όσον αφορά την Ελλάδα αναφέρουμε:

Ø Σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, ένα τομέα με σημαντικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ένα τομέα που δίνει δουλειά σε πολλούς κλάδους της κατασκευής, που έχει πληγεί ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, το Υπουργείο Ανάπτυξης πρόσφατα ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ένα είναι το Ταμείο «Εξοικονομώ ΙΙ». Το Ταμείο αφορά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που δίνει δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της πατρίδας μας, παράλληλα με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα δοθούν 68 εκατομμύρια δάνεια σε χαμηλά εισοδήματα και αδύναμους συμπολίτες μας από το ΕΤΕΑΝ. Ο Προϋπολογισμός δε, του Ταμείου είναι 500 εκατομμύρια και τα 248 είναι από το ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ για το 2014-2020.

Ø Σχετικά με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ως χώρα είμαστε στο 18% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ,ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος σχετικά με το νέο μηχανισμό των ΑΠΕ, που αποτελούν τομέα με σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ø Σχετικά με τις μεταφορές, πρόσφατος είναι ο νόμος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά την ανάπτυξη και δημιουργία υποδομών παροχής εναλλακτικών καυσίμων (ηλεκτροκίνηση, κίνηση με κυψέλες καυσίμου, π.χ. υδρογόνου).

Ωστόσο, βασικό ζητούμενο για την ενεργειακή μας πολιτική αποτελεί η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας, με σταδιακή υποχώρηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων υπέρ των ανανεώσιμων πηγών, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται παλαιές λιγνιτικές ρυπογόνες μονάδες. Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική και η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά μας συμβάλλουν καθοριστικά στον εν λόγω στόχο.

Τέλος, σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η ασφάλεια εφοδιασμού της. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η διαφοροποίηση πηγών και ενεργειακών δρόμων, όπως ο Νότιος διάδρομος, όπου εντάσσονται οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB μεταφοράς Φ.Α.

Η χώρα μας με το σταθμό LNG Ρεβυθούσσας και τον υπό κατασκευή σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται σταδιακά σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και της Αν. Μεσογείου.

Η Χαρά Καφαντάρη είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Αθήνας»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: